DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Az F1 legkínosabb rekordjai - 2. rész

Az F1.com összegyűjtötte a száguldó cirkusz történetének legkevésbé imponáló rekordjait. A második részben azokról a nagyszerű versenyzőkről lesz szó, akik a siker igazi ízét sosem érezhették.

Az olyan elképesztő hőstettek mellett, mint a legtöbb világbajnoki cím, a legtöbb futamgyőzelem, vagy éppen a legtöbb dobogó, a Formula-1-ben bizony előfordulnak olyan rekordok is, melyhez senki sem adná szívesen a nevét.

Az F1 hivatalos oldala összegyűjtött ezek közül 13-at, melyek között olyan dolgok, mint a legtöbb futam pontszerzés nélkül, a legrövidebb F1-es karrier, a legtöbb verseny dobogó nélkül és a legtöbb sikertelen próbálkozás egy csapat részéről, anélkül, hogy kvalifikálták volna magukat akárcsak egyetlen versenyre is.

A gyűjtés második részében ezek közül mutatunk most be nektek hármat.

 

A legtöbb győzelem világbajnoki cím nélkül – Stirling Moss

Vagy inkább Sir Stirling Moss, ugyanis a történelem egyik legjobb pilótájaként emlegetett versenyző egyike azon négy F1-es pilótának, akit lovaggá ütöttek. Moss 67 versenyre nevezett, 66-on állhatott rajthoz, s ezen versenyek majdnem negyedét meg is nyerte.

Az amatőr szinten versenyző édesapja, aki civilben fogorvosként dolgozott, az ő segítségével testesítette meg saját álmait, azonban a Formula-1-ben eltöltött 11 éve alatt hiába szerzett 16 pole-pozíciót és ugyanennyi futamgyőzelmet.

A világbajnoki cím soha nem jött össze Mossnak, aki miatt állítólag még a Ferrari is kékre festette volna autóját. Sir Stirling Moss 2020 áprilisában hagyott itt bennünket, emlékét azonban nem emiatt a negatív rekord miatt őrizzük meg örökké.

 



A legtöbb dobogó győzelem nélkül – Nick Heidfeld

Ahogyan az angol szakzsargon hívta, „Quick Nick”, vagyis Gyors Nick a maga idejében elég gyors volt ahhoz, hogy a vele együtt a német Formula-Ford bajnokságban versenyző Toto Wolffot meggyőzze arról, hogy az ő világa nem az autóversenyzés, és jobban jár, ha inkább az üzleti életben próbál szerencsét.

A német pilóta azt követően, hogy az utánpótlás-sorozatokat sorra megnyerte – német Formula-Ford 1600 és 1800, német F3, nemzetközi Formula 3 -, 12 éves karriert futott be a Formula-1-ben.

Sikereit leginkább a BMW-Sauber színeiben érte el, de a több, mint egy évtizedet felölelő karrierje alatt 13 alkalommal is a pódiumig jutó német – ebből 8 második hely – sosem tudott futamot nyerni a Formula-1-ben.

 

A legtöbb pole-pozíció egyetlen élen töltött kör nélkül – Teo Fabi

Az olasz versenyzőnek három alkalommal is sikerült az első rajtkockába kormányoznia autóját 64 versenyes pályafutása alatt. Először még 1985-ben, a Toleman színeiben hazai pályán, majd egy évvel később a Benettonnal két egymást követő versenyen, az Osztrák és az Olasz Nagydíjon is.

Azonban mindhárom alkalommal már valaki más állt az élen az első kör végén. Persze a történet nem lenne kerek egy kegyetlen, mondhatni már-már sorsszerű csapás nélkül: Fabi ugyanis visszaelőzte Bergert azon az Osztrák Nagydíjon a 17. körben, de a Benettonban megadta magát a BMW motorja, konkrétan méterekkel az előzés után, így Teo Fabi nem volt képes megmenekülni ez elől a csúf rekord elől.

Sorozatunk további részei:

1. rész
3. rész
4. rész

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: