DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Herbert egészen pokoli fájdalmak közt debütált

Fél évvel korábban még az életéért és a lábáért küzdöttek, 1989-ben mégis bemutatkozhatott a Formula-1-ben. Csakhogy súlyosan sérült lába nem várt nehézségek elé állította vezetés közben.

Óriási tehetségként menetelt a juniorsorozatokban Johnny Herbert a nyolcvanas évek végén, ezért a Benetton már 1988 derekán leszerződtette a következő évre a fiatal brit pilótát. Csakhogy az F 3000-ben nem sokkal később egy horrorbaleset főszereplője lett Brands Hatchben, amikor Gregor Foitekkel koccanva többször is nagy sebességgel a falnak csapódott.

A rommá tört autóból súlyos sérülésekkel emelték ki Herbertet, egy ideig életveszélyben is volt és néhány hétig nem tudhattuk biztosan, meg tudják-e menteni lábait (különösen a balt) az amputációtól. Végül műtétek sorozatával ez sikerült és megkezdhette a rehabilitációt. Meggyógyult annyira, hogy 1989-ben ott lehetett az idénynyitón, de még a járás is nehezére esett, az egyenetlen aszfalton pedig bal lába óriási fájdalmat okozott neki.

Herbertnek kis híján az életébe került az 1988-as, hatalmas csattanás


„Rengeteg dologhoz kellett idomulnom a vasárnapi versenyig. Volt egy különösen nagy hupli a nyolcas kanyar előtt és bal lábam elképesztően érzékenyen reagált rá. Akkora bukkanó volt, mint egy görögdinnye, amikor pedig az autó átment rajta, a lábam a pilótafülke falának ütődött és pokolian fájt” – emlékezett vissza Johnny Herbert a nehéz 1989-es kezdetre.

„Megpróbáltam az ominózus helyen kicsit felemelni a lábam, hátha ettől jobb lesz, de igazából ez a módszer sem működött. Arra gondoltam, valahogy át kell lendülnöm ezen a fájdalomküszöbön, hogy kibírjam. Az időmérő edzésen is rámentem, annyira fájt, hogy ordítani kezdtem. Utána azonban valahogy sikerült átlendülnöm ezen a holtponton és nem éreztem magamban ugyanazt a fájdalmat, mint korábban” – tette hozzá az évek óta televíziós szakértőként dolgozó, háromszoros F1-es futamgyőztes. Robert Kubica még ennél is komolyabb sérülések után volt képes visszatérni tavaly a Williams színeiben, bár túl sok sikerre nem számíthatott a rettentően gyenge autóval.

A debütálás pedig végül egészen jól sikerült a brit számára, a nyitófutamon az időmérő edzésen és a versenyen is jobban teljesített, mint nagyobb nevű és tapasztaltabb csapattársa, Alessandro Nannini. Negyedikként zárva három pontot szerzett Herbert Brazíliában. Bár hatékonyabb gyógyulása miatt később a szezon második felét szinte teljesen kihagyta, később három futamgyőzelmet is szerzett a száguldó cirkuszban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: