DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – És akkor élre állt a pescarai borász

1997-ben épp ezen a napon, szeptember 21-én rendezték a 21. F1-es Osztrák Nagydíjat, mely a Prost istálló legemlékezetesebb versenye lehetett volna, de végül keserű csalódással végződött.

A cím persze kissé anakronisztikus, hiszen akkoriban még csak ifjú tehetségként, egykori gokartvilágbajnokként, s nem a "borász-pilótaként" ismerhettük Jarno Trullit, aki az 1997-es szezon egyik legemlékezetesebb futama, a versenynaptárba tíz év távollét után visszatérő Osztrák Nagydíj egyik főszereplője volt. Michael Schumacher a gyengébben sikerült monzai hétvége ellenére is tíz pont előnnyel érkezett meg az A1-Ringre, ahol legfőbb riválisa, Jacques Villenuve szerezte meg a pole-pozíciót Mika Hakkinen előtt. Az időmérőn a Bridgestone abroncsai igen jónak bizonyultak, ennek köszönhetően több meglepetés is született.

Ezek közül is kiemelkedett Jarno Trulli harmadik rajthelye. Az ifjú olasz versenyzőt, aki a szezon elején debütált a Minardi színeiben, a Kanadában súlyos sérülést szenvedő Olivier Panis helyére szerződtette a Prost, s egyszer már letette névjegyét, amikor Hockenheimben a negyedik helyen ért célba, néhány másodperccel lemaradva a dobogóról. Azóta legendássá vált egykörös tempóját Trulli először Spielbergben villantotta meg: mindössze két tizedet kapott a pole-t szerző Villeneuve-től.



Trulli hamarosan még ennél is előbbre tört. Jacques Villeneuve nem rajtolt tökéletesen, Mika Hakkinen Mercedes-motorja pedig néhány kilométer után megadta magát, így a fiatal olasz versenyző átvette a vezetést. Teltek-múltak a körök, de az eredményjelző továbbra is ugyanazt az igen valószínűtlen állást mutatta: az újonc Jarno Trulli vezeti az Osztrák Nagydíjat. Sorra jöttek a leggyorsabb körök, az ifjú tehetség megállíthatatlannak tűnt, ám mielőtt elhittük volna, hogy tényleg futamot nyerhet a Prostnak, Villeneuve letaszította őt az élről. 

Ehhez Trulli motorhibája is hozzájárult, melynek következtében előbb lelassult, majd ki is esett, mindössze néhány másodperccel azt követően, hogy csapattársa, Nakano feladta a versenyt - szintén motorhiba miatt. A Prost számára keserű csalódással végződött a fantasztikusan induló verseny.

Hasonlóan csalódott lehetett Michael Schumacher is, aki gyenge időmérője után egészen a 3. helyig tört előre, ám megbüntették, mert sárga zászló alatt előzte meg Heinz-Harald Frentzent. Schumacher így csak hatodik lett, így egy pontra olvadt előnye a bajnoki összetettben.

A hétvége krónikájához tartozik még, hogy a 38 éves Gerhard Berger ezen a hétvégén jelentette be visszavonulását, benettonos csapattársa, Jean Alesi pedig egy látványos balesetbe is belekeveredett, amikor egy bátor előzést kísérelt meg Eddie Irvine-nal szemben, ám ez nem sikerült, s átugratott az autóján. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: