DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 4. péntek

Norris kereste meg elsőként az F1 újoncát

A karrierje második F1-es hétvégéjére készülő Franco Colapintót megkérdezték, hogy szerződésének bejelentését követően megkeresték-e őt a mezőny állandó tagjai, hogy tanácsokkal lássák el debütálása előtt. Mint a Williams ifjonca elárulta, az első nem más volt, mint a világbajnoki címre törő Lando Norris: „Valójában az első üzenetet a bejelentést követően Landótól kaptam. Azt követően, hogy megnyerte az előző nagydíjat, küldött nekem egy üzenetet, ez nagyon kedves, nagyon udvarias dolog volt.”

Norris később a monzai hétvégén többedmagával együtt néhány tanáccsal is ellátta a 21 esztendő argentint: „Beszéltem a versenyzői parádén Charles-lal, Landóval, Alexszel, akik adtak néhány tippet, és rámutattak néhány dologra, amire figyelnem kell” – mondta, majd hozzátette: „Nagyon sok versenyző volt, akik roppant kedvesek és segítőkészek voltak. Szerintem az F1-ben a világ legjobb versenyzői egy nagyszerű közösséget alkotnak!”

colapinto-monza-4

Hamilton az autóját nem, a kihívást viszont szereti

Lewis Hamilton az ausztrál Fox Sportsnak arról beszélt, milyen ambivalens érzései vannak a Mercedes idei autójával kapcsolatban: bár nem örül, hogy nem bajnokesélyes a versenygépe, élvezi a kihívást, amit ez jelent. „Nem szeretek olyan autókat vezetni, amelyek nem nagyszerűek” – mondta a hétszeres világbajnok brit. „Nem szeretek olyan autót vezetni, ami nem olyan, mint amilyennek lennie kellene.”

„Ellenben szeretem a kihívást: mire vagyok képes ezzel? Rendben, nyerni jelenleg nem tudunk, akkor mi a maximum, amit elérhetünk” – folytatta Hamilton, aki arra is reflektált, hogy már a 17. évét tölti a Formula–1-ben: „Nem is értem, hogy telt el ennyire gyorsan. Úgy érzem, egy szempillantás volt csak az egész.”

hamilton-launch

Todtot megkeresték a botrányos Abu Dhabi Nagydíj után

Egy minapi interjúban Jean Todt korábbi FIA-elnököt megkérdezték arról, hogy ha visszamehetne az időben, máshogy kezelné-e a regnálása alatt teljesített utolsó nagydíj, a 2021-es Abu Dhabiban rendezett szezonzáró botrányos végkifejletét. Todt elmondta, hogy voltaképpen semmit nem tett, és ez így is volt rendjén:

„Ez nem az FIA elnökének a dolga” – indokolt Todt, majd szóbahozta a FIFA elnökét, Gianni Infantinót. „A bíróknak önállónak kell lenniük, hallottunk valaha olyat, hogy Infantino azt mondja, hogy ez tizenegyes volt, az pedig nem?” – mondta, és azt is elárulta, hogy mit felelt, amikor Toto Wolff és Christian Horner megkeresték őt:

„Nem avatkozhatok be. Ez a sportfelügyelők és a versenyigazgató felelőssége.”

verstappen-2021-abudhabi

Tsunoda szíve szerint szárnyak nélkül menne Bakuban

Yuki Tsunoda Melbourne-ben idei első pontját szerezte, ezzel megtörtet peches sorozatát, hiszen a tavalyi szezonzáróval együtt sorozatban háromszor végzett egyetlen hellyel a pontzónán kívül, azaz tizenegyedikként – sőt Ausztráliában is ebben a pozícióban futott be, mielőtt Sainz büntetésének köszönhető előrelépett a pontszerzők közé. A japán azonban nem elégedett, és nemcsak azért, mert már az első szabadedzésen tönkretette az egyetlen rendelkezésére álló példányt az új padlólemezből…

Amikor a soron következő bakui hétvégéről kérdezték, Tsunoda felhívta a figyelmet az AlphaTauri végsebességbeli hátrányára: „Az egyenesben hatalmas volt a leszorítóerő, így a végsebességem szörnyű volt. Szóval Bakuban gyakorlatilag szárnyak nélkül kellene mennünk, vagy valami hasonló, hogy maximalizálni tudjuk a sebességet” – mondta a baku sprinten „őrületet” váró japán, akinek az Ausztrál Nagydíjon több mint 25 km/h-val volt alacsonyabb a legnagyobb sebessége az abszolút leggyorsabb Sergio Perezénél.

tsunoda-AT-melbourne

„Te voltál az egyetlen versenyző, akitől a fiam félt”

Ma 55 évvel ezelőtt vesztette életét minden idők egyik legnagyobb F1-es pilótája, Jim Clark. A Formula–1 hivatalos honlapja egy megható történetet osztott meg az évforduló kapcsán. A búcsúztatón, ahol az autósport elitjének színe-java összegyűlt, az elhunyt versenyző apja, az idősebb James Clark odalépett az egyik nagy riválishoz, a legendás Dan Gurneyhez, és így szólt neki: „Te voltál az egyetlen versenyző, akitől a fiam félt.”

Gurney később ezt mondta arról a bizonyos mondatról: „Teljesen elvesztettem az önuralmamat, könnyekben törtem ki. Ezzel nem tudtam megbirkózni… Rengeteget jelentett nekem ez a mondat, hiszen világbajnok sem lettem, Indy 500-at sem nyertem, nagyszerű érzés volt tudni, hogy ilyen nagyra becsült és ilyen jónak tartott engem” – mondta a 2018-ban elhunyt amerikai Clarkról, akivel a pályán kívül is nagyszerű kapcsolatot ápolt.

clark-gurney

Videó: A kaotikus Ausztrál Nagydíj kockákból

A The Moving Bricks csapata elkészítette az Ausztrál Nagydíj összefoglalóját legóból - jó szokásukhoz híven. Igazán látványos lett a sok balesettel tarkított verseny összefoglalója!

Ma ünnepli 58. születésnapját Günther Steiner

A Haas F1-es csapatfőnöke április 7-én ünnepli 58. születésnapját. A Haas előtt több F1-es csapatnál is megforduló olasz a csapat 2015-ös csatlakozása óta irányítja az F1-es istállót, jelenlg pedig a konstruktőri pontverseny hetedik helyén állnak, hét meszerzett egységgel. Isten éltesse Günther Steinert!

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula.hu (@formula.hu) által megosztott bejegyzés

 

Spa jövőre is helyet kaphat az F1-es versenynaptárban

Már tavaly is nagyon forró volt a talaj a Belga Nagydíj talpa alatt, ám végül megmenekült a legendás helyszín. A hírek szerint Kyalami érkezett volna Spa helyére, ám tavaly el voltak maradva a kivitelezők a pálya felújításával, ráadásul anyagi problémák is hátráltatták mind a munkálatokat, mind a rendezés lehetőségét. Úgy tűnik, 2023-ra sem rendeződtek az anyagi gondok a dél-afrikai helyszínnel kapcsolatosan, Spában pedig a napokban látogatást tett egy F1-es delegáció is, akik elégedetten távoztak Belgiumból, ami bizakodásra adott okot Vanessa Maes főszervező szerint - írta meg a belga HLN weboldal.

Videó: Ez történt legutóbb Kínában

A Kínai Nagydíj úgy tűnt, idén végre helyet kap a Formula-1-es versenynaptárban, ám végül a koronavírus utóhatásai miatt még idén sem rendezik meg a sanghaji versenyt, noha egy ideig még arra is mutatkozott némi esély, hogy mégis ellátogat a mezőny Kínába. Nos, végül nem így lett, s emiatt egy négyhetes szünetet kell kibírnunk az F1 nélkül. Olyan régen volt már a legutóbbi kínai futam, hogy talán jobb is, ha felidézzük, mi történt rajta, ha már nem mellesleg épp az F1 1000. versenyét tartották aznap. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

A UFC-ből igazolt a Williams

A Williams Formula-1-es csapata felvette a UFC-nél eddig helyettes vezérigazgatóként dolgozó Paul Asenciót marketingigazgatói pozícióba, aki így a reklámokért és a marketingfolyamatokért felel majd. Asencio korábban már dolgozott a New York Mets baseballcsapatának is, hétfőtől pedig a Williams New York-i irodájában áll alkalmazásba.

Amikor egy csapat szándékosan maradt kívül a 107 százalékon

Az F1 történetének kiscsapataival és különleges pillanataival foglalkozó UnracedF1 Twitter-csatornája ásott elő egy több mint 20 éves videót: a 2002-es Francia Nagydíjra a súlyos anyagi gondokkal küzdő Arrows szándékosan nem kvalifikálta magát. Miután a szabadedzéseket kihagyták, az időmérő Frentzen még a teljes reménytelen, saját csapattársától is két másodpercet, a 17. helyezettől meg hármat kapó Alex Yoongtól is szűk két másodperccel maradt le, Bernoldi pedig még tőle is újabb 1,3-at kapott. A soron következő Német Nagydíjon aztán még egyszer utoljára részt vett az Arrows, mielőtt a 25 éves múltra visszatekintő csapat örökre eltűnt a Formula–1-ből.

A paddock mérete miatt nem indulhat 100 autó Spában

Persze nem az F1-es futamra kell gondolni, hanem a június utolsó, illetve július első napjaiban rendezett spái 24 órásra, melyről a szervező SRO-t vezető Stephane Ratel elmondása szerint jó néhány nevezőt vissza kellett utasítani annak ellenére is, hogy csúcsbeállítást jelentő 72 egység szerepel a rajtlistán. Mint Ratel kifejtette, a hét kilométeres pálya akár 100 GT-egységet is elbírna, de mivel a főattrakció mellett a négy betétsorozat, valamint a GT1 Sports Club szereplői számára is helyet kell szorítani a paddockban, kénytelenek voltak korlátozni a nevezők létszámát.

Ratel továbbá elmondta, hogy voltaképpen csak 70 autónak tudnak helyet biztosítani – azt is úgy, hogy a háromautós csapatok két garázst kapnak a három egységnek –, de arra számítanak, hogy a 72 nevezőből néhány úgyis kiesik, így nem lesz probléma a hellyel, már csak ezért sem alkalmazták a Le Mans-ban megszokott, s Daytonában is bevezetett tartaléklistát.

spa

Schumacher szülőháza megmenekült

Többször szó esett arról az elmúlt években, hogy a Hambach-erdei nyíltszíni lignitbánya terjeszkedésének áldozatául eshet Kerpen-Manheim, a település, ahol Michael Schumacher felnőtt. Úgy tűnik, hogy bár a mostanra az Express tudósítása szerint mindössze 12 ember által lakott település jövőre eltűnik a föld színéről, néhány mementó őrzi majd az egykori Manheim helyét.

A templom mellett az a ház, ahol a hétszeres világbajnok felnőtt, valamint az Erftlandring gokartpálya fog megmenekülni a pusztulástól. Ralf Schumacher elmondta, hogy most is sok időt tölt a faluban, és nagy tervei vannak a gokartpályával, ahol akár világbajnoki futamot is rendezhetnek majd, ahogy arra több ízben volt példa – utoljára 2001-ben, amikor a legendás Michael Schumacher is gokartba pattant, s egy remek felzárkózás után második helyen zárt.

kerpen-manheim

Tíz magyar nevezett az Európa-bajnokság nyirádi szezonnyitójára

Megérkezett az április 29-30-i Ralikrossz Eb-szezonnyitó nevezési listája: az RX1-ben és RX3-ban 32-en állnak rajthoz a Vörös Katlanban, egyharmaduk hazai versenyző. A 19 fős RX1-ben ott lesz a 2022-es Európa-bajnok Anton Marklund és a 2021-es nyertes Andreas Bakkerud is – előbbi autója még nem ismert, utóbbi viszont a Kárai Motorsport Audijába ül a meglepő bejelentésnek megfelelően. A tavalyi összetett második és harmadik helyezett, Janis Baumanis (szintén korábbi Európa-bajnok) és Enzo Ide ugyancsak indul.

Hat magyar nevezett a kategóriába: az Eb állandó indulója, az ötszörös magyar bajnok Kárai Tamás természetesen nem fog hiányozni az Audi S1-gyel, az előző évhez hasonlóan rajthoz áll Kiss László Peugeot 208-cal, Mózer Attila és Mózer Márk egyaránt Ford Fiestával, Koncseg Zoltán pedig Audi A1-gyel. Ők már tavaly is versenyeztek, debütál viszont Benyó Máté, aki Káraihoz hasonlóan az Eb teljes szezonjára vállalkozott a Korda Racinggel. A nevezési listán Ford Focus van feltüntetve, de Benyó Peugeot-val versenyez.

A 13 fős RX3-ból hiányzik a címvédő Kobe Pauwels, aki túraautózásra vált, de a mögötte másodikként végzett Damian Litwinowitz marad. Szíjj Zsolt az Eb-mezőny szokásos tagja Audi A1-gyel, Répási Róbert pedig tavaly már vendégszerepelt a Skoda Fabiával. A kétszeres Super1600-as magyar bajnok Körmöczi Balázs egy éve visszalépett, most ismét próbálkozik egy Volkswagen Polóval, és ott lesz egy másik Eb-debütálásra készülő versenyző, Ficza Ferenc Suzuki Swifttel: az ő feladatát nehezíti, hogy ebben a kategóriában még sosem szerepelt ralikrosszban.

Magyar csapattal indul a ralikrossz nagy neve az Európa-bajnokságon

Egy csapatban szerepel az ötszörös magyar ralikrosszbajnok Kárai Tamás és a háromszoros Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Andreas Bakkerud a szezonnyitón Nyirádon. Bakkerud, aki pár hete fejezte be a Nitro Rallycross szezonját, melyet az elektromos osztály második helyén zárt, meglepő látogatást tett a Nyirád Racing Centerben, ahol a Kárai Motorsport Audi S1-esét tesztelte – így segítve a csapatot külső visszajelzéssel. Ez volt az első alkalom, hogy Kárai Tamáson kívül bárki vezette az autót.

A norvég és a magyar csapat azonban a tesztnap végére megállapodott, hogy ugyancsak Nyirádon versenyen is rajthoz állnak közösen: míg Kárai Tamás az új generációs Audit vezeti, addig Bakkerud az előző autóval vesz részt az RX1 kategóriában, ahol 2021-ben Európa-bajnoki címet szerzett.

„A Kárai Motorsport talán kicsi, családi csapat, de nagyon profi módon csinálják, és már évek óta az Európa-bajnokság élmezőnyében harcolnak” – mondta Bakkerud, dicsérve a csapat által végzett fejlesztőmunkát. Kiemelte, a megállapodás egyelőre csak Nyirádra szól április 29-30-án, de „meglátjuk majd, mi történik.”

„Ügyvédnek kellene mennie!” – Alonso intelligenciáját dicséri az F1-es világbajnok

Fernando Alonso zsinórban harmadik dobogóját szerezte a Formula-1-es Ausztrál Nagydíjon. A melbourne-i futam után nemcsak az újabb eredmény és a 41 éves kora ellenére mutatott tempója miatt dicsérték sokan a kétszeres F1-es világbajnokot, hanem azért is, mert mint a rádiózásából kiderült, az újraindításnál történt Carlos Sainz-féle megforgatás után egyből felidézte, hogy a tavalyi silverstone-i versenyen visszaállították az eredeti rajtsorrendet, miután ott sem érte el az összes autó az első észlelési pontot – és végül ugyanígy történt most vasárnap is. Az F1 Nation podcast adásában az 1996-os világbajnok Damon Hill ennek kapcsán Alonso intelligenciáját méltatta:

„Azzal viccelődtünk, hogy ügyvédnek kellene mennie. Őt kérném fel, hogy védjen, ha gyilkossággal vádolnak! Biztos unalmas vezetni az autót, valamit még csinálnia kell, szóval miközben körözget, azt mondja magában: ’Csinálhatom én a stratégiát is? Adjatok hozzá információt!’. Érti a szabályokat. Számíthatunk is erre olyantól, aki ennyi ideje itt van a Formula-1-ben és ennyi tapasztalatot gyűjtött, de akkor sem magától értetődő. Ő erőt fektetett ebbe, és mindent ért, ahogy annak idején Michael Schumacher. Michael Schumacher is pontosan értette, hol vannak a rések és a lehetőségek, és ezeket ki is használta, Fernandóval pedig ugyanez a helyzet. Egyszer csapatfőnökké kell válnia, briliáns lenne. Érti ezt a játékot.”

f1-alonso-aston-aus

Ricciardo ügyfélszolgálatosnak állt – naná, hogy nagy nevetés lett a vége (videó)

Humoros videót készített a Red Bull tartalékosaként tevékenykedő Daniel Ricciardóval az Optus: az ausztrál versenyző – némi műbajusszal és szemüveggel kiegészítve – ügyfélszolgálati munkatársnak állt egy üzletben, ahol a komikus-műsorvezetők utasításait kellett követnie. Ilyen formán többek között „vrum-vrumnak” kellett hívnia a mobilokat, az egyik vásárlónál pedig mindenre igennel kellett felelnie – ám ez utóbbi esetben még egy csavar belefért a tréfába (a videó alatt spoiler!):

 

Szóval az utolsó hölgy beépített ember volt, aki eljátszotta, hogy felismerte Ricciardót, akivel közös szelfit is készített, majd a számát is el akarta kérni a többszörös F1-es nagydíjgyőztesnek, hogy egyszer tesztelhessék, hogy tényleg jól tud-e csókolni a pilóta – amely kérdésre ugyebár igennel kellett felelnie…

Közös versenyhétvégét tervezhet az F1 és a MotoGP?

Nem túl gyakori, hogy egy helyszínen egy versenyhétvégén belül két- és négykerekű szériák számára is rendeznek futamokat: üdítő példa volt erre az előző években, hogy a WTCR és a motoros Endurance-vb olykor összeállt ugyanazon a pályán. Viszont ehhez képest óriási szintlépés lenne, ha a két legnagyobb világbajnokság, a Formula-1 és a MotoGP osztozna egy hétvégén – márpedig az utóbbit promotáló Dorna elnöke, Carmelo Ezpeleta szerint felmerült ennek a lehetősége Stefano Domenicali F1-vezérrel:

„Ez olyasmi, ami átfutott Stefanóval az agyunkban, ugyanakkor jelenleg ez nem lehetséges. De meg fogjuk vizsgálni a lehetőségét. Vizsgálni fogjuk, mert nem egyszerű. Vannak biztonsági problémák, mert a mi intézkedéseink nem mindig vágnak egybe az övékkel. Emellett szponzori akadályok is vannak” – magyarázta Ezpeleta a Soy Motor hasábjain, hozzátéve: a 2027-ig érvényes szerződéseik pillanatnyilag nem is teszik lehetővé az F1-gyel közös hétvégéket.

Idén egyébként mindösszesen öt olyan pálya van, ahova a Formula-1 és a MotoGP is ellátogat: a COTA, Barcelona, Silverstone, Spielberg és Katar – ezek közül az austini pálya részéről néhány hónapja már rebesgettek hasonló terveket.

motogp-start-2023

fotó: DPPI

Bakuban a leglágyabb gumi, Imolában a különleges időmérő debütál

Közzétette a soron következő három nagydíjra kiválasztott keverékeit a Pirelli. Az április végi Azerbajdzsáni Nagydíjon a három legpuhább abroncs, azaz a C3-as, a C4-es és a C5-ös lesz akcióban – utóbbi a 2023-as évad során először. Miamiba eggyel keményebb kiosztást visz a cég, azaz a C2-es, a C3-as és a C4-es keverékeket: ez és a bakui választás is megegyezik a tavalyival.

Imolában ugyanakkor lágyít a Pirelli, ugyanis idén a C3-as, a C4-es és a C5-ös gumikat használhatják a csapatok. Nem ez lesz azonban az egyetlen változás az Emilia-romagnai Nagydíjon, hiszen ott debütál az új időmérős rendszer is, amelynek értelmében a Q1-ben kötelezően a kemény, a Q2-ben a közepes, a Q3-ban pedig a lágy abroncsokat kell feltenni az autókra. Ezzel egyébként a Pirelli szerint 13 helyett 11 szettből megoldható az olaszországi hétvége, s a tervek szerint még egy további helyszínen láthatjuk majd ezt a szisztémát.

Arra ugyanakkor nem tért ki a Pirelli közleménye, hogy bármi változás lenne Bakuban a levegőben lógó, sprinthez tartozó második időmérő kapcsán – igaz, azt állítólag még csak a csapatvezetők fogadták el, az F1 Bizottságnak és a Motorsport Világtanácsnak is rá kell bólintania.

f1-pirelli-bahrein

Steiner nem zárta ki a tárgyalásokat Ricciardóval

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén ismét jelen volt az F1-es paddockban Daniel Ricciardo, aki a sajtónak elárulta, egyelőre a jelek arra utalnak, hogy a következő szezonban visszatérhet a mezőnybe. Ricciardo ülés nélkül maradt az idei szezonra miután távozott a McLaren csapatától, a Haas csapatfőnöke pedig elég egyértelműen utalt arra, hogy 2023-ban még tárgyalhatnak a Red Bull tesztpilótájával.

„Kicsit korai lenne már most a jövő évi pilótacseréről beszélni. Meglátjuk, hogyan állunk a versenyzőinkkel, egy ponton pedig talán beszélek vele, de addig nem ígérhetek semmit, amíg a két srácunk jó munkát végez” – idézte a Speedcafe Steinert. „Ami biztos, hogy mindenki beszélni akar Dannyvel. Egy évnyi kihagyás után tudni akarják majd, mit szeretne csinálni, szóval érdekes lesz mindenkinek. Nekem viszont van egy új versenyzőm idén, akinek egy kis esélyt kell adnom” – zárta rövidre az amerikai istálló csapatvezetője.

A NASCAR újra megidézi a múltat a hétvégén

Vannak, akik ellenzik, másoknak egyből elnyerte a tetszését a széria salakpályás versenye, ami szervesen hozzátartozik a NASCAR történelméhez. Azon persze szintén lehet vitatkozni, hogy mennyire volt jó ötlet pont az egyik legrövidebb és legszűkösebb pályát, a Bristol Motor Speedway aszfaltját átalakítani erre a célra, ám a szervezők kitartanak emellett. 2021 óta ezen a helyszínen egy különleges hétvégét láthatnak a rajongók, amire sokáig nem volt példa, mivel még 1970-ben hagyták maguk mögött a dirtpályákat, de a dolog most reneszánszát éli. Ehhez azonban komoly munkálatokra van szükség, hiszen jelentős mennyiségű agyagból és fűrészporból álló keveréket visznek fel ilyenkor a bristoli vonalvezetésre.

A hétvége különlegességét azonban a pálya mellett a megváltozott lebonyolítás is adja, mivel szombaton kvalifikációs futamok határozzák meg a rajtsorrendet. A mezőnyt négy csoportra osztják, majd a 15 körön át tartó úgynevezett heat-futamok során dől el, honnan indulnak a pilóták, mégpedig az egyedi pontozás által. Az egyes versenyek győzteseit 10 ponttal jutalmazzák, a második helyezettek 9 pontot kapnak, a harmadikok 8 egységet és így tovább. Ezen túl a heat-versenyen mindenki annyi pontot zsebelhet be pluszban, amennyi pozíciót sikerült javítania, az ebből összeállt tabella pedig meghatározza majd a végső sorrendet. Mindez a bajnokságba persze nem számít bele, oda majd a szokásos vasárnapi futamon lehet pontokat gyűjteni. Itt a résztvevőknek 250 kört kell majd teljesíteni három szakaszra bontva, de különlegesség, hogy csak az etapok között lehet kijönni kerékcserére és tankolni. Ez alól kivételt képez persze, ha valamelyik autó megsérülne és indokolt lenne a szervizelés.  

A 2021-es versenyt Joey Logano nyerte, tavaly pedig Kyle Busch diadalmaskodott.