DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

ORB: Kopecky az utolsó szakaszon lopta el Hadik győzelmét

Turán Frigyes az élről esett ki és egészen az utolsó gyorsaságiig úgy tűnt, hogy a szezonnyitót is megnyerő Hadik András húzza be az Ózd-Eger Ralit - Jan Kopecky azonban másképp gondolta. A cseh világsztár nyert, a miskolci pilóta megerősítette első helyét a bajnokságban, Csomós Miklós pedig levadászta Mads Ostberget.

Már az első nap is fordulatokban gazdag, izgalmas futamot hozott az Ózd-Eger Ralin, a második napra pedig megérkezett a szakadó eső, ami még inkább megkeverte a kártyákat. Az első szakaszon a tegnap szinte  végig vezető Turán Frigyes azonnal visszavette az első helyet egy hatalmas idővel, Hadik András ugyan növelte az előnyét a 2018-as WRC2-es bajnok Jan Kopeckyvel szemben, de riválisa mindkettejüket átugrotta. A következő pályán is Turán volt a leggyorsabb, minimális előnyét kicsit növelve érkezett meg Szarvaskőre, ám ott a rajt után nem sokkal leesett az útról az esőben és nem tudott kijönni - fel kellett adnia.

Az élre így a címvédő és egyben a szezonnyitót is megnyerő Hadik állt pár másodperccel megelőzve Kopeckyt, a magyar bajnok pedig nagy csatában őrizgette pár másodperces fórját a cseh világsztárral szemben. Az eső hol nekikezdett, hol kicsit elállt, a gumiválasztás sem volt egyszerű, de egészen az utolsó szakaszig úgy tűnt, hogy Hadik lehet a befutó - 3,8 másodperccel vezetett a 8,6 kilométeres Sirok-Egerbakta előtt.

Kopecky viszont ott begyújtotta a rakétákat, a gumiválasztása is bejött, úgyhogy ment egy űridőt: 5,5 másodpercet adott a szakaszon második Csomós Miklósnak, illetve 5,8-at Hadiknak, így két másodperces különbséggel, az utolsó pillanatban fordítva (addig egy másodpercig sem vezetett) elhappolta a győzelmet a miskolc pilóta elől. Hadiknak a boldogkői győzelem után így a második hely jutott, plusz az első napi győzelem és a második napi ezüstérem, illetve egy power stage-harmadik hely, úgyhogy rengeteg ponttal gazdagodott és megerősítette vezető helyét a tabellán.

kopecky_2



A dobogó harmadik fokára Csomós állhatott fel, aki reggel az esőben kicsit óvatosabban kezdett, így lemaradt a győzelemért harcolóktól, de nap közben újragombolta a kabátot és remek időket autózva "levadászta" a regnáló WRC2-es világbajnok Mads Ostberget - a norvég pilóta folyamatosan motorgondokkal küzdött, nem akart működni a Citroen, ezt pedig Csomós tökéletesen "megbüntetve" behozta a harmadik helyre a Skodát. A sárospatai versenyző így két dobogós eredménnyel kezdte 2021-et és (ha minden igaz) a pontverseny második helyéről várhatja a folytatást.

Ostberg lett a negyedik, az abszolút ötödik pozíciót pedig Klausz Kristóf szerezte meg, aki a power stage-en egy negyedik hellyel szerzett még értékes pluszpontokat - a rendkívül balszerencsés hétvégét teljesítő Velenczei Ádám nyolc másodperccel szorult mögé a hatodik helyre.

A hétvége egyik sztárjaként ki kell emelnünk Bacsa Tamást, aki az ORC-s Mitsubishivel elképesztő időket autózott, tegnap szárazon, ma pedig vízen talán még inkább - abszolút hatodik-hetedik eredményeket is dobált és ha tegnap nem áztatta volna el a versenyét az eső, akkor a végeredményben is valahova ide (hetedik hely) férhetett volna be. A kategóriáját így is fényévekkel nyerte, míg a Peugeot Kupában ezúttal a címvédő Német Gábor húzta be a győzelmet tizenöt másodperccel megelőzve az első futamot megnyerő Hangodi Bendehúzt.

Folytatás három hét múlva a Salgó Ralival!

Az eredmények itt megtekinthetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: