DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

A hazai raliban a versenyző a legfontosabb

Berényi Ákos szakágvezető értékelte a hazai ralisport helyzetét - úgy látja, hogy sikerült növelni a nézőszámot a pályák mellett és fontosan tartja az utánpótlás támogatását is.

Sikeres évet zárt 2019-ben az MNASZ rali szakága, hiszen tizenhárom év után ismét Európa-bajnoki futamot rendezhetett Magyarország. A szakág továbbra is a javuláson, az előrelépésen dolgozik.

"Tavaly folytattuk azt a megújulási folyamatot, amit 2015 és 2017-ben indítottunk útjára. Ennek területei elsősorban az utánpótlás támogatása, a versenyek fejlesztése, új verseny helyszínek felkeresése, a szakág marketing és média átalakítása. Próbáltuk a rendezőknek irányt mutatni, és elvárásokat támasztottunk feléjük, amivel úgy gondolom, hogy még sikeresebbé tették a rendezvényeiket. Városokkal és tájvédelmi körzetekkel vettük fel a kapcsolatot, folyamatosan tárgyalunk és keressük azokat a régiókat, ahol szívesen látnának vendégül egy-egy ralifutamot" - mondta Berényi Ákos, a Rallye Szakági Bizottság vezetője.

turán_1



"A szakágnak a legfontosabb a versenyző, hiszen róluk szól, miattuk működik a ralisport. A versenyzők szenvedélye és tehetsége viszi előre az egészet. Így építenek vagy bérelnek színvonalas versenyautókat, amivel a rajtvonalhoz állnak és mi a pálya szélén élvezzük a küzdelmüket. Ez így van az összes bajnokságunkban. Ennek megfelelően ő köréjük próbáljuk felépíteni a szabályrendszerünket a nemzetközi szabályok figyelembevételével. Az elmúlt években olyan hosszú és rövid távú változásokat hoztunk létre, melyek a sportot és a versenyzőket hozzák előnybe. Itt kiemelném a tehetségkutató programot, mely során a szakág több millió forintot költött és költeni fog idén is az utánpótlás versenyzők segítésére. Azt gondolom, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Peugeot 208 Rally Cup sorozat, ahol is egy év alatt több mint dupla annyi indulónk volt, mint a kezdő 2018-as évben. A sorozat megjelenése minden téren Európai színvonalat hozott a bajnokságunkban. Hatalmas csaták alakultak ki a versenyzők között, ami jelzi a sorozat színvonalát, erősségét" - folytatta értékelőjét Berényi.

A szakágvezető azt is elmondta: többen voltak idén a gyorsasági szakaszon mellett, mint korábban. "Az első osztályú bajnokságunk messze az egyik legerősebb a térségben. A hazai futamokon túl versenyzőink igen jól szerepelnek a nemzetközi sorozatokban és bajnokságokban. A versenyeink bele integrálódtak a nemzetközi rali vérkeringésbe. Nézőszámot tudtunk növelni a pályák mentén."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: