DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Ralikrossz

Véget ért Kristoffersson győzelmi sorozata, nő a dobogón

A svéd címvédőt négy elsősége után a portugál forduló második napján büntetés fosztotta meg az újabb győzelemtől. Helyette Niclas Grönholm diadalmaskodott, akinek eddig nem jött ki a lépés a szezonban. Társaságában pedig először állt női pilóta a WRX dobogóján. Az Európa-bajnokságon Ide és Pauwels diadalmaskodott, Kárai megvillant néhány futamon.

Montalegrében, Portugáliában Rigához hasonlóan dupla fordulót tartott a Ralikrossz-világbajnokság. A szezon addigi három döntőjét megnyerő Johan Kristoffersson ismét hibátlan volt szombaton: egyetlen menetet nem nyert meg, a továbbjutó futamot, de azt is csak defekt miatt. Csapattársa, Ole Christian Veiby lett mögötte második a Kristoffersson Motorsport másik elektromos Volkswagenjével, eddigi legjobb helyezését megszerezve, Timmy Hansen pedig a harmadik. A PWR-ral versenyző Niclas Grönholm saját csapattársával, Klara Anderssonnal ütközött, így döntőbe sem jutott be, folytatódott 2022-es gyenge sorozata.

Úgy tűnt, a vasárnap is Kristofferssonról szól, aki újból szinte mindent vitt: Superpole, a két előfutam és elődöntő, leszámítva továbbjutó futamát. A döntőben is ő futott be az első helyen, de büntetés elvette zsinórban ötödik győzelmét, utólag 10 másodpercet adtak hozzá idejéhez Timmy Hansen meglökéséért.



Így Grönholm szerezte meg az elsőséget, aki az előfutamokon még gyengélkedett, de az első elődöntőben már az első pozícióban zárt: a finn az első négy fordulón dobogóra sem állt, Montalegrében vasárnap azonban visszatért annak tetejére. Ismét Veiby lett a második – aki a bajnokságban is ebben a pozícióba áll, 21 ponttal Kristoffersson mögött –, Klara Andersson pedig harmadikként végzett: először zárt női pilóta a WRX pódiumán. A 2019-es világbajnok Timmy Hansen negyedik lett, Kristoffersson a döntő utolsó pozíciójába csúszott vissza.

Mindkét Európa-bajnokság pályán volt Montalegrében, a kétnapos formátumot követve. Az RX1-ben a három előfutamot és három továbbjutó futamot megnyerő Janis Baumanis, Enzo Ide és Anton Marklund triója emelkedett ki a mezőnyből. Elődöntőből már csak kettő volt, ezeket Ide és Baumanis hozta le, akik ebben a sorrendben végeztek a döntő első két pozíciójában is: az EKS-t képviselő belga első győzelmét szerezte Eb-szinten. Ulrik Linnemann fért még a dobogóra, a jokeren megpördülő Marklund csak negyedik lett. A svéd az összetettben továbbra is számottevő, 22 pontos előnnyel vezet Baumanis előtt, Ide 25 pontra zárkózott fel. Ez az eredmény azt jelenti, hogy Marklund egy fordulóval a szezon vége előtt matematikailag bebiztosította a 2022-es Európa-bajnoki címet.

Kárai Tamás negyedik helyet is szerzett egy előfutamban a 13 fős mezőnyben, továbbjutó futamán másodikként végzett, végül a második elődöntőt a már döntős szereplést nem érő negyedik helyen zárta, a kategória másik magyarja, Mózer Attila előtt.

Az RX3 14 fős mezőnyében kilenc portugál is szerepelt, de végül itt is belga himnusz szólt, Kobe Pauwels egy előfutamot kivéve tarolt, négyből harmadik győzelmét szerezte idén. Az előfutamok során még Jan Cerny tűnt a legközelebbi kihívónak, de a cseh nem állt dobogóra: Damian Litwinowicz lett a második, hazaiként Nuno Miguel da Costa Araujo a harmadik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: