DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Rali

Boldogkőn is Ostberg nyert Vincze előtt

A hazai ralibajnokság második idei futamát is a világbajnok norvég húzta be és ismét Vincze Ferenc lett a legjobb magyar - ráadásul a pluszpontokat érő power stage-et meg is nyerte Ostberg előtt. Velenczei a harmadik.

A szezonnyitóhoz hasonlóan az idény második futamának számító Boldogkő Ralit is egy napon, szombaton rendezték meg a hazai bajnokságban. A mezőnyben már nem volt ott a címvédő Hadik András, aki a Salgó Ralin elszenvedett balesete után úgy döntött, hogy nem teljesít teljes bajnokságot - az új autója sem érkezett meg, így nélküle készültek a küzdelemre a résztvevők.

Az élmezőnyből aztán hamar kiváltak még ketten: Klausz Kristóf már az első gyorsaságin defektet kapott, így több mint két percet veszített, ezek után vele nem kellett már számolni a top helyekért zajló csatában. Turán Frigyes egy korai rajttal kezdett, majd autózott egy második és egy ötödik időt, így az első kör végén a negyedik helyen állt - a szervizparkból azonban már nem jött ki, a Volkswagen hátsó hajtásának meghibásodása miatt feladta a futamot.

Az említett első körben egyébként a korábbi világbajnok Mads Ostberg le is rendezte az érdemi dolgokat: az esős, csúszós körülmények között mindhárom szakaszt megnyerte, így a verseny egyharmadánál 18 másodperccel vezetett Vincze Ferenc előtt. A 2019-es magyar bajnok egy fékhibával bajlódott, illetve az autó beállításain is módosított a következő körre, ez pedig bevált: a negyedik gyorsaságin megtörte Ostberg "uralmát" és övé lett a legjobb idő.

ostberg tagai



Innentől az volt az egyetlen kérdés, hogy Vincze és Velenczei Ádám mire jut egymással a második-harmadik helyen: a második kör végéig hat szakaszból ötször is Vincze volt a gyorsabb, de annyira tizekekre vívtak, hogy így is csak négy másodperc volt előbbi előnye. Az utolsó körnek aztán Velenczei ugrott neki nagyobb lendülettel és megnyerte az első gyorsaságit, ezzel 1,8 másodpercre csökkentette a lemaradását, de ezt követte a power stage Rakaca és Meszes között, ahol Vincze megnyújtotta a lépteit: a Korda Racing versenyzője 3,4 másodpercet adott Velenczeinek és ami ennél is nagyobb szó, legyőzte Ostberget a pluszpontokért zajló csatában.

Ezzel az érdemi kérdések eldőltek és bár Vincze végül a már kisebb téttel bíró utolsó gyorsaságit is megnyerte, ez igazából már nem számított: ugyanaz lett a futam végeredménye, mint a Salgón, vagyis Ostberg nyert Vincze és Velenczei előtt. Vincze a power stage megnyerésével szépített a helyzeten, de két futam után természetesen így is egyértelmű a bajnokság állása, az említett sorrendben követik egymást a pilóták.

A top ötbe befért még Bodolai László, valamint az élete legjobb eredményét produkáló Német Gábor is.

A Boldogkő Rali végeredménye: 

1. Mads Ostberg - Patrik Barth Citroen C3 Rally2 
2. Vincze Ferenc - Németh Gergely Skoda Fabia R5 +17,6
3. Velenczei Ádám - Vánsza Zsolt Skoda Fabia Rally2 Evo +25,5
4. Bodolai László - Deák Attila Ford Fiests R5 MKII +1:43,0
5. Német Gábor - Adorján Szabolcs Skoda Fabia Rally2 Evo +2:21,0

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: