DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Schumacher legnehezebb győzelme

2003-ban ezen a napon rendezték a szomorú emlékű imolai F1-es futamot, melyet Michael Schumacher mindössze néhány órával azt követően nyert meg, hogy közölték vele édesanyja halálhírét, akit előző este még meglátogatott.

„Kérem, ne várjanak választ erre a kérdésre” – felelte röviden Michael Schumacher a 2003-as San Marinó-i Nagydíj szombati napján, amikor megkérdezték tőle, hogyan képes autóba ülni, miközben édesanyja élet és halál közt lebeg. Az 55 éves Elisabeth Schumacher az előző héten otthonában esett össze, súlyos vérzései voltak, s kómába esett.

Michael és Ralf Schumacher, miután megszerezték az első két rajthelyet Imolában, mindössze 14 ezrednyi különbséget hagyva maguk közt, szombat este egy magángéppel elrepültek Kölnbe, hogy meglátogassák édesanyjukat – mint kiderült, utoljára... Elisabeth Schumacher néhány órával azt követően, hogy fiai visszarepültek Olaszországba, elhunyt.

schumacher_2003_imola2



A Schumacher-testvérek a tragédia ellenére is vállalták a szereplést a futamon, és fekete szalagot viselve autóba ültek nem sokkal azt követően, hogy értesültek édesanyjuk halálhíréről. A verseny stewardjai hivatalosan felmentették őket a verseny előtti és utáni ceremóniákon, így többek közt a parádén és a sajtótájékoztatón való részvétel alól.

A rajtot követően Ralf átvette a vezetést Michaeltől, ám végül visszaesett a negyedik helyre, testvére viszont megszerezte karrierje 65., minden bizonnyal legnehezebb győzelmét. A díjátadó csendesen zajlott, természetesen a megszokott pezsgőzés is elmaradt, majd a trófeák átadása után a testvérpár elindult a repülőtér felé.

schumacher_2003_imola

A futamot követő sajtótájékoztatón rendhagyó módon Jean Todt foglalta el Schumacher helyét, aki elmondta, mennyire nagyra tartja versenyzője lelki erejét, hogy a történtek ellenére is vállalta, hogy rajthoz áll a nagydíjon. A nem sokkal később kiadott sajtóközleményben pedig így méltatta pilótáját a francia csapatfőnök:

„Ez egy különleges győzelem volt. Ma Imolában Michael ismét bebizonyította, hogy különleges ember. A gyász ellenére versenyezni akart a csapatért, s meg is nyerte a futamot. Ezt követően felment a dobogóra, hogy így mondjon köszönetet a csapatnak és a szurkolóknak, akik épp annyira szeretik őt, ahogy mi. Nagyon stresszes időszakon mentünk keresztül együtt, Michael pedig nagyra értékeli a csapat támogatását. Ilyen pillanatokban törnek elő azok az értékek, melyeket nagyra tartunk a Ferrarinál.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: