DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Alonsóban van tartalék, de még nincs itt az idő

Túlesett első szakaszán a Dakar Ralin Fernando Alonso és Marc Coma párosa. A 11. időt teljesítő spanyol egység óvatosan kezdett, a terv a második héten belehúzni.

Versenyzői pályafutása első Dakar-szakaszát vasárnap a 11. helyen zárta Fernando Alonso a 2020-ban Szaúd-Arábiában megrendezett sivatagi versenyen. A Dzsidda és Al Wajh közti táv 319 kilométeres szelektívjén Alonso 10 percet kapott a leggyorsabb toyotás márkatárstól, a negyedikként záró Nasser Al-Attiyah-tól, de több nagy név – a problémás napot teljesítő Giniel de Villiers vagy Nani Roma – mögötte végzett.

„Nem volt komplikációk nélküli nap, de ez mindenkire igaz, és a folytatásban is ez várható minden nap. Mi próbáltuk a problémákat minimalizálni, amennyire lehet” – értékelte első napját az Autosporton idézett Alonso. „Az autó jól ment a szakasz folyamán, az érzet jó volt. Nagyon kényelmesen éreztem magam, nem ijesztett meg semmi, mivel óvatosan akartunk kezdeni.”



„Az elképzelés, hogy az első pár szakaszon lábujjhegyen megyünk, nem esünk túlzásba, csak próbálunk többet tanulni a versenyről, autóról és domborzatról élesben. Úgy gondolom, a többiek mind gyorsabbak, de több botlásuk volt, mint nekem. A ritmus többé-kevésbé olyan, mint amilyenre számítottam. Van még a zsebben, de nincs itt az ideje, hogy előhúzzam” – beszélt arról, hogy az első szakaszokon óvatos taktikát alkalmaz és fokozatosan gyorsít fel.

„Remélem, hogy a második héten már nem lesz körülöttünk annyi autó, motor és quad. A szakasz közepétől fogva dzsungelben voltunk. A második héten nyugodtabb szakaszokban bízok. Ha tökéletes autóval érkezünk oda, megpróbáljuk majd jobban megnyomni.”

Az újonc Alonso navigátora Marc Coma, aki motoron ötször nyerte meg a Dakart, így egyértelmű, a pároson belül kinek kell kire hallgatnia: „Nincs jogosultságom ahhoz, hogy megkérdőjelezzem, mit csinál. Amikor eltévedünk, elmagyarázza, hogy ez normális, és még sokszor meg fog történni velünk. Bár akkor, a pillanat hevében ez frusztráló, amikor a szakasz véget ér, az ember rádöbben, hogy a legjobbat nyújtották” – mondta el a kétszeres Formula-1-es világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: