DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 8. kedd

Vasseur a fejlesztések fontosságát emelte ki

A Ferrari csapatfőnökének véleménye szerint a Monzában aratott győzelmük leginkább a gumikezelésnek volt köszönhető, ám az Olasz Nagydíjra hozott fejlesztéseik jelentősek voltak.

„Hogy őszinte legyek, a monzai pályán elég nehéz látni azt, hogy mennyit is jelentenek a fejlesztéseink. A soron következő pályák karakterisztikája nagyon eltérő lesz” – mondta Fred Vasseur.

A francia szakember úgy véli, hogy az élcsapatök közötti szoros verseny miatt minden egyes újítás kiemelet fontossággal bír.

„Azt látjuk, hogy az időmérőn hat vagy hét autó is kevesebb, mint egy tizeden belül van egymáshoz képest. Minden egyes fejlesztés különbséget jelenthet. A mostani csomag természetesen kulcsfontosságú volt, de a mutatott tempónk leginkább a gumikezeléshez volt köthető” – tette hozzá a Ferrari csapatfőnöke.

 

A Japánba küldött Liam Lawson dobna egy Gaslyt

A Formula-2 bronzérmese Japánban folytatja pályafutását, a hondás Mugen csapat versenyzője lesz a Super Formulában. Egy korábbi Red Bull-védenc, Pierre Gasly is szerepelt ebben a szériában a GP2 megnyerése után 2017-ben, ráadásul kiváló szezont teljesített, másodikként zárta az összetettet csupán fél pont lemaradás. Hasonló teljesítmény Lawson célja is:

„Abszolút megvalósíthatónak érzem. Egyetlen okkal vagyok itt, és kiváló a helyzetem, a megfelelő csapat áll mögöttem. A cél így a harc a bajnoki címért” – idézi a Motorsport Lawsont. Az új-zélandi hozzátette: „Nem akartom még egy szezont az F2-ben. Pár éve figyelem a bajnokságot, főleg akkor követtem, amikor Nick Cassidy ott szerepelt. Külső szemlélő számára, most pedig saját tapasztalat alapján is jobb ugródeszkának tűnik az F1-hez. A végcélom pedig, hogy szerepeljek az F1-ben.”

Gaslynak sikerült Super Formulában nyújtott teljesítményével kiérdemelnie az F1-es ülést, már az említett 2017-es szezon végén beült a Toro Rossóba, ahol állandó versenyző lett a folytatásban. Lawson szándéka ugyanez: elmondta, megérti, hogy az AlphaTauri választása most nem rá, hanem Nyck de Vriesre esett, a következő évben pedig be akarja bizonyítani, megérdemli az ülést.

Ismét Kiss Norbert vehette át az év legjobb magyar autóversenyzőjének járó díjat

Pénteken még az FIA-gálán volt jelenése, szombaton délután viszont már Nyíregyházán vett részt egy eseményen a négyszeres Európa-bajnok kamionversenyző, aki átvehette a szerkesztőségünk által kiosztott TOP50 rangsor első helyezettjének járó trófeát.

 

Könyvismertető szerkesztőségünk két szezonösszefoglaló kötetéről

Szokásunknak megfelelően 2022-ben is elkészítettük F1-es évösszefoglaló kötetünket, a Száguldás és cirkuszt, valamint a teljes hazai és nemzetközi motorsport 2022-es idényét magába foglaló Autósport évkönyvet. Száguldó riporterünk, Magyarország egyetlen permanens F1-es akkreditációval rendelkező újságírója, Mészáros Sándor beszélt erről a Klubrádiónak:

Az F1 visszatérhet a 2007 előtti kialakításhoz Barcelonában?

A RaceFans információi szerint a Circuit de Barcelona-Catalunya üzemeltetői a jövőben egy új nyomvonalat szeretnének homologizáltatni az FIA-val, amely nem tartalmazná a pálya harmadik szektorában kialakított sikánt. Az F1 2007 óta versenyez a lassítóval ellátott kialakításon, a hivatalos indoklás szerint ugyanis a korábbi nyomvonal utolsó két kanyarja túl gyorssá vált a modern F1-es gépek számára, ezzel pedig jelentősen nőtt a pálya biztonsági kockázata. 

Korábban több versenyző is panaszkodott a ritmust megtörő sikánra, George Russell szerint például a régi vonalvezetés jelentősen megkönnyítené az előzést a montmelói aszfaltcsíkon, de Carlos Sainz is úgy nyilatkozott, hogy szívesen kipróbálná az eredeti kialakítást. A problémát az jelenti, hogy jelenleg kizárólag a sikánt tartalmazó vonalvezetés rendelkezik az FIA 1-es minősítésével, amely lehetővé teszi Formula-1-es verseny megrendezését, az üzemeltetők azonban a régi kialakítást is szeretnék elfogadtatni a Szövetséggel, hogy az egyes sorozatok maguk dönthessenek, melyik nyomvonalat szeretnék használni. Az FIA meggyőzése érdekében a szervezők változtatásokat hajtanak végre az F1 által is használt Grand Prix-pálya 13-as és 16-os kanyarjaiban, amivel számottevően javítanak majd a kérdéses pályaszakasz biztonságán.

Hamilton ismét küzdeni akar Tom Coronel szerint

Gyengén kezdte az idei szezont a Mercedes csapata. az elmúlt években látott dominanciának nyoma sem volt, Lewis Hamilton pedig pályafutása során először zárt futamgyőzelem nélkül egy idényt. A brit versenyzővel kapcsolatban a túraautózás egyik legismertebb alakja, Tom Coronel úgy érezte az idény elején, hogy elveszítette motivációját, most azonban azt látja, jövőre ismét erősen térhet vissza. „Lewisból hiányzott a pozitivitás az első hónapokban, de később ez fokozatosan visszatért. Barcelona után újra harapósnak láttam, ahogyan azt megszokhattuk tőle, a szezon végén pedig ismét nagyon erős volt. Úgy értem, Russell valóban megszerezte a Mercedes egyetlen idei győzelmét, de ha megnézzük, hogyan fejezte be az évet, akkor Hamilton is megérdemelte azt a győzelmet. Azt kell mondanom, hogy az év végén Lewis nagyon jól vezetett, és azt is megmutatta, hogy visszatért belé a küzdőszellem, ami különösen fontos a jövő év miatt” – idézte a holland versenyzőt a PlanetF1.

Ők lettek a nap versenyzői 2022-ben

A minden vasárnapi nagydíj után kiosztott Nap versenyzője díjat összegzi az alábbi kép: kilenc különböző versenyzőt választottak a rajongók az adott verseny legjobbjának – köztük a beugró Nyck de Vries, valamint Mick Schumacher is győzött egyszer-egyszer –, a legtöbbször pedig a világbajnok, Max Verstappen kapta meg a rajongók elismerését.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

F1: A McLaren eredettörténete

A képre kattintva megnézhetitek, miként vált a Formula-1 második legsikeresebb csapatává a McLaren, az F1 eredettörténeteket feldogozó sorozatának hála. A videó egészen az új-zélandi alapító Bruce McLaren karrierjétől a csapat felemelkedésén át napjainkig bemutatja a wokingi istálló gazdag történetét.

Mit csinálnak jelenleg a korábbi Ferrari-csapatfőnökök?

Frederic Vasseur az olaszok hatodik csapatfőnöke lesz az évezredben. Hol vannak most, mivel foglalkoztak elődjei a Maranellóból távozás után?

Jean Todt (1993-2007): A csapattal hét konstruktőri vb-címet nyerő francia a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke volt három cikluson keresztül, 2021 végéig. Jelenleg az ENSZ közlekedésbiztonsági különmegbízottja.

Stefano Domenicali (2008-2014): Az utolsó konstruktőri cím megnyerését felügyelő olasz pályája szintén felfelé ívelt: a Lamborghini vezérigazgatója és az FIA együléses bizottságának vezetője lett, 2021 óta pedig a Formula-1 elnök-vezérigazgatója.

Marco Mattiacci (2014): Rövid életű vezetése után Mattiacci visszatért az autóiparba, a Faraday Future márka- és kereskedelmi igazgatója volt, 2022-ben pedig ugyanebben a pozícióban kezdett az Aston Martinnál.

Maurizio Arrivabene (2015-2018): A Philip Morris korábbi kommunikációs főnöke már F1-es ideje alatt a Juventus igazgatótanácsi tagja volt, 2021 óta pedig vezérigazgató a klubnál, de két hete a teljes vezetéssel együtt lemondott. Az átmeneti időszakban még betölti a pozíciót.

Mattia Binotto (2019-2022): A csapatfőnöki tisztséget formálisan január 9-ig viselő olasz tervei nem ismertek, de szerződése várhatóan egy bizonyos időkeretben megtiltja, hogy másik istállónál vállaljon munkát.

Egy teljes napot tesztelt a Mercedes szimulátorában Lewis Hamilton öccse

Nicolas Hamilton egy álma vált valóra bátyja közbenjárásának köszönhetően: egy teljes napot töltött a Mercedes brackley-i szimulátorában. A vezérlést különleges igények alapján kellett átalakítani, mivel a fiatalabb Hamilton mozgása agyi bénulás miatt korlátozott. Ennek ellenére Lewis Hamilton 30 éves öccse 2011 óta versenyez, a BTCC-ben már ötödik szezonját húzta le 2022-ben.

„Az év során korábban Nicolas és én megkértük a csapatom, hogy megvalósulhasson ez a nap, most pedig itt vagyunk” – írta a képeket is posztoló Lewis Hamilton a közösségi médiában. „A szimulátorban tölthető idő ritkaságszámba megy, olyasvalakinek pedig, mint az öcsém, nem hozzáférhető. Módosításokra volt szükség az ülésen, a kormányon és a pedálokon. Az egész napot bent töltötte, ő az első mozgássérült, aki ezt elmondhatja magáról. A mosoly, amely a képeken látható, egész nap nem tűnt el az arcáról.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

Átvette szerkesztőségünk díját az év legjobb magyar raliversenyzője

Átvette az idei TOP50 magyar autóversenyző szavazásunk második helyéért és a közönségszavazáson aratott győzelméért járó díjat Csomós Miklós. A sárospataki ralis nyújtotta 2022-ben a legjobb teljesítményt a magyar raliversenyzők közül. Az Európa-bajnokságon újoncként, jelentős hendikeppel (régebbi autóval, rossz rajtpozícióból) indulva is letette a névjegyét, több szakaszt is nyert, nemegyszer Európa legjobbjai között autózott, erre pedig a nemzetközi pilóták és a Skoda mérnökei is felkapták a fejüket. Zárásként két magyar bajnoki futamon is megszorongatta az exvilágbajnok Mads Ostberget, mindkétszer ő volt a leggyorsabb hazai versenyző.

A toplistánkon (amely az Autósport évkönyv 2022-ben található) legjobb ralisként záró Mixinek gratulálunk és sok sikert kívánunk neki 2023-ra!

csomósmixi-rali-top50

csomósmixi-rali-top50-2

 

Közel 1 millió euróba kerül Max Verstappen szuperlicensze 2023-ra

Mivel 2022-ben rekordokat döntött a világbajnok Max Verstappen, így ennek 2023-ban meg kell fizetnie az árát, méghozzá szó szerint: mivel egy alapdíj mellett a megszerzett pontok alapján számítják a következő évre érvényes szuperlicensz árát, így ebben is rekordot dönt a holland. A 10.400 eurós alapdíj mellé a RacingNews365 értesülései szerint pontonként 2.100 eurót kell fizetnie minden versenyzőnek, és mivel Verstappen 454 pontot gyűjtött idén, így elég borsos árért indulhat el jövőre is: ez lesz mindenidők legdrágább szuperlicensze.

Ha pedig hozzáadjuk, hogy az euró mai átlagos árfolyamon 410 forintba került, láthatjuk, hogy ennek a sportnak még ez a része sem olcsó...

1. Max Verstappen € 963,800
2. Charles Leclerc € 657,200
3. Sergio Perez € 650,900
4. George Russell € 587,900
5. Carlos Sainz € 527,000
6. Lewis Hamilton € 514,400
7. Lando Norris € 266,600
8. Esteban Ocon € 203,600
9. Fernando Alonso € 180,500
10. Valtteri Bottas € 113,300
11. Kevin Magnussen € 62,900
12. Pierre Gasly € 58,700
13. Lance Stroll € 48,200
14. Yuki Tsunoda € 35,600
15. Guanyu Zhou € 23,000
16. Alexander Albon € 18,800
17. Nyck De Vries € 14,600
18. Nico Hulkenberg € 10,400
19. Oscar Piastri € 10,400
20. Logan Sargeant € 10,400

f1-verstappen-redbull-piquet

fotó: dppi

Videó: Daniel Ricciardo összes F1-es győzelme

Az F1 YouTube-csatornáján egy videóba gyűjtötték össze Daniel Ricciardo mind a nyolc Formula-1-es sikerét, kezdve a 2014-es Kanadai Nagydíjjal, egészen a 2021-es monzai versenyig. A képre kattintva megnézhetitek Ricciardo össze győzelmét!

Kik a legrégebb óta szolgáló csapatfőnökök?

Mattia Binotto lemondásával kezdődött a csapatfőnökök távozási hulláma a 2022-es szezont követően, majd két esztendőt követően lemondott a csapatfőnöki és vezérigazgatói posztról Jost Capito is a Williamsnél. A keddi nap folyamán bejelentették Frederic Vasseur távozását is az Alfa Romeo istállójától, aki öt és fél éven át dolgozott a Sauber kötelékében, ahogyan azt is, hogy Andreas Seidl majdnem négy év után búcsút int a McLarennek. Ezen keringő fényében meglepő, hogy egyes csapatfőnökök milyen hosszú ideje szolgálnak egyes istállóknál, na de ki a csúcstartó ebben a tekintetben?

 Christian Horner  17 év  Red Bull
 Franz Tost  16 év  AlphaTauri
 Toto Wolff  9 év  Mercedes
 Günther Steiner  6 év  Haas

2024-től Katarba megy a WEC

Az FIA jelentette be, hogy a 2024-es szezontól kezdődően a katari Losailba is ellátgat majd a Hosszútávú Világbajnokság mezőnye. Az F1 után a WEC-cel is több évre szóló kontraktust kötöttek a közel-keletiek, hiszen 2024-től kezdve hat éven át, tehát 2029-ig biztosan rendeznek versenyt a MotoGP-nek és a Formula-1-nek is otthont adó pályán. A verseny a Nemzetközi Automobil Szövetség tájékoztatása alapján hatórás lesz.

Tartalékosnak is rutinos versenyzőt igazolt a DS Penske

Azt már korábban bejelentették, hogy erős felállással kezdi meg a Formula-E új szezonját a DS Penske istállója, miután a kétszeres bajnok Jean-Eric Vergne, valamint a címvédő Stoffel Vandoorne is nekik fog versenyezni. Most arról is bejelentést tettek, hogy a tartalékpilóta szerepkörét sem akárki, hanem Oliver Turvey töltheti be. A 35 esztendős brit amellett, hogy a McLaren F1-es csapatánál is dolgozott, összesen hét szezont húzott le az elektromos szériában, 2023-ra viszont nem maradt hely számára a rajtrácson. „Oliver nemcsak hihetetlen referenciákat hoz a csapathoz, hanem éles versenyzői intellektust is. Minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit kerestünk ezzel a szereppel kapcsolatban. Tapasztalt, és az elmúlt szezonok során bizonyította versenyzői képességeit. Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk vele a kilencedik szezonban, vagy azon túl is” – árulta el a csapatfőnök, Jay Penske.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

DS PENSKE FORMULA E TEAM (@ds_penske_fe) által megosztott bejegyzés

2004 óta még mindig ugyanaz a cég szponzorálja az F1-es Bahreini Nagydíjat

Hivatalosan is bejelentették, hogy folytatódik a bahreini futam szervezőinek, valamint a Gulf Air vállalatának együttműködése. A légitársaság a legelső 2004-ben rendezett esemény óta minden egyes futamnak névadó támogatója volt, ez pedig a jövőben sem fog megváltozni. A cég közleményében nem részletezték, hogy pontosan mennyi időre szól a megállapodás, mindössze ennek tényét rögzítették. A 2023-as szezont a Bahreini Nagydíj nyitja majd március 3-5 között. 

Januárban bejelentést tehet Nyikita Mazepin

Miután a Haas csapatánál elveszítette ülését, a fiatal orosz versenyző eltávolodott az autóversenyektől, időnként azonban így is hallat magáról. November elején kiderült, hogy DJ-nek állt, valamint egy rendezvényszervező vállalkozást alapított, az Abu Dhabi Nagydíj után pedig az F1-ből távozó pilótáknak üzent. Ezúttal a Speedweek hírei szerint orosz Championat nevű platformnak nyilatkozva árulta el, hogy a háttérben már komolyan dolgozik a visszatérésen. „Azt tervezem, hogy Oroszországon kívüli versenyeken térek vissza. Remélem, januárban többet tudok majd erről mondani” – mondta szűkszavúan Mazepin, aki ugyanebben az interjúban bevallotta, elsősorban Mick Schumachert akarta legyőzni idén. „Az utolsó spanyolországi tesztnapomon gyorsabb voltam, mint Mick Schumacher. Már akkor is volt egy tervem, hogy a szezon során előtte végzek, de azt már nem tudjuk meg, sikerült volna-e” – tette hozzá.

Vasseur és a Ferrari már hónapok óta megállapodhattak egymással

Egyre többen veszik biztosra, hogy az 2022-es év végén távozó Mattia Binotto helyét Frederic Vasseur veheti majd át Maranellóban. Az Alfa Romeo csapatfőnökét már régóta hírbe hozták a Ferrari F1-es csapatával, a pletykák pedig csak felerősödtek, amikor megerősítették, hogy Binotto elhagyja az alakulatot. A minap épp Peter Sauber mondta el véleményét a helyzetről, olasz sajtóértesülések pedig szinte biztosra veszik, hogy a felek valójában már a nyár végén előszerződést írtak alá. A Formu1a.uno úgy tudja, már a Magyar Nagydíj környékén elkezdtek tárgyalni egymással, ám állítólag a Ferrari elnöke, John Elkann nem volt biztos a döntést illetően, mivel egy ismertebb nevet részesített előnyben, de végül a portál beszámolója szerint végül még így is Vasseur lehet a befutó.

Russell: Nehéz volt megemészteni Alex és Lando sikereit 2019-ben

George Russell nemrég egy interjú során vallotta be, hogy frusztráló volt számára látni pályatársai, Alex Albon és Lando Norris F1-es sikereit, miközben ő a mezőny végén körözött a gyengécske Williamsszel. „Meglehetősen különös első évem volt az F1-ben, hiszen a Williams képében egy olyan istállóhoz érkeztem, amely a csőd szélén táncolt. Mi minden hétvégén a túlélésért és a 800 alkalmazottunk munkahelyéért versenyeztünk, nem pedig azért, hogy eredményeket érjünk el” – mondta a brit a High Performance Podcast adásában.

„Ausztráliában, az első versenyre érkezve tudatosult bennem, hogy egy álmomat már sikerült megvalósítanom, ám a pályára hajtva azzal szembesültem, hogy négy másodperccel vagyunk lemaradva a többiektől, miközben az autó darabjaira hullik és két-három alkalommal köröznek le minket. Ekkor azt gondolod magadban: „Tényleg ez az álmom?” Mindazonáltal azt hiszem, mindig is racionálisan álltam a dolgokhoz. Eközben azonban nehéz volt látni Alexet, amint dobogókat ért el, vagy épp Landót, ahogy folyamatosan szerezte a pontokat, hiszen akkor érkeztünk meg az F2-ből, ahol legyőztem őket” – magyarázta a Mercedes versenyzője.

A jó barátságot ápoló trió a 2018-as F2-es bajnokságban végzett az első három helyen Russell–Norris–Albon sorrendben, hogy aztán egy évvel később – az F2 történetében példátlan módon – mindhárman a királykategóriába lépjenek.

Tömött terem, évkönyvbemutató és pusmorgáspápa-póló a Formula Podcast közönségtalálkozón

Sokáig kellett várni rá, de végre sor került a 2020-ban útjának indult Formula Podcast első közönségtalálkozójára – melyet egybekötöttünk a kiadó két évkönyve, a Száguldás és cirkusz 2022, valamint Autósport évkönyv 2022 bemutatójával. A podcast körülbelül nyolcvan lelkes hallgatója jött el a budapesti Expo Congress Hotelba, hogy találkozzon a műsor három készítőjével, Bethlen Tamással, Gellérfi Gergővel és Mészáros Sándorral, valamint a podcastben időről időre feltűnő vendégekkel, Jánvári Zsolttal, Móni Istvánnal és Hetyey Júliával. A legfanatikusabb hallgatók még egy nem mindennapi ajándékkal is készültek…

Mészáros Sándor kollégánk szavaival: „Adrienn és Balázs kedves hungaroringi kezdeményezése, a „pusmorgáspápa” trikó a kollégák által szervezett meglepetéssel szintet lépett. Hallgatóink eljöttek az ország minden részéről, több mint 4 órán át beszélgettünk és a csodás hangulat hatására bejelentettük: 2023-ban turnéra indulunk és mi is elmegyünk majd mindenfelé, hogy beszélgessünk az F1-ről és az autósportról! Köszönjük #bestfollowers, hogy mindig velünk vagytok!”

További részleteket, élménybeszámolókat és képeket a Formula Podcast csoportban találtok, amelyet korántsem csak ezért, hanem a legaktuálisabb F1-es pusmorgásokért is érdemes követni, ha még nem tettétek.