DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 20. vasárnap

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

WEC: Elkészült a csoportfotó, kezdődhet a szezon

Nem csupán a Formula-1 szezonja veszi kezdetét rövidesen, hanem a Hosszútávú Világbajnokság is elrajtol: a WEC 2022-es hat fordulója közül az elsőt, az 1000 mérföld távú futamot az Egyesült Államokban, Sebringben tartják. Ugyanezen a pályán került sor a hivatalos prológra is, ahol elkészült a 36 fős idei mezőny csoportképe.

A szezonnyitó nem fog ütközni az F1-gyel, mivel magát a versenyt pénteken tartják – a két szabadedzésre pedig már ma, szerdán sor kerül.

A Ferrari és a Red Bull tényleg a Mercedes előtt jár?

Vajon a korábbi évekhez hasonlóan csak altat a Mercedes, vagy valóban hátrányban kezdik a szezont? A paddock közvéleménye arra hajlik, hogy a vörösök és az energiaitalosok előnyével kezdődik majd meg a 2022-es évad, de ne feledjük, hogy láttunk már hasonló tesztszezont az elmúlt években… A három élcsapatról 14:41-től beszélgettünk a Formula Podcast előző adásában.

 

 

 A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Bottas: Drive to Survive? Nem láttam abból semmit

Pénteken debütált a Hajsza a túlélésért negyedik évada a Netflixen, miközben zajlott a bahreini tesztelés. Ennek megfelelően számos pilóta kérdéseket kapott a dokusorozattal kapcsolatban, köztük Valtteri Bottas is: a sajtó képviselői arról érdeklődtek, hogyan vélekedik arról, ahogyan a szériában Mercedes-ülésének elvesztését ábrázolták. (Az eredetiben Dances With Wolff címet viselő 8. epizód foglalkozik Bottas leváltásával és George Russell leigazolásával.) A finn azonban nem igazán volt képben a szóban forgó történetszállal, sőt bevallotta, nem szereti magát visszanézni a képernyőn.

„Nem láttam abból még semmit, így nem igazán tudom” – idézi a Formula1.com Bottas őszinte válaszát. „Nyilván kiragadnak részleteket különböző versenyekből és helyzetekből, így nem igazán tudom, mire utaltok. Nem tudok sokat hozzáfűzni. Általában nem is szeretem magam a tévében nézni.”

Alonso optimista, azt is elárulta, hogy miért

Ugyan a hírek szerint az Alpine autója egyelőre nem lett világverő az új szabályrendszerben sem, de Fernando Alonso továbbra is hisz a komoly átalakulásban lévő, a vezetőség szintjén folyamatoan formálódó istállóban. A kétszeres világbajnok úgy érzi, hogy a támogatás és az akarat megvan ahhoz, hogy sikeresek legyenek.

"Optimista vagyok, mégpedig azért, mert a csapat óriási energiát fektet a projektbe. Megvan a támogatás az elnökünktől, megvan a támogatásunk mindenkitől a Renault-nál és az Alpine brand tavaly úgy érkezett meg az F1-be, hogy erre a szabályrendszerre készült és bajnokesélyes szeretne lenni a jövőben. Hogy ez 2022-ben vagy 2025-ben jön-e el, azt nem tudom, de ez a hozzállás, elkötelezettség az, amit én is oszotk, ez biztos" - idézi Alonso szavait a RacingNews365.

alo_4

fotó: BWT Alpine F1 Team

Gene Haas pótolja az Uralkalival távozó pénzt

A Racer nevű portál saját forrásaira hivatkozva számolt be arról, hogy információi szerint Gene Haas "fedezi" az Uralkali távozásával keletkező pénzügyi hiányt. Mint ismert, az orosz főszponzor már nem az amerikai istálló támogatója, így óriási összeg hiányzik a költségvetésből, amit egy pillanat alatt nem lehet pótolni - a portál úgy tudja, hogy a tulajdonos, Gene Haas egyelőre "adja" a szükséges pénzmennyiséget, így a 2022-es szezon jelen pillanatban biztosítottnak tűnik. A Racer szerint Haas bízik abban, hogy idén újra versenyképes lesz az autó, nem szeretné bedönteni a projektet, ráadásul tárgyalások zajlanak a meglévő támogatókkal is arról, hogy hogyan lehetne javítani az anyagi helyzeten, illetve új érdeklődők is vannak.

FNz02smXIAQzNjv

fotó: Haas F1 Team

Hamilton a valaha volt legjobb formájában van

Sokan beszélnek arról, hogy a 37 esztendős Lewis Hamilton már elindult lefelé, a csúcsformája mögötte van és nagyon közel áll a visszavonuláshoz - maga a pilóta viszont ezt nem így látja. A hétszeres világbajnok a 2022 Dubai Expón beszélt a formájáról:

"Én jelen pillanatban arra koncentrálok, hogy a lehető legegészségesebb tudjak maradni. Márpedig szerintem ma a legegészségesebb, legfittebb, legkoncentráltabb önmagam vagyok minden korábbihoz képest. A munkamorálom szerintem jobb, mint valaha. Pontosan tudom, hogy mit akarok és azt is, hogy hogyan érjem azt el. Az út nem könnyű, de tudom, hogy együtt megcsináljuk" - idézi Hamilton szavait a RacingNews365.

lue_3

Hamilton szerint az első négy futam még teszt lesz

A hétszeres világbajnok szerint annyira kevés tesztlehetőségük volt ezen a télen a teljesen új autókkal, hogy még mindig csak próbálgatják, hogy mit is tud a technika. Emiatt úgy fogalmazott, hogy az első verseny még csak tanulás lesz és hozzátette, hogy legalább az első négy versenyhétvégén ugyanerre számít. Majd kiemelte, hogy érzi a hátában az autó delfinezését és aggódott, hogy talán már túl öreg ehhez, hiszen 37 éves, csapattársa, George Russell pedig 24 - de Russell is erre panaszkodott, így megnyugodott, hogy ez nem a kora miatt van...

hamiltonbarcelona

fotó: dppi

Vettel szimulátort kapott a saját otthonába

Sebastian Vettel nem tudott kellőképpen felkészülni a tavaly debütáló Szaúd-arábiai Nagydíjra, mivel nem volt szimulátor, amin kipróbálhatta volna az új aszfaltcsíkot, így azt a döntést hozták meg az Aston Martinnál, hogy az AMR21-es darabjaiból egy saját szimulátort épít Sebastian Vettelnek, az otthonában! Három monitor, verseny közben is használt karosszéria-elemek, a tavalyi ülés és még a biztonsági övek is megtalálhatók ebben a minden igényt kielégítő szerkezetben, noha Vettel azt mondta a napokban, inkább felpattan egy városnéző buszra, hogy azzal menjen körbe a pályán, mint a szimulátor, dehát változnak az idők...

Szabálytalan lehet a Mercedes tükörmegoldása

A Formula-1-es csapatok kedden összeülnek, hogy megvitassák a Mercedes különös oldaldobozának kialakítását, illetve annak is leginkább a tükröket tartó részét. A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto úgy véli, hogy azoldaldobozok előtt lévő tartóelemre helyezett tükrök egyértelműen aerodinamikai megfontolásból kerültek a helyükre, ezt pedig nem engedik meg a szabályok, így könnyen lehet, hogy utoljára láttuk az Ezüst Nyilak furcsa megoldását, amennyiben valóban szabálytalannak titulálja a megoldást az FIA.

Miért éppen Magnussen?

A Formula Podcast legutóbbi adásában körüljártuk azt a témát, hogy a sajtóban elsőszámú esélyeseknek tűnő Fittipaldi és Giovinazzi helyett vajon miért a dán dinamit lett a befutó Nyikita Mazepin megüresedett ülésére – úgy sejthető, az olasz nem akart beülni Schumacher mellé… Az adás e szakaszát 01:39-től hallhatjátok!

 

 

 A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Felvenné édesanyja nevét Hamilton

A hétszeres világbajnok gőzerővel dolgozik rajta, hogy a közeljövőben már ne csak Lewis Hamiltonként ismerje a világ, hiszen nem érti, miért kell feledésbe merülnie az anyai ág vezetéknevének, így szeretné felvenni édesanyja vezetéknevét, a Larbalestiert. Saját elmondása szerint, ha a Bahreini Nagydíjon még nem is használhatja ezt a nevet, de reményét fejezte ki, hogy mielőbb továbbviheti édesanyja örökségét.

Mi a baj a Drive to Survive sorozattal?

Új elemként jelent meg a Formula Podcast legutóbbi adásában „a nagy felháborodás” rovat, melynek első célpontja a Drive to Survive című sorozat, melynek negyedik évada vitathatatlan (és el nem hallgatott) érdemei mellett nagyon erős, és véleményünk szerint teljesen jogos kritikák célpontjává lett az elmúlt napokban. Az adás e szakasza 58:35-től hallható.

 

 

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

 

Legendák társaságában ünnepelte születésnapját Wickens

Robert Wickens a 2018-as poconói IndyCar-futamon szenvedett súlyos balesetet, amelyben részlegesen lebénult és kerekesszékbe kényszerült. A versenyző azonban nem adta fel, a folyamatos rehabilitációnak köszönhetően pedig januárban ismét éles körülmények között vezethetett versenyautót. A kanadai március 13-án ünnepelte 33. születésnapját egy medencés bulival, nem kisebb versenyzőtársak, mit James Hinchcliffe és - a szintén születésnapos - Marco Andretti társaságában. A strandpapucsos járókeretért pedig jár a pluszpont!

 

 

Elhunyt a korábbi Le Mans-győztes és Rali Európa-bajnok, egykori F1-es

Életének 87. évében, március 13-án vasárnap elhunyt az egykori Rali Európa-bajnok, Le Mans-i futamgyőztes és korábbi Formula-1-es pilóta Vic Elford. Elford 1935-ben született Angliában és 1967-ben nyerte meg a Rali Eb-t egy Porsche 911 volánja mögött, majd Daytonában is sikert aratott a márka színeiben. 1968 és 1971 között a Cooper, a McLaren és a BRM színeiben 13 F1-es futamon is részt vett, melyeken összesen 8 pontot szerzett, legjobb eredménye pedig a debütálásán elért 4. helye volt. Nyugodjon békében!

Ez történt az utolsó tesztnapon

Az F1 összefoglalta nekünk, melyik csapat hogyan zárta a 2022-es szezon előtti teszteket. Nézzétek a videót a képre kattintva!

Hosszú idő után újra versenyhét! Na de mennyi idő után is?

Rengeteg dolog történt, mióta utoljára kiírhattuk Formula-1-es vonzatban, hogy ez a hét bizony versenyhét. Pontosan mennyi idő is telt el azóta? Nos, legutóbb 14 héttel, vagyis 98 nappal ezelőtt tehettük meg mindezt, amikor a 2021-es Abu Dhabi Nagydíjra készültünk, és akkor még csak nem is sejthettük, micsoda versenyt fogunk látni azon a vasárnapon. Remélhetőleg a március 20-i verseny sem lesz kivétel, hiszen egy új korszak kezdődik az F1-ben, ami mindig izgalmakat rejt magában.

A Red Bull a legnagyobb esélyese az idénynyitónak?

Jövő hét vasárnap elindul az idei haddelhadd, megint egymásnak esnek az F1-es résztvevők. Egyelőre az új szabályok fényében szinte megjósolhatatlan, hogy miképpen alakulnak majd az erőviszonyok. A vélemények is megoszlanak, például az is kérdéses, hogy az Ezüst Nyilak vajon csak altatnak, vagy a tavalyi évadkezdethez hasonlóan megint a két pilóta közül valamelyik fogja meghódítani Bahreint.

Martin Brundle és Anthony Davidson tippje alapján a riválisok nem a Mercedes, hanem a Red Bull konstrukciója után fognak kullogni, előbbi így vélekedett: „Egyáltalán nincs kétségem afelől, hogy a Red Bull aero-csomagjával ma jelentőset teljesített.” Egyébként ők a tesztek utolsó napjáig nem is számítottak arra, hogy a vörös bikák lesznek a leggyorsabbak az első versenyhétvégét megelőzően. A Sky Sports két szakértője szerint a Red Bull után a Ferrari ugrott a legtöbbet előre, Toto Wolff csapata pedig még mindig nem tudta teljes egészében kiküszöbölni a delfinezés körüli problémákat.

Rossi legfontosabb örökségét csak most látjuk igazán

Mindhárom kategóriában olasz győzelem született a gyorsaságimotoros-világbajnokság évadnyitó Katari Nagydíján, s bár a MotoGP-ben diadalmaskodó Enea Bastianini épp kivétel, de a Moto3-ban öt év után újra nyerő Andrea Migno és a Moto2-ben első sikerét jegyző Celestino Vietti egyaránt Valentino Rossi akadémiájáról került ki – ráadásul már a királykategóriát is ellepték a Doktor neveltjei. A két kisebb géposztály katari eseményeiről és Rossi olasz utánpótlás terén elért eredményeiről a Formula Motocast legújabb adásában is szót ejtettünk 1:12:21-től:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Bottas biciklizéssel és tevékkel készül a szezonnyitóra

A teszt végeztével az Alfa Romeo pilótája négy kerékről két kerékre váltott, és kedvesével, Tiffany Cromwell-lel fedezte fel a környéket. Közben pedig ismeretséget kötött néhány helybélivel.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Valtteri Bottas (@valtteribottas) által megosztott bejegyzés

Vettel: Bár ne lett volna szükség erre a festésre

A bahreini teszten Sebastian Vettel különleges, Ukrajnát támogató sisakdizájnnal jelent meg, amin kicsit módosítania is kellett. Ugyan sokan nem szeretnék, ha sport és politika vegyülne, a négyszeres világbajnok úgy érzi, ezek olyan ügyek, amikről kell beszélni. Mint elárulta, ő sem szívesen teszi, de nem maradhat csendben.

„Bárcsak ne kellett volna egy ilyen dizájnnal előrukkolnom, bár ne lett volna szükség rá. Ez egy erős jelzés, amellyel kifejezem a támogatásomat. Borzalmas, ami történik, egy rémálom, amiből nem tudunk felébredni. Ezért választottam ezt a letisztult, de hatásos sisakfestést.” Vettel sajnálja azt is, hogy megsértette Ciprust. „Nem ellenőriztem az összes zászlót, de volt néhány probléma. Azt a kis matricát eltávolítottam, mert néhányakat felzaklatott, és elrontotta az üzenetet. Az üzenet pedig az, hogy az egész világnak egységben kellene élnie. Békeidőben nőttünk fel, és ezért is vágyunk rá annyira” – fogalmazott.