DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 26. szombat
Rali

Az évadzáró végéig kell várni, hogy megtudjuk, ki lesz idén a Peugeot Kupa bajnoka!

A hatodik, idén az utolsó versenyére készül a HUMDA Országos Rally Bajnokság, ezen belül a Peugeot 208 Rally4-es autókon futó Peugeot Rally Cup Hungary sorozat.

464380990_1089703839831280_5908891896409692129_n



A szezonzáró futam a gyorsasági szakaszok össz hossza miatt másfeles szorzóval adja a pontokat a versenyzőknek és emiatt a Czékmány - Farnadi kettősnek egy kis pontocskára van szüksége ahhoz, hogy az idei kategória győzelem és a 2WD Kupa mellé behúzza a Peugeot Kupa bajnoki címét és az ezzel járó nyereményt, egy Európa-bajnoki futamon való indulás lehetőségét. Persze a Kupa többi szereplője azért megy a hétvégén a Szerencs központú versenyre, hogy megnehezítse Czékmányék dolgát

Húsz pont a különbség és a versenyen a futamgyőzelem és az utolsó szakasz, a Power Stage-ért járó bónuszpontokkal összesen huszonegy pontot lehet szerezni… Ennyire egyszerű a képlet a Zemplén Rally előtt a Peugeot Kupa értékelését mutató táblázat böngészésekor. 

Czékmányéknak elég egy pontot szerezniük, Határéknak mindent meg kell nyerniük és még akkor sem biztos a bajnoki címük. Ahogy tavaly is, most is az utolsó verseny céldobogóján avathatjuk a népszerű sorozat, a Peugeot Rally Cup Hungary bajnokpárosát.

A Zemplén Rally-ra hat páros adta le a nevezését a Kupára, így a Tagai Racing Technology által felügyelt Kupasorozat indulói most is jól látható egységet fognak alkotni a szerencsi Cukorgyár területén felállított szervizparkban. A sorozat szakmai mentora, ifjabb Tóth János már a versenyt megelőzően meteorológiai előrejelzésekkel segíti az indulókat, csakúgy, ahogy a PIRELLI gumik szállítója, a Mez&Mol Kft. szakértője is ellátja gumi tanácsokkal az indulókat.

Czékmány Norbert tavaly megnyerte a Rally2 bajnoki címét és most közel áll ahhoz, hogy Peugeot Kupa bajnokként ünnepelhessen az év végén. Az utolsó két futamra igazán rutinos navigátor, Farnadi Ágnes olvassa a Norbinak a kanyarokat.

„Egy pont kell a bajnoki címhez. és akkor mindegy, hogy mi történik… Még Pécsett volt a Poweren az egyetlen lassítóérintésünk, így akkor, ott elveszítettünk egy pontot, ami jól nézett volna ki most az I tetején, de nincs ott, így most nem csak a vágyaim hajtanak a zempléni pályákra, hanem a kényszer is. Amit nyilván nem bánok, hiszen itt még soha nem versenyeztem és nagyon izgatja a fantáziámat. Próbálok majd csökkentett tempóban menni, mindenki azt mondja, hogy nem kell megnyerni a versenyt… igaz, ez nagyon szembe megy az elveimmel… Ágival megyünk és a Tagai Racing Technology hozza az autóját. Remélem mosolygós vasárnap délutánunk lesz…”

Határ Attila Kese Zoltánnal folyamatosan ott loholt Czékmányék mögött az évben, most is van még keresnivalójuk az utolsó versenyen.

„Ha a matematika tanáromat kérdezem, akkor még lehetünk bajnokok, de ahhoz nekünk nagyon nagy szerencse kell és másoknak nagyon kell hibázni, amit nem kívánok nekik! Norbiék nagyon gyorsak, nehéz őket megszorongatni, de természetesen azon leszünk, hogy jót versenyezzünk!

Visszajönnek Bertáék is, Kerék Balázs is oda tud érni a szélsőséges körülmények között, úgyhogy jó, küzdelmes hétvégét várok. Jó lenne egy jóízűt menni az év végére!

A pályákat szeretem, korábban jókat mentünk ezeken. Ez az őszi időjárás tud meglepetéseket okozni, nem lesz sétakocsikázás.”

Kerék Balázsék nincsenek messze a második helytől és a harmadik helyük sem biztos még, nekik változhat a legtöbbet a pozíciójuk a futam végére.

„Igazából még nem tudtam foglalkozni a versennyel. de gyanítom, hogy már nem lehetünk bajnokok. Határ Atival meccselhetnénk a második helyért, de reálisan Atit idén csak messziről néztük… Szeretnénk rendes tempóban menni, most már nem akarunk alibizni a biztos pontokért. A pályák jók, a Hernádvécse ikonikus szakasz a navigátori pályafutásomban, a mádi gyorsot is kifejezetten szeretem! Bízunk benne, hogy jó idő lesz! Várjuk a hétvégét!”

A Viszló Csaba, Maricsek Miklós duó még lőtávon belül van Kerék Balázsékhoz, de a fehérvári pilóta nem nevezett a versenyre.

„Sajnos nem tudunk ott lenni ezen a futamon, az orvos eltiltott, a gerincsérvem kiszakadt, várom a további diagnózist. Április óta küzdök ezzel, eddig tudtam elodázni. Bízom benne, hogy hamarosan újra versenyautóba ülhetek, úgyhogy most azon dolgozok, hogy a leghamarabb meg tudjak gyógyulni. Itthonról szurkolok a Srácoknak, jó hétvégét Mindenkinek!”

Berta László és Császár László csak az első gyors végéig jutott el a győri futamon, de most újult erővel, lelkesedéssel várják a szezonzárót.

„Megyünk, megyünk Zemplénbe! A pályákat ismerem, ahogy szoktunk, most is nyerni megyünk! Volt egy kis kitérő, elindultam egy osztrák futamon, ami jót tett a lelkemnek, remélem a tempó megmarad ide is!”

Zagyva Dorka meghívást kapott a Beyond Rally Womens programba, ahol sikeresen helytállt, a legutóbbi versenyen az új, össz-kerekes autójával indult, de most beült újra a 208-as Peugeot-ba!

„Vettünk egy Rally3-as autót, de most a Peugeot Kupában indulunk! Úgy láttuk Apával közösen, hogy ezen a futamon mindenképp a Peugeot 208 Rally4-el induljak. Ez lesz idén az első verseny, ahol nem azzal kell kezdenem a nyilatkozatomat, hogy itt még nem versenyeztem, nem tudom, hogy mi vár rám. Tavaly már mentem itt, mégis kíváncsian várom. Megpróbáljuk Spitzer Gáborral szépen, ügyesen teljesíteni a szezon utolsó versenyét és mindenképp azt szeretnénk, hogy jól érezzük magunkat. Teszteltünk a héten és a tavalyi bajnok, Vincze Feri segítette a felkészülésemet!”

Hibján József és Szollár Csaba két versenyt is kihagyott a szezonban, így a pontok lassan gyűltek a nevük mellett.

„Már nagyon vártuk ezt a futamot, régen mentünk, ott leszünk. Ismerősek a pályák, szeretjük őket, kifejezetten a mádi szakaszt. Mivel nagyon karcsún alakult az évünk, kicsit kajlára sikerült, sok külső tényező befolyásolta, hogy kevés futamon tudtunk elindulni, így már annak is örülünk, hogy most itt lehetünk és versenyezhetünk. Beszereztünk a korábbinál újabb autót és egy jó hangulatú versenyt szeretnénk futni vele! A csapatunk nagyszerű és nekik is kívánok kellemes, gondmentes hétvégét!”

A Zemplén Rally pénteken indul a hivatalos programmal a Szerencsi Várban megrendezendő rajtceremóniával. A rallybajnokság mind a négy mezőnye indul a hétvégén, így több, mint 100 autónak szurkolhatnak a nézők szombaton és vasárnap. A szervizpark a volt Cukorgyár területén várja a technika iránt érdeklődőket, a céldobogón a pezsgőzést pedig vasárnap délután lehet megtekinteni, szintén a Várban.

A Peugeot Rally Cup Hungary versenyzői és szervezői mindenkit szeretettel várnak október utolsó hétvégéjén a Zemplén Rally-n!

Peugeot Sport Hungary : https://www.facebook.com/peugeotrallyteam 

A Zemplén Rally 2024 hivatalos weboldala: https://zemplenrally.hu 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: