DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Kopecky a bajnoki címért jött Magyarországra

A cseh világsztár emlékszik rá, hogy gyorsak a magyar pilóták, de ettől függetlenül természetesen nyerni akar a gyors pályákon.

Esős körülmények között teljesítette első tesztjét a Topp-Carsszal Jan Kopecky: a cseh sztár Velenczei Ádámmal közösen próbálgatta a csapat Skoda Fabiáit a hetvehelyi pályán. A hétvégi Boldogkő Ralira készül versenyzők dolgát nem könnyítette meg az időjárás, de Kopecky és Velenczei is módosítgatta a beállításokat és tesztelte az autókat a vizes körülmények között.

“Ismerem ezt a pályát, emlékszem rá még az IRC-futamról” – mondta Kopecky a hetvehelyi gyorsaságiról, amelyen 2011-ben a Mecsek Ralin már átszáguldott korábban. “Ami a hétvégét illeti: tudom, hogy a magyar pilóták nagyon gyorsak, van már tapasztalatom erről” – tette hozzá nevetve. “Hazai pályán biztos, hogy most is nagyon jók lesznek, úgyhogy szoros lesz a küzdelem. A pályákat még nem láttam, nem tudom, hogy milyenek, majd pénteken látom őket először. Hogy mi a célom? Természetesen a magyar bajnoki cím és nyilván ezzel párban a cseh bajnoki cím is, minden futam tervben van.”

Topp Zoltán, a Topp-Cars csapatfőnöke szerint ez utóbbi azért még kérdéses: mint mondta, a két bajnokság egyik futama egybeesik és ha minden így marad, akkor lehet, hogy Kopecky a Vértes Ralin nem tud majd rajthoz állni.

kopecky_1



“Ő úgy jött ide, hogy a Skodánál nincs olyan programja, ami az egész évét lefoglalja, így beszélgettünk vele, beszélgettünk a Skodával és végül összehoztuk ezt a projektet, hogy mindenkinek jó legyen, így a magyar bajnokságot végicsináljuk. Úgy gondolom, hogy a vezetési stílusa és az autóismerete az egész csapatunk számára új dolgokat hozhat, amiből remélhetőleg mi is tudunk építkezni a jövőben. Bízom benne, hogy Ádám is tud tanulni valamit Kopeckytől” – mondta Topp Zoltán.

A csapatfőnök azt is hozzátette, hogy jövő héten megérkezik a csapat negyedik Skoda Fabiája is – a lengyel, a szlovák és a (dupla) magyar bajnokság mellett Herczig Norberttel az Európa-bajnokságon is teljes évet futnak, illetve egy-egy vb-futamra is van megkeresésük. A Peugeot 208 Rally4-es autó is megy itthon a Peugeot Kupában, illetve a junior Eb-n is.

Velenczei Ádám nem annyira örült az esőnek, elmondta, hogy sem ő, sem az autó beálltásai nem tökéletesek még vízen. Hétvégére inkább száraz időt szeretne, ott jobb esélyeket érez –

“Igor nagyon tapasztalt navigátor és már most úgy érzem, hogy műszakilag, technikailag is hozzá tud tenni, vannak jó megérzései, beszélgetünk vele is erről. Most itt van egy mérnökünk, sok mindent ki akarunk próbálni, hiszen a keddi nap után szerdán is tesztelünk” – mondta a pilóta. “Ami a hétvégi pályákat illeti: a helyismeret annyira nem jön ki, mert még anno a túrában mentem csak itt, de akkor is visszafelé. Így is mi leszünk azért itthon, nehéz megmondani az esélyeket – jönnek a sztárpilóták, akikben ott van a sok ezer kilométer, mi azért mégis kicsit jobban ismerjük a pályákat, meglátjuk. Ezek a szakaszok nagyon tempósak lesznek, az lesz a lényeg, hogy ki milyen bátor, mi szeretnénk bátrak lenni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: