DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Loebé a Dakar Rali leghosszabb szakasza

A PH Sport privát Peugeot-ját vezető francia zárta élen a perui verseny pénteki szakaszát, a listavezető Nasser Al-Attiyah pedig ismét növelni tudta előnyét Stephane Peterhansellel szemben.

Kevesebb, mint öt óra alatt teljesítette a Dakar Rali Tacna és Arequipa közötti szakaszát a kilencszeres rali-világbajnok Sebastien Loeb: a kéthetes megmérettetés leghosszabb speciálja 519 kilométeren kanyargott végig. A francia tíz percet hozott az éllovas Nasser Al-Attiyahon (Toyota Hilux), de még így is négyszer ekkora az időkülönbség összetettben közte és a katari között.



A második helyen álló Stephane Peterhansel a negyedik helyre hozta be a Mini Buggyt: a szakasz elején a Dakar-legenda ragadta magához az ideiglenes vezetést, ám a cél előtt negyed órás hátrányt gyűjtött be, amellyel már csaknem 25 perc a lemaradása. A Mini 4x4-esek volánjainál ülő Nani Roma és tereprali-világbajnok Jakub Przygonski a harmadik és ötödik helyen osztozkodott, hátrányuk a hatodik szakaszra készülve 34, illetve 38 perc Al-Attiyah mögött.

Yazeed Al-Rahji (Mini 4x4) csütörtökön még 24 perccel követte a toyotást, pénteken azonban gyakorlatilag kiesett a győzelemért zajló küzdelemből, mivel két órás hátrányt szedett össze, már a semleges szakasz kezdete előtt.

A Szalay Balázs-Bunkóczi László kettős a nehéz csütörtöki napot követően pénteken is nehézségekkel szembesült: a kőfelverődés jelentősen megrongálta az Opel Grandland elejét, a homoktól az autó tetején található hűtőnyílás is eldugult, a légkondícionáló pedig már a szakasz elején csődöt mondott – akárcsak a fékrendszer.

Az Opel Dakar Team párosa a technikai nehézségek mellett a természet viszontagságaival is meg kellett, hogy küzdjön – a szakasz egy részén akkora porviharba keveredtek, hogy értesíteni akarták a szervezőket a körülmények veszélyességéről. Noha az élmezőny teljesítette a mért szakasz egészét, a vihar miatt le kellett rövidíteni azt, így arról, hogy a magyar duó hol áll jelenleg az összetettben, nincsen pontos információnk.

A motorosok között Ricky Brabec (Honda) továbbra is vezet, Sam Sunderland szakaszgyőzelmének köszönhetően azonban két percre közelítette meg az amerikait. A kamionos értékelésben Eduard Nyikolajev (Kamaz), a quadoknál Nicolas Cavigliasso várhatja a vasárnapi folytatást, mivel a Dakar Rali mezőnye szombaton pihenőnapot tart Arequipában.

Az autós mezőny állása öt szakasz után:

1. Nasser Al-Attiyah (Toyota)
2. Stephane Peterhansel (MINI) +24:42
3. Nani Roma (MINI) +34:33
5. Jakub Przygonski (MINI) +38:12
5. Sebastien Loeb (Peugeot) +40:00

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: