DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Retro

Kilencszer állt nő az F1 dobogóján

A 2020-as szezonban eddig minden futamon mérnöknő vette át a győztes konstruktőrnek járó trófeát. Az elmúlt évekig kuriózumnak számított, most már rendszeresen előfordul, hogy a legjobb csapat egy női tagját delegálja a dobogóra.

1. Ginny Williams, Williams – 1986-os Brit Nagydíj

Sir Frank Williams felesége abban a szezonban kapott történelmi szerepet – először vett át díjat nő Formula-1-es dobogón –, amelyben a Williams, a szezon konstruktőri bajnoka számos alkalommal megszerezte a győztes trófeát. Szerencsétlen körülmények is közrejátszottak, hiszen ebben az évben szenvedett gerincsérülést és kényszerült kerekesszékbe a csapatfőnök Frank Williams. A hazai pályán, Nigel Mansell és Nelson Piquet egy-kettes győzelme után így a csapat és család képviseletében – habár hivatalosan nem volt a Williams alkalmazottja – Ginny mehetett a dobogóra, átvenni a konstruktőri trófeát.



2. Gill Jones, Red Bull – 2013-as Bahreini Nagydíj

Meglepő, hogy csaknem három évtized telt el, mikor másodszor is járt nő a dobogón. 2009 és 2013 között a Red Bullnak bőségesen volt lehetősége konstruktőri trófeákat átvenni, ezáltal a csapat különböző pozíciókat betöltő tagjainak lehetőséget adni, hogy felmenjenek a pódiumra, bemutatva a közönségnek, mennyi szakember dolgozik vállvetve a sikerért. Sebastian Vettel bahreini győzelme idején az elektronikai támogató csapat vezetőjére, Gill Jones-ra került sor. A Red Bull számos elismerést kapott, hogy ezen a módon előtérbe helyezte a sportban dolgozó nőket. A kezdőlökésnek köszönhetően a következő években már jóval sűrűbben lépett csapatot képviselő nő a pódiumra.

3. Kim Stevens, Mercedes – 2015-ös Abu Dhabi Nagydíj

Nico Rosberg és Lewis Hamilton sorrendben a Mercedes 12. kettős győzelmét szerezte a domináns évben a szezonzárón, már versenyek óta konstruktőri bajnokként. Az Ezüst Nyilak két pilótájával együtt a pályán dolgozó aerodinamikai szakember, Kim Stevens szerepelt a dobogós csoportképen. A hölgy több mint tíz éve a Formula-1 tagja, korábban a Saubernél dolgozott, jelenleg is a Mercedest erősíti.

 

4. Victoria Vowles, Mercedes – 2016-os USA Nagydíj

Sokan felkapták fejüket a Hamilton négy évvel ezelőtti austini győzelmét követő díjátadó után is: a Mercedes ezúttal Victoria Vowles-t delegálta a dobogóra: a hölgy akkoriban a Mercedes partnerkapcsolati igazgatója volt (jelenleg marketingigazgató), kiválasztásával a csapat jelezte, hogy nem csupán a mérnökök, hanem a PR-es kollégák is egy F1-es istálló szerves részei.

5. Margarita Torres Diez, Mercedes – 2019-es Kanadai Nagydíj

Az egy évvel ezelőtti montreali futamról a nagy visszhangot vert büntetés jut először eszünkbe: Sebastian Vettel pályára való veszélyes visszatérésért kapott öt másodperces időbüntetést, így hiába futott be ő az első helyen, Lewis Hamilton nyerte a versenyt. Van azonban egy másik különlegesség Kanadával kapcsolatban, hogy a britet a Mercedes pályán dolgozó motormérnökeinek egyike, Margarita Torres Diez kísérte a dobogóra, aki 2014 óta a csapat alkalmazottja, előtte pedig már a Renault-nál is dolgozott.

6. Hannah Schmitz, Red Bull – 2019-es Brazil Nagydíj

Max Verstappen és Lewis Hamilton csaknem teljes nagydíjat átölelő párharcából a Red Bull hollandja jött ki győztesen. A sikerben elsődleges szerepe volt a boksztaktikának, ezért esett a választás a vezető stratégiai mérnökre, Hannah Schmitzre, aki már 2011 óta tölti be a fokozott felelősséggel járó pozíciót.

7. Britta Seeger, Mercedes – 2019-es Abu Dhabi Nagydíj

Domináns szezonját, amely során hatodik világbajnoki címét szerezte, Hamilton győzelemmel búcsúztatta Abu Dhabiban, a Mercedes felségterületén, ahol az istálló 2014 óta veretlen. A konstruktőr képviseletében a dobogóra nem a csapat valamelyik alkalmazottját, hanem az anyacég VIP-vendégként jelen levő egyik felsővezetőjét küldték: Britta Seeger a Daimler AG igazgatótanácsi tagja, akihez a Mercedes márka marketingje és eladásai tartoznak, és közel harminc éve a konszernnél dolgozik.

8. Holly Chapman, Mercedes – 2020-as Osztrák Nagydíj

A feketére átszínezett Mercedes elsősorban a rasszizmus elleni harcra hívja fel a figyelmet, de a csapat hitet tett amellett is, hogy javítson a csapat és egész sport sokszínűségén. Ennek tükrében nem olyan meglepő, hogy a szezonnyitó megnyerése után egy női csapattag vett részt a távolságtartás jegyében zajló díjátadó ceremónián. Holly Chapman a futamgyőztes Valtteri Bottas motormérnöke, azaz nagyon hasonló szerepet lát el, mint a listán feljebb szereplő Margarita Torres Diez.

9. Stephanie Travers, Mercedes – 2020-as Stájer Nagydíj

Két verseny a Red Bull Ringen, két Mercedes-pilóta a dobogó legtetején – ezúttal Lewis Hamilton – és két mérnöknő a csapat képviseletében. Stephanie Travers az üzem- és kenőanyagot biztosító Petronas alkalmazásában vesz részt a csapat életében folyadékmérnök pozícióban. Vele együtt nem csupán az új szezon első két versenyén, hanem egymás után négy versenyen szerepelt nő a díjátadó ceremónián. Emellett Hamilton külön kiemelte: ez volt az első alkalom, hogy egy színesbőrű nő állt a dobogón. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I wanted to post this because it’s such an important moment. This is Stephanie who is one of my teammates. She is one of our trackside fluid engineers. On Sunday, she became the first black woman to stand on the podium in Formula 1 history. This is an amazing achievement and I just wanted to acknowledge her for her hard work, positivity, and passion for her job. Like most of the jobs in our sport they are in high demand, and Stephanie was selected out of over 7000 applicants for her role. Steph said she wants to inspire young black children, and children of colour to believe that they can do it too, and I couldn’t agree more. Put your mind to it, and you can be anything you want to be. So whilst I really appreciate all of the congratulations, I wanted take the opportunity to lift her up, and share them with her. #manifest #hardwork #bethechange

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,

(A cikk a Fast and Fearless gyűjtésén alapszik.)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: