DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Sainz visszavágott, Alonso szélvédő nélkül száguldott

Az erős szél miatt lerövidített 10. szakaszon Al-Attiyah és Peterhansel eltévedt, így Sainz újra jelentős előnybe került. Alonso borult, a quados éllovas, Casale pedig fél órát bukott.

Az időjárásra hivatkozva, erős széllökések miatt 345 kilométer után megszakították a Dakar Rali 534 kilométeresre tervezett 10. szakaszát, eredményt a 223. kilométernél levő mérőpont alapján hirdettek. A mai nap a verseny maratonjának első felvonása: a szerda esti táborban nincs szerviz, csak a versenyzők nyúlhatnak gépeikhez.

A rövidített szakaszon Carlos Sainz az elmúlt két problémás nap során mindössze 24 másodpercre csökkent előnyét 18 percre tornázta vissza. A spanyol mögött Jakub Przygonski és Giniel de Villiers zárta a gyorsaságit, a fő üldöző, Nasser Al-Attiyah csupán 17. lett, és az összetett harmadik helyén álló Stephane Peterhansel is csak a 10. helyen végzett. Mindkét kihívó eltévedt a szakasz során, így az állás Sainz és Al-Attiyah helyett a katari és Peterhansel között vált egészen szorossá, 16 másodperc a különbség.



Fernando Alonso második napon történt balesete után, amelyben megsérült az autó futóműve, a második komoly incidensét is elszenvedte, leszaladt az útról és többször megforgott. A kerekein megálló Toyota azonnal folytatta a szakaszt, de kitört az autó szélvédője. Alonso több mint egy órát veszített a gyorsaságin, az összetetten a 14. helyre csúszott hátra.

Kamionnal Anton Sibalov szerezte harmadik győzelmét Dmitrij Szotnyikov és Eduárd Nyikolajev előtt. A négy Kamaz között Andrej Karginov teljesített leggyengébben, de az 511-es egység így is 36 perc előnyben van Sibalovékhoz képest. Az SSV kategóriát vezető Casey Currie előnye 45 percre hízott.

A hondás Joan Barreda a motoros kategória hetedik különböző szakaszgyőztese, eredményével a dobogót érő harmadik helyre lépett el, Toby Price-t megelőzve. Márkatársa, Ricky Brabec 1 perc 7 másodperc hátránnyal lett második, így abszolút előnye közel 26 percre nőtt.

Jelen állás szerint a quad kategóriában a legkisebb az éllovas előnye, miután a kétszeres győztes Ignacio Casale nem sokkal a megszakítás előtt 45 percet bukott, így a differencia 44:57-ről 16:18-ra csökkent Simon Vitse előtt – szerencséjére a francia ellenfél is küszködött. A szakaszt a lengyel Kamil Wisniewski nyerte meg.

Az állás tíz szakasz után:

Autó: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Mini) 37:15:37; 2. Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel (Toyota) +18:10; 3. Stephane Peterhansel, Paulo Fiuza (Mini) +18:26; 4. Yazeed Al-Rajhi, Konstantin Zhiltsov (Toyota) +40:46; 5. Orlando Terranova, Bernardo Graue (Mini) +57:39.

Motor: 1. Ricky Brabec (Honda) 34:12:18; 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +25:44; 3. Joan Barreda (Honda) +27:09; 4. Toby Price (KTM) +28:33; 5. Jose Ignacio Cornejo (Honda) +41:31;

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: