DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Retro – Vettel ponttal debütál az F1-ben

2007-ben ezen a napon, az utolsó indianapolisi futamon mutatkozott be a Formula-1-ben egy fiatal német tehetség, aki a következő évtized első felében hosszú éveken át legyőzhetetlennek bizonyult.

Napra pontosan nyolc évvel ezelőtt rendezték a 2007-es világbajnokság hetedik futamát, melyre több dolog miatt emlékezhetünk: Lewis Hamilton nyíltsisakos csatában győzte le kétszeres világbajnok csapattársát karrierje második győzelméért, a későbbi négyszeres világbajnok Sebastian Vettel pedig ezen a futamon debütált a száguldó cirkuszban – mely nem mellesleg az utolsó F1-es verseny volt Indianapolisban.

vettel_bmw_2007



A 2007-es szezon során először az USA Nagydíjat megelőzően változott a versenyzői felállás, méghozzá kényszerből. Az egy héttel korábban Kanadában súlyos balesetet szenvedő Robert Kubicát ugyanis az FIA orvosai nem engedték rajthoz állni, félve az úgynevezett második becsapódás szindrómától. A BMW Sauber úgy döntött, hogy Kubica helyén a csapat tesztpilótájának, a WSR 19 esztendős éllovasának, Sebastian Vettelnek ad lehetőséget.

Az ifjú német a szabadedzéseket a negyedik helyen kezdte, s a továbbiakban is jól szerepelt, így bizakodva várhatta a folytatást. A kvalifikáció első két körén is gond nélkül túljutott, s végül a 7. helyen zárta az időmérő edzést. A pole-t egymás utáni második alkalommal Lewis Hamilton szerezte meg, aki ezúttal is csapattársa mellé állhatott fel az első rajtkockába. A két McLarent a két Ferrari követte, majd jött Nick Heidfeld és a renault-s Heikki Kovalainen.

A győzelemért egy rajtbalesetet követően, mely megrostálta a középmezőnyt, a két McLaren csapott össze egymással. Fernando Alonso hiába tartotta a lépést Hamiltonnal, s próbálta a verseny derekán megelőzni csapattársát, a brit remekül védekezett. Kettejük csatája az alábbi videóban tekinthető meg:

Lewis Hamilton végül megnyerte a versenyt, így egyetlen héttel karrierje első győzelmét követően behúzta a másodikat is. Alonso lett a második, ám ezzel együtt is tíz pontra nőtt a hátránya újonc csapattársával szemben. Az újonc Vettel, miután alaposan elrontotta a rajtját, s az első kör végén még a 14. helyről induló Nico Rosberg is előtte volt, végül pontszerzéssel debütált a Formula-1-ben, elsősorban annak köszönhetően, hogy Rosberg autójában a Toyota-motor öt körrel a leintés előtt megadta magát...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: