DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Rali

Világbajnoki mezőny az Eger Ralin

Sohasem láthatott még olyan színvonalas mezőnyt a közönség, amelyet az egy hét múlva sorra kerülő Eger-rali. A tizedik, jubileumi rendezvényre a versenyzők és az autók egy része egyenesen a világbajnokságról érkezik.

A Heves Megyei Hírlap beszámolója szerint a legnagyobb szenzációnak kétségkívül a három év kihagyás után visszatérő, hétszeres abszolút magyar bajnok, ifj. Tóth János indulása számít. „Janika” – ahogy tavaly elhunyt édesapja, a szintén többszörös magyar bajnok, id. Tóth János elnevezte – a gyöngyösi születésű Szőke Tamás navigálásával áll rajthoz. A páros egy R5-ös kategóriába tartozó Peugeot 208 T16-ossal nevezett, amelyet a Tagai Racing Technology bocsát rendelkezésükre.

10505038_348317242035297_5274659534825979113_o_1



Tavaly az észt Karl Kruuda éppen ezzel az 1,6 literes, turbómotorral felszerelt autóval vett részt két alkalommal világbajnoki futamon, de a hazai közönség is láthatta már Turán Frigyes kezei között. Az egykor a világbajnokságon versengő Turán a szóban forgó autót a napjainkban legnépszerűbb, R5-ös kategóriába tartozó Ford Fiestára cserélte le, de hogy pontosan melyik versenygép lesz az övé, arra csak a jövő hét folyamán derül fény. A navigátori ülésben továbbra is Zsíros Gábor foglal helyet.

Az 1-es rajtszámot természetesen az utóbb három évben abszolút magyar bajnoki címet szerző Kazár Miklós kapta, aki régi-új navigátorával, Ferencz Ramónnal áll rajthoz. A kettős ebben a felállásban megnyerte a tavalyi évadzáró futamot, sőt 2012-ben abszolút magyar bajnoki címet szereztek. A címvédők maradtak a tavaly már bevált Ford Fiestánál, amit Ausztriából bérelnek. Ennek az autónak a legfrissebb példányát, a 105-ös karosszériaszámút, Hadik András nemrég vásárolta meg az angol M-Sporttól. A tuningműhely szinte sorozatgyártásban építi a legnépszerűbb, R5-ös kategóriába tartozó autókat, de bázisukon készülnek a világbajnokságra szánt versenygépek is. A 2009-es abszolút magyar bajnok célja nem lehet más, minthogy visszaszerezze a címet. A mezőny további két R5-ös Fordját a Kovács Antal, Istovics Gergő és a Trencsényi József, Verba Gábor párosok hozzák el megyénkbe.

Az elmúlt három évben egyaránt bajnoki ezüstérmet szerző Herczig Norbert, és navigátora, Bagicál Igor hű marad az S2000-es kategóriába tartozó Skoda Fabiához, mivel a márka R5-ös versenygépe csak az év közepén kapja meg a homologizációt.

A magyar bajnoksághoz hasonlóan a szlovák szezon is az Eger-ralival indul. Mivel északi szomszédainknál rajthoz állhatnak a világbajnokságról már kitiltott – régi generációs – World Rally Carok (WRC), sőt a jelenleg is ott résztvevő autókkal történő indulás sem tilos, nyolc ilyen „gépcsodát” is láthat a pályák szélére kilátogató közönség. Ifj. Béres Józseftől megszokhattuk, hogy minden évben egy új típussal rukkol elő, ezúttal egy Mini John Cooper Works WRC-vel indul. Ezzel az autóval a ralizás világába kirándulást tevő négyszeres túraautó-világbajnok, Yvan Muller is rajthoz állt egy 2012-es világbajnokság francia futamán.

A mindössze 25 példányban elkészült modellből még egy lesz látható a mezőnyben. A hatvanéves Igor Drotár Citroen DS3 WRC-jével készülődik, amelynek érdekessége, hogy egy 2010-ben épül teszt- és bemutató autóról van szó, így az Eger-ralin kerül első alkalommal bevetésre. A RUFA Sport két Subaru Imprezát hoz a megyeszékhelyre, a tavalyi Monte Carlo Rali nyolcadik helyezettje, Jaroslav Melichárek pedig Ford Fiesta RS WRC-jével indul, hasonlóan a lengyel Gregorz Gzybhez. A nyolcadik WRC egy Skoda Octavia lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: