DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Retro – Egy kaotikus szezon parádés rajtja

Minden idők egyik legváltozatosabb idényeként vonult be az F1-es történelembe a 2012-es, s már az évadnyitó Ausztrál Nagydíj is tartogatott bőven fordulatokat, meglepetéseket és izgalmakat.

Több szempontból is kuriózumnak ígérkezett a 2012-es Formula-1-es szezon, ám mind közül kiemelkedett, hogy a sportág története során először állhatott fel a rajtrácsra hat világbajnok, köszönhetően annak, hogy Kimi Raikkönen két évnyi ralizás után a Lotus színeiben visszatért a száguldó cirkuszba – rajta kívül Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Jenson Button, Fernando Alonso és a címvédő Sebastian Vettel rendelkezett még összetettbeli elsőséggel az indulók közül.

Az időmérő edzés a McLaren-Mercedesek fölényét hozták: Lewis Hamilton zsebelte be a pole-t csapattársa, Jenson Button előtt, míg mögéjük némi meglepetésre az újra lehetőséget kapó Romain Grosjean kvalifikálta magát a Lotusszal, megelőzve Schumacher Mercedesét. Vettelt még a másik Red Bullban ülő Mark Webber is megelőzte, így a német a hatodik helyről vághatott neki a március 18-i Ausztrál Nagydíjnak. A HRT-k nem teljesítették a 107%-os limitet, így sorozatban másodszor nem állhattak rajthoz az Albert Parkban.


F1 - Australian GP 2012 - Part 1 by Sukhoi-su37 

Button jobban kapta el a piros lámpák kialvását, mint Hamilton, így a 2009-es világbajnok fordult elsőként, míg eggyel hátrébb a Mercedesek lőttek ki parádésan, átugorva többek között a Red Bullokat is. Webber és Grosjean voltak a rajt nagy vesztesei, ám míg az ausztrál megúszta némi visszaeséssel, a francia a második körben összeütközött Pastor Maldonadóval, így kiállni kényszerült – a szezon két bajkeverője már rögtön az idénynyitón egymásra talált.

Az első bokszkiállások után is maradt Button az élen, Hamilton azonban beragadt a szokás szerint kevesebb kiállásra játszó Sergio Perez Sauberje mögé, ami a későbbiekben kulcsfontosságúnak bizonyult. Vettel ugyanis közben átlépte a Mercedeseket, és kezdett fenyegetést jelenteni az akkor még csak egyszeres világbajnok britre. Aztán amikor a 37. körben a pályára küldték a biztonsági autót Vitalij Petrov leálló Caterhamje miatt, az újabb kiállások során a német át is ugrotta a McLaren pilótáját, átvéve tőle a második helyet.


F1 - Australian GP 2012- Part 2 by Sukhoi-su37 

A dobogósok sorrendje innentől kezdve már nem változott: Button négy év alatt harmadszor nyert Melbourne-ben, megelőzve Vettelt és Hamiltont, a negyedik helyre pedig Webber tudott visszazárkózni – ez volt az ausztrál legjobb eredménye hazai pályán. Mögöttük azonban igazi őskáosz alakult ki a fináléban: Maldonado hajtotta a Ferrarival halvány versenyt teljesítő Fernando Alonsót, ám a Williams venezuelai pilótája hibázott, s az utolsó körben falnak csapta az autóját, biztos hatodik helytől fosztva meg csapatát.

Alonso így ötödik lett, megelőzve a látványtalan futamot teljesítő Kamui Kobajasit, akit követően szintén nagy volt a kavarodás a hajrában. Perez egykiállásos stratégiája és emiatt elhasznált abroncsai ellenére is őrizte a hetedik helyét Nico Rosberg és Raikkönen előtt, ám a német utolsó próbálkozása során összeértek, ezzel a finn mindkettejüket megelőzte. Jól jelzi a kiélezett és kaotikus befutót, hogy Raikkönen és a 11. helyezett Jean-Eric Vergne között kevesebb mint két másodperc volt a különbség a célban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: