Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. június 21. hétfő
Retro

Retro – Egy szenzációs Kanadai Nagydíj

Óriási taktikai csata, kiszámíthatatlanul kopó gumik, a hibát időben felismerő Red Bull és az ahhoz görcsösen ragaszkodó Ferrari, Perez újabb dobogója – 2012-ben szenzációs versenyt láttunk.

Amikor Vettel, Hamilton, Alonso, Webber sorrendben felsorakoztak az autók a 2012-es Kanadai Nagydíj rajtrácsára, kevesen gondolhatták volna, hogy ez a futam mindenekelőtt Romain Grosjeanról és Sergio Perezről fog szólni. A startot követően együtt is maradt ez a négyes, egészen a 16. körig, amikor Vettel megkezdte a kiállások sorát az élmezőny tagjai közül. Hamilton saját cseréje után a DRS-zónában megelőzte a németet, aki elé Alonso is beférkőzött a bokszból visszatérve, Webber viszont beragadt a még nem cserélő Perez mögé, ezzel kiszállt a többiekkel vívott csatából.

A 24. körben már Hamilton, Alonso, Vettel, Raikkönen, Perez volt a sorrend, utóbbi kettő versenyző még nem cserélt kereket. Végül a 40-41. körben kerítettek sort erre, amivel a 8-9. helyre estek vissza, majd hamarosan Hamilton is követte a példájukat, így Alonso állt az élre Vettel előtt. A két kétszeres világbajnok abban bízott, hogy az abroncsok kitartanak a végéig, s meg tudják csinálni egy kerékcserével a futamot, de hamarosan bebizonyosodott, hogy tévedtek...

Amikor a 62. körben Hamilton megelőzte Vettelt, és feljött a második helyre, a Red Bullnál belátták, hogy hibáztak, s kirendelték a bokszba a németet, a Ferrarinál viszont abban bíztak, hogy ha a győzelmet nem is, legalább a dobogót sikerül megtartani. Nem így lett, a 64. körben Alonso, a 66.-ban Grosjean, a 68.-ban Perez, a 69.-ben pedig a cseréje után új erőre kapó Vettel is megelőzte a spanyolt, aki kénytelen volt beérni az ötödik hellyel.

Lewis Hamilton tehát megnyerte a futamot, s ezzel a negyedik helyről az elsőre ugrott előre az összetettben, mögötte pedig a futamot egyaránt egy kiállással teljesítő Grosjean és Perez állhatott a dobogóra azok után, hogy csak a 7., illetve a 15. helyről kezdhették meg a futamot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?