DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Prost: Senna szinte könyörgött, hogy ne vonuljak vissza

Hosszú éveken át egymás legkeményebb riválisai voltak a Formula-1-ben, időnként éles pengeváltásokkal és haraggal. Prost utolsó futamán azonban kibékültek, Senna pedig kérlelte a franciát, maradjon az F1-ben.

1993-ban Ayrton Senna pályafutásának egyik legjobb szezonját teljesítette az egyébként lóerők tekintetében látványosan gyengébb McLaren-Forddal, de még így sem győzhette le a legjobb autó előnyét remekül kihasználó Alain Prostot. A francia megnyerte a világbajnoki címet, majd bejelentette visszavonulását az év végén.

Sokan nem tudják, de Alain Prost erősen fontolóra vette, hogy mégis megváltoztatja döntését, ugyanis a McLaren igyekezett visszacsábítani csapatához és rábeszélni, gondolja meg magát és vezessen újra a wokingiak színeiben, ahol egyébként 1984 és 1989 között hat sikeres szezont már eltöltött. Legnagyobb vetélytársa, Ayrton Senna is megpróbálta maradásra bírni.

Az esetről a „Professzor” beszélt Nico Rosberg YouTube-csatornáján. „Ayrtont annyira motiválta az ellenem való csatározás, hogy mindig 110%-ot tett bele, hogy legyőzzön. A legnagyobb motivációként az dolgozott benne, hogy engem legyőzhessen, akkor is, amikor én nem voltam annyira éles. Miután 1993-ban visszavonultam, Senna soha többé nem volt már a régi. Az egész fegyvertára a mi rivalizálásunkra volt kihegyezve, amikor pedig távoztam, elég törékenynek tűnt” – mondta el Prost.

Senna és Prost látványos kibékülése 1993-ban, Adelaide-ben


„Aztán 1994-re váratlanul kaptam egy ajánlatot a McLarentől, egykori csapatom éppen akkor váltott a Peugeot-erőforrásokra. Az 1993-as szezonzáró után két nappal Senna felhívott engem és szinte könyörgött, hogy fogadjam el az ajánlatot. Úgy fogalmazott, hogy: Alain, a Formula-1-ben kell maradnod. A mezőnyben senki más nem motivál engem annyira, mint te. Igazán szenzációs volt ez a hívás.”

„Egyébként soha nem bántam meg, hogy annak idején őt választottam csapattársamnak 1988-ra. Úgy gondoltam, nagyon jó lesz a csapatnak, ha Ayrton nálunk vezet, nekem pedig gyorsan világossá vált, milyen magasra teszi számomra a mércét a gyorsaságával. Sajnos a közönség megosztottá vált Senna és köztem, többen gondolták azt, hogy én vagyok a rossz fiú, ő a fiatalabb, jó gyerek, én pedig az öreg.”

„Kicsit ilyesmi történhetett a Ferrarinál Leclerc és Vettel között. Bár annak idején az éles pengeváltásaink miatt nemigen láttak szívesen Brazíliában, ez a visszavonulásom és a békülésünk után totálisan megváltozott. Ayrtonhoz kötődik életem egy komoly szelete, mára pedig Brazília olyan, mint a második otthonom. Rengeteg követőm van abból az országból a közösségi médiában és a mai napig tartom a kapcsolatot Senna testvérével, Vivianéval is. Ahogy a rivalizálásunknak vége lett, azonnal előtört az emberi oldalunk. Talán ennek az izgalmas történetnek ez a leggyönyörűbb öröksége” – tette hozzá a négyszeres világbajnok Alain Prost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: