DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 25. szombat
Rali

Herczig a Farkas erdő királya

Szombaton három gyorsasági szakasszal vette kezdetét a 2015-ös rali országos bajnokság harmadik futama, az Iseum Rali, ebből kettőt a Farkas erdőben rendeztek. Herczig e két gyorson építette ki előnyét.

A szombathelyi ralikatlanban megrendezett körjellegű, 12,3 km hosszú első gyorsasági szakasz még az elmúlt három évben bajnok Kazár Miklós elsőségét hozta, igaz, ifj. Tóth János (+2,5 mp.) vezetésével minimális különbséggel követték őt a többiek. Herczig viszont némileg meglepő módon csak a 7. legjobb részidővel kezdett, és rögtön kilenc másodperc hátrányt szedett össze legfőbb riválisával szemben.

A következő, Farkas erdői gyorsaságin viszont fordult a kocka, és miközben a többiek jobbára csak szenvedtek a saras féktávokon, addig Herczig és az S2000-es Skoda Fabia igazán elemében volt: 11,7 másodpercet vert a második leggyorsabb Kazárra, és máris a maga javára fordította az összetett állást.  

A nap harmadik és egyben záró gyorsaságija ugyanez volt pepitában, azaz fordított irányban, és előre sejthető volt, hogy ez a legjobban az imént remeklő Herczignek fog a legjobban kedvezni. Így is lett, ezt a szakaszt 10,4 másodperces előnnyel húzta be, ezúttal viszont nem Kazár volt mögötte a leggyorsabb (ő túlcsúszott a Mitsubishivel az egyik féktávon, és egy pillanatra le is fulladt az autó), hanem az első két gyorsaságin féltengelytörés miatt visszalassult, ám most új erőre kapó Turán Frigyes, valamint a Peugeot-val igyekvő ifj. Tóth János.  

Összesítésben az első nap végén Herczigék előnye 18,3 mp. Kazárékkal és további hat tizedmásodperc Janikáékkal szemben, míg a 4. helyen az egész nap remeklő, ám az utolsó gyorson kuplungproblémától visszalassult Matics Mihályék állnak. A verseny szorosságát jelzi, hogy még a 11. helyen jegyzett Osváth Péterék is egy percen belüli különbséggel követik az éllovast, az 5. helyezett Spitzmüller Csabáékkal szemben pedig kevesebb mint tíz másodperc a lemaradásuk.

Az Iseum Rali java még hátra van, hiszen vasárnap további nyolc gyorsasági szakasz vár a mezőnyre. 

Az első nap végi állás az élmezőnyben: 1. Herczig, 2. Kazár +18,3, 3. ifj. Tóth +18,9, 4. Matics +30,4, 5. Spitzmüller +42,1, 6. Hadik András +42,4, 7. Rongits Attila +42,9, 8. Lencse Zoltán +43,6, 9. Balogh János +46,4, 10. Ollé Sándor +47,1, 11. Osváth Péter +50,3 mp.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: