DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 10. hétfő
Retro

Retro – „Úristen, fagyizol ott!”

A Belga-rajongók így kiálthattak fel, amikor megpillantották az eső miatt félbeszakított 2009-es sepangi F1-es futamon a bokszban üldögélő Kimi Raikkönent – persze azért más is történt még aznap...

A szezonnyitót követően már nem az volt a legnagyobb meglepetés, hogy Jenson Button megszerezte a sepangi pole-t a Brawnnal, sokkal inkább az, hogy csapattársa, Rubens Barrichello csak a negyedik helyre kvalifikálta magát. A brazilt ráadásul meg is büntették, ahogy a Melbourne-ben nem sokkal a leintés előtt Kubicával ütköző Vettelt is, ami azt eredményezte, hogy a későbbi világbajnok mögött a két Toyota, Trulli és Glock sorakozott a rajtrácson, majd jött a williamses Rosberg. A pályán az első hatba csak Vettel fért be kettős diffúzor nélkül.

2009mal_start



A rajtnál aztán minden felkavarodott, hiszen Nico Rosberg az élre ugrott a negyedik helyről, mögé pedig Trulli, valamint a KERS segítségével a 10. helyről előreugró Alonso sorolt be. Button ezzel szemben elrontotta az indulást, és visszaesett negyediknek, de hamarosan levadászta a kétszeres bajnok spanyol nehezebb Renault-ját és Trulli nyomába eredt.

Amikor véget ért az első kör, Nico Rosberg első alkalommal örvendhetett annak, hogy az élen teljesített egy fordulót egy F1-es futamon, a mezőny pedig hamarosan 18 főre fogyatkozott: Heikki Kovalainen még az első körben kipördült, a másodikban pedig Robert Kubica motorja adta meg magát – azaz a lengyel körülbelül annyi tudott teljesíteni a futamon, amennyi az előzőn hiányzott a célba éréshez.

2009mal_kubica

Button hamarosan az élre állt, miután tovább tudott a pályán maradni a Rosberg-Trulli kettősnél, s a tankolás után eléjük tudott visszatérni. Kimi Raikkönenék nagy kockázatot vállaltak a kiálláskor, hiszen feltették az esőgumit, az égi áldás viszont a várakozásokkal ellentétben ekkor még nem érkezett meg, így rengeteget veszített a száraz pályán.

A 19. körben aztán valóban leszakadt az ég, így szinte mindenki teljes esős abroncsokra váltott, ám mivel nem alakult állóvíz a pályán, ezek a gumik hamar elhasználódtak. Timo Glock sokkal jobban járt, hiszen ő intermediate-eket tett fel, melyek sokkal kevésbé koptak, így hamar a második helyre tört előre – miközben egyesek ismét kiálltak, ezúttal már interekért.

Aztán a 31. körre felerősödött a vihar, így ismét eljött az esőgumik ideje, ám ennél jobban már nem bonyolódhatott a történet – a futamot ugyanis a 33. körben félbeszakították a körülmények miatt. A legtöbben még az autójukban maradtak várva, hogy újrainduljon a verseny, nem úgy Kimi Raikkönen, akit a kamerák a Ferrari bokszában találtak meg fagyit nyalogatva...

A többség úgy érezte, hogy nem kellene újraindítani a futamot, Fernando Alonso például ezt mondta a félbeszakítást követően: „Semmit sem lehet látni, ha újraindítják, abból súlyos baleset lehet.” Egykori csapattársával Hamilton is egyetértett: „Lehetetlen volt vezetni, nagyon-nagyon veszélyes volt. Ezek a legveszélyesebb körülmények, melyek közt valaha versenyeztem.”

Végül döntés született arról, hogy nem lesz folytatás, így viszont csak a pontok felét osztották ki, miután nem teljesítették a verseny 75 százalékát. Ezen a legtöbbet a győzelmet megszerző Jenson Button veszítette, hiszen így 10 helyett csak 5 egységet gyűjtött. A brit ennek ellenére elfogadta a döntést, amit így indokolt:

„Szörnyen vizes volt, helyes döntés született. Persze szerettem volna 10 pontot szerezni, de ez a legjobb, amit tehettünk, úgy gondolom. Biztos vagyok benne, hogy egyesek csalódottak lesznek azért, mert nem láthattak egy teljes futamot, de néha a biztonságra is kell gondolni. Amikor a safety car 20 másodpercet ad egy F1-es autónak egy körön, akkor az túlságosan vizes...”

A második helyre a két körrel a leintés előtt még csak negyedik Heidfeld futott be, aki épp jókor előzte meg Timo Glockot, aki így is megszerezte karrierje második dobogóját. A sorrend egyébként a félbeszakítás előtt körről-körre változott, a pontszerző  helyek sorsa nagyrészt a szerencsén is múlott, végül Trulli, Barrichello, Webber, Hamilton és Rosberg távozhatott ponttal Malajziából – utóbbi csak egy féllel.

2009mal_pod

Két statisztika érdekességet is ki kell emelnünk a futamról: Button győzelmének köszönhetően a Brawn lett az Alfa Romeo után a második istálló, mely első két versenyét egyaránt megnyerte, míg Nick Heidfeld az első pilóta lett, aki KERS-es autóval szerzett dobogót a Formula-1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: