DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Ralikrossz

Bajnokot avattak a ralikrossz-vb-n

A széria régóta várt amerikai versenyén Johan Kristofferssonra már az elődöntőben felkerült a második korona – az egész évet domináló svéd a döntőben tízből kilencedik győzelmével ünnepelte meg a sikert.

A ralikrossz-világbajnokság először versenyzett az Egyesült Államokban – annak ellenére, hogy a széria promótere, az IMG egy New York-i vállalkozás –, a hosszú ideje tervezett verseny helyszíne Austin, a Circuit of the Americas volt.

Az első nap, szombaton Petter Solberg diktálta a tempót, aki mindkét kvalifikációs futamot megnyerte. A vasárnapi Q3 Mattias Ekström, a Q4 pedig Johan Kristoffersson elsőségét hozta. Utóbbi versenyző azzal a tudattal érkezett a helyszínre, hogy egy erős szereplés elegendő lesz, hogy bebiztosítsa második világbajnoki címét, annak ellenére, hogy a 12 fordulóból álló szezonból még két versenyhétvége hátravan. A köztes eredménylistán Solberg elsőként, Kristoffersson harmadikként végzett (Ekström közöttük), így a PSRX két pilótája kezdte egymás mellől az első elődöntőt. Solberg ebben a felvonásban felülmúlta csapattársát, de a svédet már az itt kapott pontoknak köszönhetően bajnokká avatták.

Kristofferssonnak a döntő harmadik rajtkockájából – a pole-pozíciós Solberg és másik elődöntőt nyerő Andreas Bakkerud mögül – már csak arra kellett koncentrálnia, hogy győzelmi sorozatát folytassa. Két körrel a vége előtt a vezető Solberg elfékezte magát, a friss kétszeres bajnok pedig kihasználta a lehetőséget, elképesztő szezonja során tízből kilencedik győzelmét szerezte Austinban. Solberg és Bakkerud álltak fel a dobogó második és harmadik fokára.

A bajnokságban Austin után Kristoffersson 281 ponttal rendelkezik, az összetett második helyért viszont érdekes harc folyik majd: a 2016-os legjobb Ekström 204, a kétszeres világbajnok Solberg 202, Bakkerud 200, a Kristoffersson mellett idén egyedül futamot nyerő Sebastien Loeb pedig 195 ponttal rendelkezik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: