DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Ralikrossz

RX: Svéd győzelem, magyar második hely Barcelonában

A ragyogó napsütés a címvédő Mattias Ekström sikerét hozta a ralikrossz-vb nyitányán, Timo Scheider pedig ezüstéremmel váltott szériát. Az Európa-bajnokságon Kiss Pál Tamás eddigi legjobb eredményét szerezte.

A borús és esős szombati nap után vasárnap igazi mediterrán idő köszöntötte a barcelonai versenypályát, a résztvevőknek így egészen más körülmények között kellett megismételni eredményüket vagy javítani rajta, utóbbit különösen a világbajnokoknak, a nyitónapon csak 11-12. helyen záró Mattias Ekströmnek és Petter Solbergnek. Ez különösen a harmadik kvalifikációt megnyerő címvédőnek sikerült jól, Ekström másodikként zárta a köztes eredménylistát, Solberg ötödikként végzett. A maximális kvalifikációs pontot az újonc Timo Scheider szerezte, aki nem nyert futamot (a Q4-et Andreas Bakkerud vitte), ám többiekénél stabilabb teljesítményének köszönhetően összesítésben senki sem volt eredményesebb nála.

Ekströmmel és Solberggel ellentétben Sebastien Loebnek épp fordítva sült el vasárnapja, az elrontott Q3 bosszulta meg magát, a francia a kombinált eredménylistán csak 14. helyen állt, ami azt jelentette, hogy nem jutott tovább a legjobb 12-t felvonultató elődöntőbe. Két hellyel mögötte, a 16. pozícióban zárta első világbajnoki hétvégéjét Lukács Kornél „Csucsu” Kiájával.



Kristoffersson, Scheider és Solberg jutott tovább az első, Ekström, Bakkerud és Timmy Hansen a második elődöntőből. A pole-ból startoló audis Ekström végig kontroll alatt tartotta a futamot: a mellőle rajtoló Kristoffersson elrontott rajtjával utolsó helyre esett vissza, és bár hamar beérte a többieket, előzni nem. A DTM-et WRX-re cserélő Timo Scheider azonban remekelt első teljes szezonjának nyitányán (korábban szórványosan már ő is indult a vb-n), 0,4 másodperc hátránnyal lett második a privát Ford Fiestával. A dobogóra Andreas Bakkerud ért még fel, a kétszeres világbajnok Petter Solberg negyedik hellyel kezdte az idényt. A szoros döntő hat résztvevőjét csupán négy másodperc választotta el.

A Supercar Európa-bajnokság mezőnyében szereplő magyarok a katasztrofális szombati nap után szárnyaltak vasárnap, a harmadik kvalifikációban például mindketten megnyerték csoportjukat, amivel a mezőnyben egyaránt a legjobb hat közé fértek be. A két mai selejtező alapján Kiss Pál Tamás 19.-ről a 6. helyre verekedte fel magát, amivel előddöntőbe jutott, a Q2-ben nulla pontos Kárai Tamás hétvégéje azonban erős vasárnapja ellenére is véget ért a kvalifikációk után egy 24. helyezéssel.

Az elődöntőben a korábbi formaautós szárnyra kapott, és bár a rajt után rövid ideig utolsó helyen állt, kimaradt minden csetepatéból, és bravúros versenyzéssel, 3,5 másodperc előnnyel megnyerte ezt a futamot. A fináléban a második helyről rajtolt, és bár a startnál az ír Oliver O’Donovan maga mögé tudta, a miskolci pilóta visszavette ezt a helyezést: legjobb eredményét szerezte az ERX mezőnyében, mivel eddigi maximuma több harmadik hely volt.

Kiss volt az egyetlen, aki a döntőben lőtávolban tudott maradni a győztes Anton Marklundhoz képest. A 30 indulót felvonultató kategória intenzitását jelzi, hogy már a csetepatékkal teli elődöntőben elvérzett a széria 2015-ös bajnoka, Tommy Rustad, valamint a Marklundhoz hasonlóan előző három szezont világbajnokságon töltő Robin Larsson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: