DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Ralikrossz

Ekström sorozata megszakadt, Kiss az Eb dobogóján

Totálisan dominálta a hazai pályán versenyző Andreas Bakkerud a ralikrossz világbajnokság norvég fordulóját, egyetlen futamon sem kapott ki mástól. Az Európa-bajnokságon magyar dobogós hely született.

Az elmúlt fordulókon zsinórban három győzelmet szerzett az audis svéd pilóta, Mattias Ekström, így ő érkezett meg a favoritként a ralikrossz-világbajnokság ötödik állomására, Hellbe. A norvég futam egyben a kétszeres bajnok, Ekström legközelebbi üldözője, Petter Solberg hazai versenye is volt, egy jó lehetőség a fordításra.

A forduló futamait valóban egy norvég dominálta, de nem Solberg, hanem Andreas Bakkerud, akinek korábban idén még dobogóra sem sikerült felállnia. Bakkerud mind a négy kvalifikációs futamot megnyerte. Mögötte kiegyenlített volt a helyzet, egyik pilóta sem gyűjtött egynél több második helyet: végül meglepetésre nem a nagy nevek közül valaki, hanem Timur Timerzsanov szerezte meg a köztes eredménylista második helyét Sebastien Loeb és Solberg előtt. Mattias Ekström ezúttal csak a hatodik helyet ért el.



Bakkerud megnyerte saját elődöntőjét is, mögötte Hansennel és Loebbel, míg a másikban Timerzsanov győzött Ekström és Solberg előtt. Ezek a versenyzők alkották a vasárnapi döntő rajtrácsát, ahol Bakkerud ismét nem hibázott, és megszerezte a Hoonigan Racing Division – Ken Block csapata, aki a fordulót 14. helyen zárta – első győzelmét. Timerzsanov egy defekt miatt elbukta a második pozíciót, így Hansen és Ekström végeztek a dobogón, Solberggel a negyedik, Loebbel az ötödik helyen. A bajnokság első két helyezettje, Ekström és Solberg között változatlan maradt az 5 pontos különbség a hétvége kezdetéhez képest.

A széria kísérőjeként idei második versenyét futotta a Supercar Európa-bajnokság, melyet az előző fordulón még a világbajnokság döntőjében vitézkedő Kevin Hansen nyert meg Bakkerudhoz hasonló dominanciával. Az idénynyitón balesetet szenvedett Kiss Pál Tamás három kvalifikációs futamon második lett mögötte, így külön elődöntőben szerepelt, amelyet meg is nyert. A jó eredményt a döntőben egy harmadik pozícióra tudta váltani, ami első dobogós eredménye harmadik próbálkozásra az Európa-bajnokságon. A pontversenyben a negyedik helyre ugrott ezzel az eredménnyel.

A két másik magyar versenyző, Kárai Tamás és a Belgiumban döntőbe jutó Csucsu, azaz Lukács Kornél 16. és 18. hellyel zárták a hétvégét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: