DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Döntött a Sporttanács Turánék ügyében - íme az indoklás

Tovább gyűrűzik a szezon első futama óta tartó ügy, most a Sporttanács mondta ki, hogy szabálytalan gumit használt a páros és érvényben hagyta a kizárást. Itt azonban nincs vége...

Az MNASZ közzétette a Turán Frigyes – Bagaméri László páros Boldogkő Ralival kapcsolatos fellebbezésének ügyében hozott sporttanácsi határozatát. Mint ismert, Turánékat a Velenczei Ádám – Bacigál Igor páros óvta meg még az áprilisi szezonnyitón, mert a Korda Racing versenyzői szabálytalannak minősülő gumiabroncsokat használtak. Ezt akkor a Felügyelő Bizottság elbírálta és úgy döntött, hogy Turánékat kizárja, akik ezt követően fellebbeztek.

A kizárást elsőfokon érvényben hagyta a Rally Szakági Bizottság, itt Turánék ismét fellebbeztek az MNASZ-nél, akik másodfokról formai okok miatt visszaküldték az ügyet elsőfokra. Ott az RSB ismét Turánék ellen döntött, akik megint fellebbeztek, így jutottunk el augusztus végéig, amikor a Sporttanács meghozta a döntését.

turán_1



Ebben kimondja, hogy Turánék nem tudták igazolni, hogy a gumi a kérdéses időpontban szabályos lett volna, a szabályok értelmében nem használhatták volna azokat az abroncsokat. A versenyzők felhozták továbbá, hogy Alaptörvényt sért az MNASZ alapszabályának vonatkozó pontja, ezt azonban a Sporttanács elutasította – szerintük ez nem igaz, amit Turánék állítanak, az valótlan.

Felmerült még, hogy a volkswagenes duó szerint itt nem is a Sporttanácsnak kellene dönteni, hanem az FIA-nak, erre is részletes választ adott a Sporttanács, melyben cáfolja mindezt – alaptalan Turánék további eljárások megindítására való törekvése, így fogalmaztak.

Összességében kimondták, hogy abszolút szabálytalan volt a gumiabroncs használata, az egyéb jogi kifogásokat pedig elutasították, alaptalannak minősítették, így érvényben hagyták az eddigi határozatot, vagyis a kizárást.

Azt viszont ne gondoljuk, hogy ezzel vége: még mindig lehet menni az MNASZ elnökségéhez, utána pedig akár jogi útra is lehet terelni az ügyet a Polgári Törvénykönv alapján.

A részletes határozat itt olvasható!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: