DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Prost elmondta, kinek a hibája volt a suzukai ütközés

Ayrton Senna és Alain Prost 1989-es suzukai incidense az F1 történetének egyik, ha nem a legtöbbet citált momentuma - a négyszeres világbajnok megpróbálta elmondani az igazságot.

Az a bizonyos Japán Nagydíj. Éltünk-e akkor, vagy sem, ha meg kellene határozni a Forma-1 67 éves, eseménydús történetének három legemlékezetesebb futamát, ez biztos, hogy közöttük lenne. Éppen ezért még 2017-ben is folyamatos témát szolgáltat sportsajtónak, pedig az azóta eltelt, lassan harminc év során rengeteg cikk, könyv és dokumentumfilm jelent meg a versenyről, azon belül is Ayrton Senna és Alain Prost 46. körben bekövetkezett ütközéséről. Az F1 Racingben megjelent terjedelmes interjúban F1-es személyiségek, egykori kollégák, jelenlegi szakértők kérdezhettek a franciák négyszeres világbajnokától, a Sky Sports riportere, Martin Brundle pedig nem teketóriázott, egyből belevágott a közepébe: „Te és Senna a suzukai sikánnál, 1989-ben. Ki volt a hibás?”



„Senki sem hibázott. Tudom, hogy nagyon sokan… ezt nem fogják megérteni” – mondta Prost. „Az emberek véleménye attól függ, hogy Ayrtonnak drukkoltak-e, vagy nekem. De ezt a versenyt irányításom alatt tartottam. Nagyon nagy mértékben. A futam előtt azt mondtam Ronnak (Dennis, a McLaren akkori csapatfőnöke – a szerk.) és Ayrtonnak, hogy ha olyan helyzetbe kerülök, nyitva fogom hagyni az ajtót, mert ’88-ban és ’89-ben több alkalommal is megtettem ezt. Ha emlékeznek, keményen dolgoztam a versenybeállításon, de Ayrton sokkal gyorsabb volt az időmérőn, ami nem jelentett számomra problémát. A bemelegítésen már én voltam sokkal jobb, a versenyt pedig kézben tartottam. Aztán amikor megjelent a sikánnál… nagyon gyors volt” – mondta Prost, kezével imitálva a két McLaren mozgását.

„Abban a pillanatban, ha nyitva hagyom az ajtót, nem tudtam volna teljesíteni a sikánt. Ha pedig világbajnok akartam lenni, ezt nem engedhettem meg magamnak. Éppen ezért nem lehet ’hibáról’ beszélni – ő próbálkozott, én pedig nem voltam eléggé előtte. Még meg is lepődtem, mekkora sebességgel érkezik, így összeértünk. Nem volt nagy ütközés, de fontosnak tartom elmondani: az emberek még mindig úgy vélik, Ayrton emiatt veszítette el a világbajnokságot, de ahhoz, hogy megszerezze a címet, Ausztráliában is nyernie kellett volna. Még ha első lesz ezen a futamon, az sem jelentett volna nagy változást” – tette hozzá a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: