DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Ralikrossz

Marton Gergely a bajnokság második helyén érkezik legnehezebb pályájára

Lendületben van a ralikrossz Európa-bajnokság magyar élmenője, aki úgy érzi, Höljesben elkapta a fonalat, most csak mennie kell előre. A Super 1600 kategória következő állomása viszont nem a Volland Racing pilótájának kedvence: a Hamburg közeli Estering az a helyszín, amely gyakran megkavarja a pontversenyt.

Németország, Buxtehude, Estering a Super 1600 FIA Európa-bajnokság következő, idei negyedik fordulója: az augusztus 17-18-i eseményen a kontinensmezőny jelenti a fő attrakciót, hiszen az Eb kategóriái ezúttal kivételesen nem a ralikrossz-világbajnokság betétfutamaiként szerepelnek, hanem önálló hétvégét kapnak. Az 1.6-os pontversenyben az eddigi három állomás alapján értékelt 26 versenyző között egészen elöl, a második helyen találjuk Marton Gergely nevét.



„Kíváncsi leszek, milyen lesz a verseny hangulata, hiszen idén még nem fordult elő, hogy az Európa-bajnokság kategóriái a vb-től külön mentek volna. Remélem, hogy abból a hype-ból, amelyet általában a világbajnokság szokott megkapni, most mi részesülünk, és a szokásosnál egy kicsivel több szem fog ránk szegeződni szombaton és vasárnap” – mondta a hétvégét megelőzően a Volland Racing színeiben versenyző magyar pilóta, aki bevallotta, eddig nem zárta szívébe a német pályát.

„Örülök, hogy a szokásossal ellentétben idén nem Buxtehude a zárófutam, mert ez a pálya nagyon meg tudja kavarni az erőviszonyokat és pontállást. Nagyon nehéz pálya, számomra talán a legnehezebb, ugyanis szűk, előzni alig lehet, ebből kifolyólag könnyen megforgathatja a lapokat. Az időjárás sem lesz feltétlenül a legegyszerűbb, hiszen esőt mondanak hétvégére, ami szintén nehezítő körülmény, főleg ezen a pályán.”

Az érem másik oldala, hogy Gergő úgy érzi, remek formában van: a Höljes előtti buxtehudei teszt, az ötödik helyen zárt svéd verseny, amelyen ő indult pole-pozícióból, majd a legutóbbi, rigai tesztelés mind kiválóan sikerültek, és optimizmussal töltik el.

„A versenyen és a két teszten elkaptam egy fonalat, amely ígéretes a jövőre nézve. Bár a svédországi futam vége nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna, én úgy éreztem, kihoztam magamból és a helyzetből, amit ki lehetett, ez pedig többet ér az eredménynél. Persze nem bánnám, ha nem hoznám ki magamból, és mégis első lennék! A bajnokságban feljöttünk a második helyre, és bár az első elég sokkal van előttem, mint tudjuk, bármi megtörténhet, a szezonnak még csak felénél járunk. Az utolsó futamok sűrűn jönnek egymás után, ezért azt gondolom, lesz még alkalmam feljebb jönni. Esélylatolgatásba nem szeretnék belemenni, azért, mert azt a lendületet szeretném hozni, melyet eddig. Én teszem a dolgom, minden a helyén van, úgy érzem, most menni kell csak előre.”

A Super 1600 Európa-bajnokság állása 3/6 forduló után:

1. Aydar Nuriev (orosz, Audi A1) 86 pont; 2. Marton Gergely (magyar, Audi A1) 64 pont; 3. Artur Egorov (orosz, Audi A1) 59 pont; 4. Egor Sanin (orosz, Renault Twingo) 56 pont; 5. Timur Shigabutdinov (orosz, Audi A1) 49 pont.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: