DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Elfogadva: Két időmérő a sprintes hétvégéken

Egy nagy lépéssel közelebb kerültünk a sprintes hétvégék második időmérőjének bevezetéséhez, de hivatalosnak még nem nevezhető a módosítás.

A csapatfőnökök elfogadták: megváltoztatják a sprintes hétvégék formátumát, erről számolt be a rendszerint nagyon jól értesült RacingNews365. Az Ausztrál Nagydíj előtt jelent meg a sajtóban, miszerint az idei hat versenyhétvégén, ahol szombati sprintet rendeznek, külön időmérőt tartanának a sprint, és külön kvalifikációt a nagydíj számára – de akkor még csak pletykaként számolhattunk be a tervezetről.

A csapatfőnökök vasárnap délelőtt találkoztak Melbourne-ben, ahol egyöntetű döntést hoztak arról, hogy a sprintes hétvégék pénteki időmérő edzése innentől kezdve a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét határozza meg, míg a korábbi szombati második szabadedzés helyére beiktatnak egy második, a sprintre vonatkozó kvalifikációt. Ez a korábbi felvetésekkel ellentétben a hagyományos rendszerben, azaz három szakaszra osztva zajlik majd – esetlegesen rövidebb szakaszokkal.

australia



A módosítás két előnnyel is bír: egyrészt a nagydíj rajtsorrendjét a hagyományoknak megfelelően időmérő edzés határozza meg a sprintes fordulókon is, másrészt a teljesen funkciótlan második szabadedzést ezzel megszüntetik – hiszen ezeken a hétvégéken az FP2 alatt már parc fermé volt érvényben, azaz gyakorlatilag értelmét veszítette ez az edzés.

Azonban ahhoz, hogy mindez hivatalos legyen, és Bakuban már ezt a lebonyolítást láthassuk, még két szervezeten át kell mennie a tervezetnek – hívja fel rá a figyelmet Dieter Rencken szenior szakíró. Az F1 Bizottságban, ahol a csapatoknak, az FIA-nak és az F1-nek is 10-10 szavazata van, a maximális 30-ból 28 igennek kell támogatnia a tervezetet, ezt követően pedig a Motorsport Világtanácsnak is el kell fogadnia a módosítást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: