DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Apák és fiúk a Formula-1-ben

Előfordult már a száguldó cirkusz történetében, hogy egy korábbi pilóta fia is megérkezett az F1-be, sőt, időnként az ifjabbak sikeresebbek lettek, mint elődjeik. Hogyan alakultak ezek a csaták?

Mindössze két ízben fordult elő, hogy egy korábbi világbajnok fia is eljutott a világbajnoki címig, Nico Rosberg és Damon Hill esetében. A Speedweek szaklap sikeresen összeszedte az apa-fiú kapcsolatokat. Hans Stuck nem szerzett pontot, Hans-Joachim Stuck azonban igen, nem is keveset, kétszer a dobogóra is felállhatott, így az ő esetükben a fiatalabb versenyző teljesített jobban.

Jack Brabhamet háromszoros világbajnokká avatták, két fia azonban nem lett sikeres az autóversenyzés királykategóriájában. Gary nem jutott át az előkvalifikáción sem, két próbálkozásból (a Life nevű autóval lehetetlen is lett volna), David 24 futamon részt vett, de pontot nem szerzett. Itt az édesapáé az előny.

Graham Hill és Damon Hill, mindketten világbajnokok lettek, az édesapa kétszer is. Graham 14, Damon pedig 22 győzelmet aratott, de az édesapa 18 szezonon át volt az F1 tagja, a fiú viszont csak nyolc szezonon át, így mondhatjuk, hogy nagyjából döntetlen.

Wilson Fittipaldi elmaradt nagynevű testvérétől, Emerson Fittipalditól, mindössze három pontocskát gyűjtött karrierje során. Fia, Christian viszont tizenkettőt, így itt egyértelműen a fiú jön ki jobban az összehasonlításból. Mario Andrettinél gyökeresen más a helyzet, világbajnoki címig és tizenkét győzelemig jutott. Fia, Michael azonban csak egyszer állt dobogóra és csúfosan leszerepelt Ayrton Senna mellett a McLarennél, itt az édesapáé a házon belüli győzelem.

1982-ben Piquet, Prost és Rosberg beszélget egymással a rajtrácson


Gilles Villeneuve számára sajnos kevés idő jutott a Formula-1-ben, tragikus halála miatt, így nem szerezhetett bajnoki címet. Hat futamgyőzelmével szemben fia, Jacques tizenegyig jutott és az 1997-es bajnoki koronáig. Ismét egy leszármazotti győzelem. Keke Rosberg és Nico Rosberg is egy-egy alkalommal hódította el a koronát, ugyanakkor ifjabb Rosberg jelentősen több futamgyőzelemmel büszkélkedhet, így ismét az ifjabb versenyzőé a jobb statisztika.

Satoru Nakajima kétszer negyedik helyig is eljutott, 16 pontot szerzett pályafutása során, fia, Kazuki csak kilencet, az édesapáé az előny. Manfred Winkelhock két pontot szerzett életében, fia, Markus egyet sem, igaz, csak egyszer állt rajthoz. Előny az édesapánál. Nelson Piquet háromszoros világbajnok, huszonháromszoros futamgyőztes, fia, Nelsinho Piquet mindössze egyetlen dobogós helyezés tulajdonosa. Látványos előny az édesapánál.

Jan Magnussen nem egész két évet töltött a Formula-1-ben, egyetlen pontot szerzett, fia, Kevin Magnussen viszont már dobogón is állt és rendszeres pontszerzővé vált az elmúlt években. Előny a fiatalnál, ahogy a holland párosnál is. Jos Verstappen hosszú éveket töltött a Formula-1-ben, de csak két dobogós helyig jutott. Fia, Max már háromszoros futamgyőztes és rendkívül fiatal kora ellenére világbajnoki esélyesnek tűnik. Nem kérdés, hogy a fiúnál az előny.

Összességében a fiatalabb versenyzők némi előnyben vannak, bár csak orrhosszal. Kíváncsian várjuk, ki lesz a következő apa-fiú páros?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: