DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

„Mosley ki akarta dobni a McLarent az F1-ből”

Az FIA egykori elnöke vaskézzel irányította a Formula-1-et is: Bernie Ecclestone felidézte, szövetségese milyen szigorral akart fellépni a 2007-es kémbotrány során – és hogyan beszélte őt le.

Vasárnap, 81 esztendős korában elhunyt Max Mosley, a Formula-1-es March csapat egyik alapítója, később pedig a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke 16 éven át, 2009-ig. A korai évektől fogva jó kapcsolatot ápoltak Bernie Ecclestone-nal, akivel az autósport élére kerültek: Mosley az FIA első embereként, Ecclestone az F1 vezéreként.

„Olyanok voltunk, mint a testvérek” – mondta a RaceFans.net-nek a kilenc évvel idősebb Ecclestone. „Nem voltak titkaink egymás között. Amit meg kellett tenni vagy el kellett mondani, azt meg is tettük, ki is mondtuk. Jó kapcsolatunk volt.”

Az egyik sztori, melyet Ecclestone felidézett, a 2007-es kémbotrányhoz kapcsolódott. A Ferraritól technikai információt eltulajdonító McLarenre a Formula-1 történetének talán legsúlyosabb konstruktőri büntetését rótták ki: kizárták a csapatok pontversenyéből, valamint 100 millió dollár pénzbüntetéssel sújtották. Mosley – aki híresen rossz viszonyban volt Ron Dennisszel – azonban ennél is nagyobb büntetést szorgalmazott.



„Két évre ki akarta penderíteni őket a bajnokságból. Én viszont mondtam neki, ezt ne tegyük meg, mert akkor örökre elveszítjük őket, soha nem jönnek vissza. Egy csapat nem zárhat be, aztán nyithat ki újra egyszer. Mondtam neki, hogy Max, nem dobhatod őket ki a bajnokságból, butaság lenne. Ez egy rettentő jól szervezett és működő csapat. Nincs baj Ronnal – vele ugyanis Max nem jött ki valami jól” – idézte fel Ecclestone a 14 éve történteket.

„Azt mondtam, arra az összegre kell megbüntetnünk őket, ami a következő két évi bevételük lenne. Kiszámoltam, hogy 100 milliós bírságra van szükség. Amikor ezt a Világtanács elé terjesztettem, Max támogatott engem, azt mondta, így fog történni” – árulta el Ecclestone, hogyan kapta meg a McLaren sportág történetének legnagyobb pénzbüntetését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: