DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Elhunyt Max Mosley, az FIA egykori elnöke

Elhunyt Max Mosley, aki 1993 és 2009 között volt a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke. Nevéhez köthető az első Concorde-egyezmény és a biztonság feljavítása. 81 évesen távozott az élők sorából.

Az FIA egykori elnökének halálhírét Bernie Ecclestone erősítette meg a BBC-nek, sokáig ők voltak nevezhetők az F1 arcának, mivel akkoriban Ecclestone a FOM, Mosley pedig az FIA vezetője volt. „Számomra olyan ez, mintha egy családtagot vesztettem volna el, mintha Max a testvérem lett volna” – mondta Ecclestone.

„Rengeteg jó dolgot tett, nemcsak a motorsport érdekében, hanem az autóiparban is. Általa jelentősen megnövekedett a közúti autók biztonsága” – mondta jó barátjáról Bernie Ecclestone.



Max Mosley 1940-ben született Londonban. Eredetileg védőügyvédként kezdett dolgozni, de amatőr szinten versenyzett is, egyik alapítója a legendás March Engineeringnek. 1978-ban az F1-es konstruktőrök jogi tanácsadója lett.

Segítségével jött létre az első Concorde egyezmény, ami véget vetett a FOCA és a FISA közti zűrzavarnak, majd 1993-ban az FIA elnökévé választották, illetve további három alkalommal választották újra, s egészen 2009-ig be is töltötte ezt a pozíciót, majd Jean Todt váltotta őt az elnöki székben.

 Regnálása alatt a Formula-1-ben számos biztonsági óvintézkedést és előírást vezettek be, amik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a ma közúton közlekedő autók is biztonságosabbá váljanak. Halálának okáról egyelőre nincsenek információink. Max Mosley életéről a nyáron terveznek bemutatni egy filmet Mosley címmel, mely bemutatja, miként vált a Brit Fasiszta Párt egyik vezetőjének fiából az F1 egyik legemblematikusabb alakja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: