DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

F1-Archív: A Williams újra az élmezőnyben

Daniel Ricciardo már csak néhány évig maradna, Kimi Raikkönen újra bajnok akar lenni, a Williams kettős dobogót szerez, Nico Rosberg pedig a Mercedeshez igazol. Ezek voltak november 23-a hírei.

2022: Abu Dhabiban a Red Bull már nyílt titokként beszélt róla, ezen a napon szerdán pedig a közleményt is kiadták: Daniel Ricciardo harmadik versenyző státuszban visszatér egykori csapatához, a Red Bull Racinghez. A bejelentés szerint nem tartalékversenyző, hanem harmadik számú versenyző lesz, szimulátorozni és tesztelni is fog, valamint marketintevékenységet is végez majd. A státusza megnevezése azért valamelyest előrevetítette azt, ami 2023-ban történt...

2021: Lewis Hamilton úgy érzi, ő és a Mercedes is most van a legjobb formában az egész 2022-es szezon során. A brit zsinórban két futamot nyert Interlagosban és Katarban, ezzel már csak nyolc pont a hátránya Max Verstappennel szemben a vb-tabellán.

2020: 35 éves koráig versenyezne Daniel Ricciardo. Az ausztrál pilóta szerint még négy szezonja van hátra a pályafutásából, kivéve, ha elég versenyképes lesz a folytatásban is. A McLarenhez igazoló pilóta úgy gondolja, ha győzni tud párszor a jövőben, akkor nem lesz nehéz itt maradnia.

2019: Együtt tud érezni a Ferrarival Mika Häikkinen. A finnek kétszeres világbajnoka ezt azok után mondta, hogy a maranellói csapat pilótái összeütköztek Brazíliában. A korábbi F1-es pilóta szerint nem kell túl gondolni a dolgokat, mivel máskor is ütközött már két csapattárs ütközött egy futamon.

2018: Nagy erőkkel készül az F1-es visszatérésre Robert Kubica. A lengyel versenyző a szezonban már harmadszor vette szabadedzésen a Williams autóját, miután 2019-ben a csapat pilótájaként szerepelhet. Saját bevallása szerint ekkora kihagyás után ez most nem egyszerű a számára.

kubica-williams-2018-dppi



2017: Csalódott a szezonbeli teljesítménye miatt Kimi Raikkönen. A Ferrari 2007-es világbajnoka úgy érzi, nagyon messze voltak az eredmények attól, amit elképzelt korábban. A finn pilóta a bajnoki címért akart harcolni.

2016: Az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve számára Niki Lauda és Alain Prost jut az eszébe, ha Nico Rosberget látja versenyezni. Bár sokan kritizálják azért a Mercedes versenyzőjét, hogy kevesebb kockázatot vállal, a kanadai szerint a felfogása hasonlít a sportág korábbi nagy alakjaira.

2015: Független motorszállítóknak írt ki pályázatot az FIA. A szövetségnek terve szerint a beszállítók 2,5 literes V6-os turbómotorokat gyártani, hibrid hajtás nélkül a kisebb csapatok számára. A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn szerint az F1 ezzel a saját hitelességét veszélyezteti.

2014: Egy évtizede nem járt olyan magasságokban a Williams istállója, mint ebben az idényben. Egy éve aligha álmodhattak volna ilyesmiről Grove-ban, ám a szezonzárón elért kettős dobogóval Felipe Massa és Valtteri Bottas révén egy kilenc és fél éves rossz sorozatot zártak le.

2013: Bár korábban több hír is megjelent ezzel kapcsolatban, úgy tűnik, mégsem az ADAC, vagyis a német autóklub fogja megmenteni a Nürburgringet. A pályára ugyan valóban tettek ajánlatot, a környező létesítményeket azonban lerombolták volna, ezt pedig nem fogadták el a tulajdonosok.

2012: Semmit sem bíz a véletlenre a McLaren csapata, a wokingiak páncélozott autókban szállítják a pilótáikat a helyszínre Interlagosban. A Brazil Nagydíj helyszínén Lewis Hamilton és Jenson Button rendőri kíséretet is kap majd. A 2009-es bajnokot korábban már érte támadás ebben a városban.

2011: Az új tulajdonos ragaszkodott Pedro de la Rosa személyéhez a HRT istállójánál. A csapat nemrég jelentette be, hogy a rutinos pilóta 2012-től kezdve csatlakozik hozzájuk, azóta pedig kiderült, már a nyáron eldöntötték, hogy szeretnék őt szerződtetni.

2010: Egyelőre cáfolták azokat a híreket, melyek szerint Spanyolország szeretne megszabadulni a valenciai futamtól. Az utcai verseny 2008-ban került be a naptárba, a helyszínnek pedig 2014-ig van szerződése, ám a rendezésre jelentős összegre van szükség, melyeket nem fedeznek a bevételek.

rosberg-mercedes-dppi

2009: Hivatalosan is bejelentették, hogy Nico Rosberg a Mercedes csapatához igazol. A legendás márka a világbajnoki címet szerző Brawn GP helyén tér vissza, ehhez pedig egy fiatal német tehetséget igazoltak. A pletykák szerint elképzelhető, hogy Michael Schumacher lesz a csapattársa.

2008: Kerékpárral szenvedett balesetet Mark Webber. A Red Bull versenyzője azon az évente megrendezésre kerülő jótékonysági versenyen vett részt, melyet a beteg gyerekeket támogató alapítványa szervez. Az ausztrál pilótának a jobb lába tört el és zúzódásai keletkeztek.

2007: A Super Aguri csapatának segítségével tesztelt a Honda. A japánok három fiatal tehetségének adtak lehetőséget, ehhez pedig a testvércsapatuknak is adtak egy RA107-es kasztnit. A Force India főnöke, Colin Colles szerint a Honda nem tartja magát a tesztekre vonatkozó egyezséghez.

2006: A korábbinál is jelentősebb mértékben támogatja majd a Williams csapatát a Philips. Az elektronikai a 2007-es szezonban az autókon is megnövelt reklámjogokat kap, beleértve a „hivatalos szponzor” megjelölést, továbbá a logó és a csapat képi megjelenítéseinek használatát.

2005: Megtette első köreit a Minardi autójával Katherine Legge. A brit hölgy a csapat szezonvégi tesztjének harmadik napján mutatkozhatott be, a vallelungai pályán, ahol végül 27 kört tett meg problémáktól mentesen.

williams-2004-dppi

2004: Csak a győzelem a cél a Willams-BMW istállójánál. Erről Sam Michael a csapat technikai igazgatója beszélt egy interjú során, ahol elárulta, a következő szezonban még nagyobb nyomás nehezedik rájuk, hiszen legutóbb a Ferrari, a BAR-Honda és a Renault csapata is előttük zárt.

2003: Bejelentésre került a McLaren új marketingstratégiája. A TAG McLaren vállalatcsoport mostantól kezdve a McLaren Group néven fut tovább. A változtatás célja, hogy a márkájuk összhangban legyen azzal a stratégiával, mely az autóipari tevékenységeikre összpontosít.

2002: Nem pihen túl sokat a Renault csapata, miután november végén egy háromnapos tesztet hajtanak végre Valenciában. A franciák segítségére Jarno Trulli lesz, aki a következő idényben már a második szezonját kezdi meg az alakulatnál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: