DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

10 éves kihívás: Hamilton, Vettel és a többiek

A közösségi oldalakon egyre csak terjed a legújabb őrület, az úgynevezett ’10 Years Challenge’, és mi is felültünk a vonatra. A második részben a meghatározóbb pilóták múltjára tekintünk vissza.

A legnépszerűbb közösségi oldalakon egyre nagyobb teret foglal magának a tízéves kihívás, mely arra ösztönzi a felhasználókat, hogy tegyenek közzé magukról egy képet, milyenek is voltak ők tíz esztendővel ezelőtt, illetve most. Kapva ezen az alkalmon, legutóbb magára, az F1-re vetettünk egy pillantást, mennyit is változott a 2009-es esztendő óta, most pedig korunk legmeghatározóbb versenyzőin a sor.

A világbajnoki címvédő, mára már ötszörös győztes Lewis Hamilton tíz évvel ezelőtt még első világbajnoki címének megvédésére készült, azonban Ross Brawn és csapata mindenkit elsöpört a siker felé vezető úton. A brit versenyző akkor még a McLaren-Mercedes pilótája volt, azóta tudjuk, hogy legfőbb sikereinek állomása azonban a Mercedes gyári istállója. 2009-ben pedig még javában tombolt a szerelem közte és Nicole Scherzinger között, akivel évekig, amolyan se veled, se nélküled kapcsolatban éltek.

A 2009-es Spanyol Nagydíjon még nagy volt a boldogság


Manapság legfőbb riválisa Sebastian Vettel, aki 2009-ben – most mindenki üljön le – még nem volt világbajnok. Az azóta négy végső sikert jegyző német pilóta ugyanis még csak második teljes szezonja előtt állt 2009 januárjában, amikor is felkerült a Toro Rossótól a Red Bullhoz. Viszont már ekkor érezhető volt az akkor még csak 21 esztendős pilóta sikereinek előszele, hiszen tíz évvel ezelőtt megszerezte első győzelmét a Formula-1-ben a Red Bull istállója. Ma viszont már a Ferrari sikereiért küzd Vettel, amire aligha gondoltunk volna a Fernando Alonsóval vívott ádáz csaták után.

Kimi Raikkönen ekkorra, mint mára kiderült, már túl is volt karrierje zenitjén, hiszen 2007-ben szerezte meg egyetlen világbajnoki címét, 2009-ben pedig első ferraris korszakának utolsó szezonját teljesítette. A csapnivalóan sikerült technikával azért egy futamgyőzelmet sikerült összehoznia a finnek, amit nem is érhetett volna el máshol, mint Spában. 2009-ben Raikkönen pedig még olyannyira nem alkotott egy párt gyermekei anyjával, Minttu Virtanennel, hogy még Jenni Dahlman, korábbi finn szépségkirálynő volt a felesége.

Max Verstappen – csakhogy mindenki öregnek érezze magát – még csak 11 éves volt egy évtizeddel ezelőtt. Akkor igazolt át a Team Pex Racinghez, akikkel megnyerte a Flemish Minimax gokartbajnokságot, illetve a Belga KF5 bajnoki címét is behúzta.

A Red Bulltól a Renault-hoz távozó Daniel Ricciardo sem rendelkezett még Formula-1-es tapasztalattal 2009-ben. Abban az évben ugyanis a World Series by Renault 3,5 literes bajnokságában debütált, Charles Pic csapattársaként. Ami ennél is fontosabb viszont, hogy tíz évvel ezelőtt a Carlin Motorsport versenyzőjeként megnyerte a brit Formula-3 bajnoki címét az ausztrál.

Charles Leclerc idén fejest ugorhat a jóba, hiszen hosszú huzavona végén őt ültették be Sebastian Vettel mellé a Ferrariba, azonban 2009-ben még ő is csak a gokartozás világában volt jártas, ami nem is meglepő, hiszen egykorú Max Verstappennel. Megannyi trófeát felhalmozott már addigra a monacói versenyző, és 2009-re sem maradt siker nélkül, ő nyerte ugyanis a Francia Kadét gokartbajnokságot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: