DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Ralikrossz

Marton Gergely először a döntő pole-pozíciójában az Eb-n

A Super 1600-as ralikrossz Európa-bajnokság második helyezettjeként távozott a svéd Höljesből a Volland Racing 21 éves versenyzője. Kvalifikációs futamot és elődöntőt nyert a hétvége folyamán, a döntőben elért ötödik helyezéssel azonban nem elégedett. Marton Gergő közelinek érzi első győzelmét.

Az FIA Európa-bajnokság Super 1600 kategóriájában a szezon harmadik versenyét tartották Höljesben, a ralikrossz ikonikus helyszínén, a „Mágikus Hétvégén” július 5. és 7. között. A Svédországba egyéni bajnoki harmadikként érkező Marton Gergely hétvégéje döcögősen indult, de a negyedik előfutamban elkapta a fonalat, harmadik helyen zárta a köztes eredménylistát, majd az elődöntő megnyerésével a döntő pole-pozíciójába kvalifikált. A fináléban ismét nem jött ki számára a lépés, ezért ötödik helyen zárta a hétvégét, a pontversenyben viszont így is javított egy helyezést.

„Már pénteken két kvalifikációs futamot tartottak: a sorsolás alapján a pole-pozícióba kerültem a Q1-ben, ami nem is emlékszem, mikor fordult elő utoljára. Végig vezettem és a csoportom futamát megnyertem, de összetettben annyira nem volt jó az időm. A Q2-ben a rajt után meglöktek, át kellett mennem a homokágyon, így helyeket veszítettem és az Audi is megsérült. A szombati Q3 sem sikerült jól, elmondható, hogy az időjárással együtt változó pálya többször sem kedvezett. Az első három kvalifikáción 7., 12. és 11. helyeket szereztem, a Q4-ben viszont tényleg nagyon jó tempót tudtam diktálni, megnyertem a futamot, és feljöttem az összesítés harmadik helyére” – idézte fel a pénteki és szombati eseményeket a Volland Racing pilótája. A köztes harmadik hely az első elődöntő második rajtkockáját jelentette számára.



„Az elődöntő rajtja nagyon jól sikerült, az egyes kanyar után már én álltam az első helyen, aztán végig vezettem a futamot, majd bejöttem az élen. Ez az eredmény pole-pozíciót ért a döntőben, először szereztem meg a rajtelsőséget az Európa-bajnokságon. Sajnos ez már nem sikerült olyan jól, a pole talaj szempontjából nem a legelőnyösebb rajthely volt. Másodikként fordultam, de a rajt után nagy volt a tolakodás, ezért máris kijöttem jokerre. Mások is követtek engem az alternatív nyomvonalon, időt veszítettem a velük való csatározással, aztán később akkor is, mikor egyik orosz csapattársam visszajött saját jokeréről, és váratlan ütközet történt közöttünk, kicsit lelökött a pályáról.”

„Ötödik hely lett a vége, ami vegyes érzelmekkel tölt el, Egyrészt a tempó alapján nem ezt érdemeltük volna meg, másrészt pozitív eleme a hétvégének, hogy nagyon erős volt a sebességünk, pole-pozíciót szereztem, a döntőben enyém lett a leggyorsabb kör, a legnagyobb riválisom, Aydar Nuriev előtt végeztem az elődöntőben, a bajnokságban pedig feljöttem a második helyre. Közelinek érzem az első győzelmet az Európa-bajnokságon – már egy jó ideje annak érzem! Ez a siker nagy mérföldkő egy fiatal versenyző karrierjében, ezért nyilván szeretném már nagyon megszerezni, és a Volland Racing is keményen dolgozik, hogy a legjobb autót biztosítsa. Miattuk is vágyom az első közös győzelemre, viszont nem érzem, hogy ez terhet jelentene számomra.”

A Super 1600 svéd versenyének eredménye: 1. Marius Bermingrud (norvég, Skoda Fabia); 2. Aydar Nuriev (orosz, Audi A1); 3. Yuri Belevskiy (svájci, Audi A1); 4. Timur Shigabutdinov (orosz, Audi A1); 5. Marton Gergely (magyar, Audi A1); 6. Egor Sanin (orosz, Renault Twingo).

A Super 1600 Európa-bajnokság állása 3/6 forduló után: 1. Aydar Nuriev (orosz, Audi A1) 86 pont; 2. Marton Gergely (magyar, Audi A1) 64 pont; 3. Artur Egorov (orosz, Audi A1) 59 pont; 4. Egor Sanin (orosz, Renault Twingo) 56 pont; 5. Timur Shigabutdinov (orosz, Audi A1) 49 pont.

Részeredmények: Q1: 7. Q2: 12. Q3: 11. Q4: 1. INT: 3. SF1: 1. F: 5.

Következő verseny: Estering, Németország, augusztus 17-18.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: