DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Rali-Eb és ralikrossz-vb érkezhet Magyarországra

Nyíregyháza válhat a magyar autósportélet új központjává: állami támogatással itt rendeznék az ERC szezonzáróját a következő öt évben, továbbá egy új komplexum is épül.

Hétfőn Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tartottak közös sajtótájékoztatót, melyen közölték: Magyarország állami garanciavállalással jelentkezett az FIA rali Európa-bajnokság (ERC) szezonzárójának megrendezésére 2019 és 2023 között. A versenynek Nyíregyháza és régiója adna otthont, ahol a közelmúltban történt változtatásnak megfelelően a rali-ob szezonzáróját is tartják.

Emellett egy autó-motorsport komplexum megépítése is tervben van Nyíregyházán, amely a jövőben akár a ralikrossz-világbajnokság mezőnyét fogadhatja. A Kormány 1417/2018. (IX.7.) kormányhatározata a nyíregyházi aréna létrehozására 274 457 250 forint forrást biztosított azzal a feltétellel, hogy az előkészületeket december 31-ig meg kell kezdeni. 

Oláh Gyárfás publikus Facebook-posztja a bejelentésről:

Dr. Szabó Tünde államtitkár asszonnyal közös sajtótájékoztatón büszkén jelenthettük be, hogy állami garanciavállalással kandidál Magyarország az FIA Rally Európa-bajnokság 2019-től esedékes futamára, mely a szezon záróversenye lehet. Nyíregyháza és régiója 2019-től 2023-ig adna otthont az FIA ERC mezőnyének. A szakmai stáb és a rendező csapat kialakítása fontos, hisz ilyen nemzetközi futam hosszútávú megtartása a hazai ralisport jövője is egyben.

Állami támogatás mellett egy új multifunkcionális autósport komplexum megtervezése is elindul, mely akár egy jövőbeli Rallycross világbajnoki futam helyszíne is lehet, de természetesen egy fontos központjává válhat a régió autósportjának.

Nem az út végén vagyunk, de ráléptünk az útra, mely új lendületet adhat a magyar autósportnak. Hiszem, hogy ez a lendület még magasabb szintre emelheti a hazai autósportot, melynek már az eddigi sikerei is a nemzetközi porond elitjébe repített minket!

A Kormány 1417/2018. (IX.7.) kormányhatározata a Magyar Közlönyből:



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: