DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

F1-Archív: Raikkönen első F1-es győzelme

Március 23. különleges nap Raikkönen számára, hiszen két Malajziai Nagydíjat is megnyert, de lesz szó a mérges Schumacherről, az F1-be vágyó Wheldonról és Ecclestone 2110-ig tartó szerződéséről is.

2019: A Mercedes szerint bitang erős lett a Honda motorja, aminek Toto Wolff kifejezetten örül. A csapatfőnök felemlegette Max Verstappen Ausztráliában látott előzését Sebastian Vettel ellen, amikor a Red Bull "felzabálta" a Ferrarit.

2018: Ezen a napon kezdődött meg a 2018-as F1-es szezon a pénteki szabadedzésekkel az Ausztrál Nagydíjon, ahol is mindkétszer a Mercedes pilótája, Lewis Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak.

2017: Charlie Whiting meg van győződve arról, hogy az év elején megjelent T-szárnyak és a hosszú idő után visszatérő cápauszonyok betiltásra kerülnek a következő szezonra.

2016: A Red Bull a négy éven át tartó sikerszériája után ekkor már harmadik éve volt esélytelen a világbajnoki címért folyó harcban, ami miatt egyértelműen a Renault-t hibáztatták, s komolyan fontolóra vették, hogy saját motort építenek.



2015: Miután a spanyol Fernando Alonso komoly balesetet szenvedett a barcelonai tesztek során, a kétszeres világbajnok arra panaszkodott, hogy rendkívül nehézzé vált a McLaren-Honda kormánya a baleset előtti pillanatokban.

2013: Hatalmas, közel egy másodperces előnnyel szerezte meg a pole-t Sebastian Vettel a Malajziai Nagydíjon a két Ferrari, valamint Lewis Hamilton előtt. Alonso ismételten kikapott Massáról, immár sorozatban negyedszerre, míg Vettel csapattársa, Webber csak az ötödik lett.

2012: A McLaren brit versenyzője, Lewis Hamilton mindkét sepangi szabadedzést megnyerte, így bizakodva készülhet a holnapi időmérőre. Délután kellemes meglepetésre Michael Schumacher követte a 2008-as bajnokot, majd következtek a csapattársaik, Button és Rosberg.

2011: A korábban a Super Aguri, a Spyker és a Hispania csapatoknál is megforduló Sakon Yamamoto lett a Virgin tartalékversenyzője a szezon első három hétvégéjére. A japán pilóta a tervek szerint csak akkor ül autóba, ha szükség lesz rá.

yamamoto

2010: Az Epsilon Euskadi csapata megerősítette, hogy meg fogják pályázni az USF1 megüresedett helyét, melyet az FIA 2011-től kíván betölteni egy új istállóval.

2009: Hivatalosan is felkerült az FIA nevezési listájára a Honda utódcsapata, a Brawn GP, mely a Button-Barrichello párossal kezdi meg az idei szezont.

2008: A balul sikerült szezonnyitót követően Kimi Raikkönen az idény második versenyén győzni tudott – tulajdonképpen ellenfél nélkül. Csapattársa, Massa a kavicságyba csúszott a futam felénél és kiesett, a két McLaren pedig tegnapi büntetése miatt nem tudott beleszólni a győzelem sorsába, Hamiltont ráadásul egy elrontott kiállás is hátráltatta. A dobogóra Raikkönen mellett az élete legjobbját elérő Kubica és a második mclarenes futamát teljesítő Kovalainen állhatott fel.

2006: Az IndyCar-bajnok Dan Wheldon elmondása szerint még mindig a Formula-1-be vágyik, miután nem tudott dűlőre jutni a BMW Sauberrel – a brit versenyző harmadik pilóta lehetett volna a németek gyári csapatánál, de ezt nem fogadta el, mivel nem volt biztosított az előrelépés.

wheldon_2006

2003: Kimi Raikkönen megszerezte karrierje első futamgyőzelmét a Malajziai Nagydíjon, miután hibátlan vezetéssel közel negyven másodpercet adott a ferraris Rubens Barrichellónak. A pole-ból induló Fernando Alonso csak a kiállásokig vezetett, majd a verseny második felében műszaki problémái adódtak, de így is megszerezte karrierje első dobogóját. A címvédő Michael Schumacher csak hatodik lett, miután összesen négyszer kényszerült a boksz meglátogatására...

2001: Az FIA Motorsport Világtanács döntése értelmében Bernie Ecclestone jelenleg 2010-ig érvényes szerződését további száz évvel, 2110-ig meghosszabbíthatják.

1999: Finn sajtóbeszámolók szerint kisebb konfliktus alakult ki Michael Schumacher és egyik szerelője közt, miután a legutóbbi jerezi tesztelés során egy ízben bent felejtettek egy csavarkulcsot a német Ferrarijában.

1996: A brazil Tarso Marques helyettesíti a következő két futamon a Minardinál Taki Inouét, akinek továbbra is szponzori gondjai vannak. Az idénynyitón az olasz Giancarlo Fisichella ült Inoue autójában.

2006-03

A magazin 2006. márciusi címlapja - az aktuális AFM ajánlója és előfizetési információk itt.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: