DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Szauerék győzelmével zárult a Székesfehérvár Rali

A Peugeot 208 Rally Cup Hungary harmadik állomásán is hatalmas csatákat láthattak a szép számban kilátogató nézők a pünkösdi hosszú hétvégén. Az első két futamot megnyerő Csomós-Nagy páros végig harcolt a Szauer Gergő – Rácz László alkotta egységgel. Mindkét versenyautón látszott, a pilótáik nem kímélik és mindent megtesznek azért, hogy győztesen kerüljenek ki a csatából. Végül Szauerék megszerezték első győzelmüket, Csomóséknak meg kellett elégedniük a második hellyel, a Márta-Hényel duó pedig első dobogós helyezését ünnepelhette. Hosszabb szünet vár a csapatokra, hiszen a következő verseny, ami az ötfutamos Peugeot Kupa értékelésébe is beleszámít, az az október közepén megrendezésre kerülő Mecsek Rali lesz.

Hatvanhét induló páros jelent meg pénteken a Székesfehérvár Rali technikai átvételén, ebből nyolcan neveztek a második szezonját jegyző Peugeot 208 Rally Cup Hungary sorozatba. A Peugeot magyarországi forgalmazója által életre keltett kupa fő célja, hogy egyenlő feltételek mellett tudják összemérni tudásukat a Peugeot 208 R2 versenyautóval induló legénységek. A Tagai Racing Technology, a Peugeot Sport magyarországi képviselőjének szakemberei segítik a kupában indulók versenyzését és a hétszeres magyar bajnok, ifjabb Tóth János mentorálása mellett nem csak a technikai, hanem az egyéb, sportszakmai kérdésekben is segítséget kaptak, – csak úgy, mint a sorozat korábbi versenyein – a kupában benevezett versenyzők.

DuEn_SzekesfehervarRallye2019_2095



Már a verseny előtt egyértelművé vált: nagyon gyors pályák, levágós kanyarok és hőség vár a hétvégi futam indulóira. A Pirelli versenyabroncsai most is jól vizsgáztak, a szélsőséges körülmények ellenére is alig volt, aki defektre panaszkodott volna.

Az első gyorsaságitól kezdve hatalmas csata alakult ki a kupát vezető Csomós Miklós – Nagy Attila és a második helyen álló Szauer – Rácz páros között. Szauerék 7.6 másodperces előnnyel zárták az első napot, ahol az utolsó, SuperSpeciál szakaszt nem mérték, mégis itt volt a legtöbb néző. Nem csoda, hiszen a királyi város négysávos főutcáját zárták le, hogy ott mutathassák meg magukat és versenyautóikat a párosok.

DuEn_SzekesfehervarRallye2019_2089

Vasárnap még izgalmasabban alakult: az első kör végén 2.7, az utolsó három szakasz előtt már csak 2.2 másodperc volt Szauerék előnye. Csomósék megforogtak, így Szauerék az első győzelmüket ünnepelhették. A mezőny második felében is ment az adok-kapok. Ahol harcolnak, ott áldozatok is vannak. Hibjánék felborultak, László Martinék fának ütköztek az első nap. Mindkét páros jól van, de Hibján Józsefék autója annyira összetört, hogy már nem tudták folytatni a küzdelmet. László Martinék Peugeot-ját a szervizben feszített munkával időre újjá varázsolták, így ők vasárnap a SuperRally szabálynak köszönhetően tovább tudtak versenyezni. A tavalyi bajnok Jánosa Ákos a miskolci bukás után kicsit visszafogottabban versenyzett, őket végül az eltört olajszűrő állította meg. Márta János és Hényel Ágoston folyamatosan gyorsult és a harmadik helyre értek be, megelőzve a Riskó-Losonczi és a Hangodi-Kulcsár párosokat. A szombati kiesés miatt időbüntetést kapó László Martin – Végh Attila duó becsülettel végig versenyezte a futamot.

DuEn_SzekesfehervarRallye2019_FTF4247

A Kupában Csomósék 11 pontos előnye 4-re csökkent Szauerék előtt és a mezőny második felében is nagyon szoros a bajnoki táblázat. Az ötfordulós kupasorozat következő állomása az október közepén megrendezésre kerülő Mecsek Rali lesz.

A Székesfehérvár Rallye hivatalos honlapja: https://larocosport.com/main

On-line eredmények a https://rallylive.hu oldalon találhatóak.

TAXI4 Székesfehérvár Rali 2019– Peugeot Kupa végeredménye:

1. Szauer Gergő – Rácz László, Topp-cars Rally Team - 1:09:21.4

2. Csomós Miklós – Nagy Attila, East Motorsport Kft. - 1:10:02.6 (+41.2)

3. Márta János – Hényel Ágoston, Dynamic Rally Team - 1:12:04.0 (+2:42.6)

4. Riskó Dániel – Losonczi Csaba, East Motorsport Kft. - 1:12:43.4 (+3:22.0)

5. Hangodi Bendegúz – Kulcsár Dániel, HQ Racing Sport Kft. - 1:12:54.1 (+3:32.7)

6. László Martin – Végh Attila, M-Sport Racing Kft. - 1:22:26.1 (+13:04.7)

(forrás: rallylive.hu)

Peugeot Kupa állása a harmadik forduló után:

1. Csomós Miklós – Nagy Attila, East Motorsport Kft. 45 pont

2. Szauer Gergő – Rácz László, Topp-cars Rally Team 41 pont

3. Márta János – Hényel Ágoston, Dynamic Rally Team 18 pont

4. Riskó Dániel – Bíró Péter/Losonczi Csaba, East Motorsport Kft. 13 pont

5. Norbert Maior (RO) – Francesca Maior (RO) 12 pont

6. Hangodi Bendegúz – Kulcsár Dániel, HQ Racing Sport Kft. 10 pont

7. Jánosa Ákos – Szőke Tamás, Garlas MS Kft. 9 pont

8. Hibján József – Szollár Csaba, Garlas MS Kft. 8 pont

9. László Martin – Végh Attila, M-Sport Racing Kft 3 pont

A ponttáblázat a szabályoknak megfelelően a versenyben elért helyezés alapján + napi szakaszokon elért helyezések szerint + utolsó gyorsasági szakaszon elért helyezés alapján kerül kiszámításra.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: