DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 28. hétfő

IndyCar: Newgarden a győztes trófea mellé középső ujjat kapott csapattársától

Az Indy 500 után szezonja második győzelmét szerző Josef Newgarden nyerte az IndyCar St. Louis-i futamát közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban, a Penske amerikaijának sikerét azonban beárnyékolja egy kellemetlen kimenetelű incidens. Tíz körrel a kockás zászló előtt újraindításra került sor: az éllovas Newgarden lassú tempót diktált, a mezőny feltorlódott mögötte, Alexander Rossi pedig a harmadik helyen álló másik Penske-versenyző Will Powerbe rohant – kettőjükön kívül Jack Harvey is kiesett a tömegjelenetben. (A baleset 4:45-től látható az összefoglaló videóban.)

A Penske így kettős győzelmet szerzett – a rajtelső Scott McLaughlin lett a második –, de elvesztette harmadik autóját, Power pedig egyértelműen az esetet büntetés nélkül megúszó Newgardent hibáztatta: „rálépett, megállt, rálépett, megállt, tudtam, hogy ez lesz a vége.” A nyertes kénytelen volt magyarázni a bizonyítványt: „A legrosszabb, hogy a 12-es autó nem jutott célba, utálom, hogy ez történt a legvégén” – nyilatkozta Newgarden. Az incidenst követően Power egy középső ujjal is jelezte a pálya széléről, mit gondol csapattársáról.

A pályán ötödik győzelmét elérő Newgarden és McLaughlin mögött Linus Lundqvist lett a harmadik – a Ganassi svédje második IndyCar-dobogóját szerezte –, Alex Palou negyedik hellyel növelte bajnoki előnyét. Az ötödik Colton Herta a bajnokság új második helyezettje 59 pont lemaradásban, a plusz kiállása miatt csak 11. helyen végzett Scott Dixont szorította hátra egy pozícióval. Newgarden nyolcadik helyen áll az összetettben négy versennyel az IndyCar-szezon vége előtt.

Quartararo elárulta, használni fogja-e az 1-es rajtszámot jövőre

A MotoGP-ben is a regnáló világbajnokoknak járó kiváltság, hogy az #1-es rajtszámot ragaszthatják fel a motorjukra. Az utóbbi időben azonban senki sem döntött a használata mellett: legutóbb 2012-ben, Casey Stoner Repsol Hondáján láthattuk az #1-est. Azóta sem Marc Marquez, sem Jorge Lorenzo, sem idén Joan Mir nem cserélte le a saját jól bejáratott számát (pedig Lorenzo az első királykategóriás címe után még így tett), de előttük Valentino Rossi sem hagyta el soha az ikonikus #46-osát az #1-es kedvéért.

Adódott a kérdés, hogy vajon a vb-címét szűk két hete bebiztosító Fabio Quartararo miként fog dönteni. Nos, a Yamaha franciája sem töri meg az egy évtizede tartó mintázatot: „Nem fogjuk látni ezt a számot, mert a #20-assal kezdtem, és nem is érzem magam első számúnak. A pályafutásom végéig a #20-ast fogom használni, mert ez a szám volt az, amely miatt négyévesen elkezdtem a motorversenyzést. Nagyon különleges szám ez számomra” – felelte az erre vonatkozó kérdésre az Algarve-i Nagydíj csütörtöki sajtónapján Quartararo, akit a Crash.net szaklap idézett.

quartararo-vb-yamaha

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Este lesznek az F1-es programok, itt a pénteki menetrend

Délelőtt MotoGP, délután WEC, este pedig F1, így áll össze a pénteki program - íme:

Péntek

10:55-11:40 MotoGP, első szabadedzés (Aréna4)

15:10-15:55 MotoGP, második szabadedzés (Aréna4)

15:20-15:50 WEC, időmérő

18:30-19:30 Formula-1, első szabadedzés

22:00-23:00 Formula-1, második szabadedzés (M4 Sport)

00119023_842

fotó: dppi

Felhős, de száraz idő várható Mexikóban

2019 után végre ismételten visszatér a Formula-1 az Autodromo Hermanos Rodriguez pályára, az eső miatt pedig egyelőre úgy tűnik, nem kell aggódnia a résztvevőknek. Az előrejelzések szerint egész hétvégére 20 fok körüli időt jósolnak, a pénteki lehet a legmelegebb, a vasárnapi pedig a leghűvösebb nap. A szabadedzések napján akár 24 fokig is melegedhet a hőmérséklet, ami a további napokon fokozatosan csökken majd. A nagydíj idejére ugyan erősen felhős időt jósolnak, ám csapadékra állítólag nem kell számítani, így az USA Nagydíj után valószínűleg ismételten egy száraz futamra készülhetünk.

Kiállítási tárgy lesz Verstappen silverstone-i sisakja

Hogy mik történtek az idei Brit Nagydíjon, azt minden bizonnyal egyetlen F1-rajongónak sem kell elmesélni. Nem valami olyasmi, amire akár Lewis Hamilton, akár Max Verstappen büszke lehet. Valószínűleg nem is ez vezérelte a hollandot, pontosabban a menedzsmentjét, amikor eldöntötték, mi legyen az azon a hétvégén, és természetesen az ütközéskor is viselt sisak sorsa.

Verstappen Shop néven Hollandiában két áruház is üzemel, ahol a Red Bull-pilóta rajongói termékeit lehet megvásárolni, és mind a Swalmenben, mind a Batavia Stadban található üzlet egyfajta kiállítótérként is működik. Verstappen karrierjének fontosabb tárgyait őrzik ezekben, például azt az RB12-est, amivel első futamgyőzelmét aratta 2016-ban. E mellé kerül majd a bukósisak, ami védte őt abban a bizonyos silverstone-i balesetben. A fejvédőt a bolt nyitvatartási idejében bárki megnézheti.

„Ne nyúlkálj, ez az én autóm!”

Kimi Raikkönen és Antonio Giovinazzi, az Alfa Romeo két pilótája egy autóval érkezett meg a mexikóvárosi paddockba, az olasz pedig szerette volna lentebb tekerni a ventillátort, Raikkönen azonban megmondta neki, hogy ez bizony az ő autója, így legyen szíves és ne nyúlkáljon a középkonzolhoz. A gyerekes civakodásnak aztán az lett a vége, hogy a szezon után visszavonuló Jégember megkérdezte Giovinazzit, hogy ki akar-e szállni az autóból. Mindezt persze a legkevésbé komoly hangnemben.

 

Videó: Belső kamerás felvételen Perez mexikóvárosi bemutatója

Galériát már mutattunk Sergio Perez szerdai utcai parádéjáról, most pedig a Red Bull egy videót is közzétett arról, hogyan bemutatózott a 2011-es RB7-essel a mexikói pilóta a hazai nagydíját megelőzően a több mint százezres tömeg előtt:

Személyre szabott maszkokat kaptak a pilóták

A hétvégén a Mexikói Nagydíj következik, ahol általában mindig fantasztikus hangulat uralkodik és érezhető, hogy ezen a helyszínen tényleg nagyon szeretik az F1-et. Van azonban ebben az országban egy másik sportág is, mely hatalmas népszerűségnek örvend, ez pedig a pankráció. Utóbbinak sokféle stílusa van, így például a mexikói lucha libre, ami alapvetően elég színpadias és a látvány részét képezik a színes maszkok is.  

Az F1 gondolt egyet és tisztelegve a helyi kultúra előtt az Instagram oldalán posztolt egy nagyon érdekes képet, melyen mind pilóták által használt sisakfestések alapján készítettek el különleges maszkokat, amik a versenyzőkre emlékeztetnek.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Újdonság a kínálatunkban: 2022-es lapozható MotoGP-falinaptár!

Idén már nemcsak F1-es, hanem MotoGP-s falinaptárral is készült szerkesztőségünk, benne látványos fotókkal – többek között Fabio Quartararóról, Marc Marquezről, Joan Mirről és Valentino Rossiról –, valamint a 2022-es nagydíjak (jelenleg tervezett) időpontjaival. A MotoGP-s falinaptár IDE vagy a képre rendelhető, de ITT akciósan megrendelheted együtt az F1-es falinaptárral együtt is!

falinaptar-motogp

Mégsem megy az IndyCarba Hülkenberg

A Formula-1-ből kiszorult német pilóta életében úgy tűnt, az IndyCar lesz a következő állomás, október végén sikeres tesztet is teljesített az Arrow McLaren SP színeiben. Most azonban Twitter-oldalán közölte, hálás a lehetőségért, de személyes okok miatt mégsem vág bele a tengerentúli projektbe. Azt is ígérte, hamarosan frissebb információkkal szolgál majd a jövőjével kapcsolatban.

Népszerű talk show vendége volt Ricciardo

Az Egyesült Államok egyik legismertebb és legnépszerűbb női humoristájának műsorában járt Daniel Ricciardo. A McLaren ausztrál pilótája Ellen Lee DeGeneres műsorában, az Ellen Showban szerepelt vendégként. A széria már elég régóta fut az NBC gondozásában, 2003 óta folyamatosan, ezúttal pedig az F1 nyolcszoros futamgyőztese is felbukkant benne. A fotók alapján most sem lehetett panasz a hangulatra, alább pedig egy rövid részletet is megnézhetünk a beszélgetésből:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Daniel Ricciardo (@danielricciardo) által megosztott bejegyzés

Mexikói színekbe borult Perez sisakja

Hazai nagydíjára készül Sergio Perez, ráadásul először ül olyan autóban, amellyel akár a futamgyőzelem is elérhető lehet számára. A Red Bull pilótája meg is adja a módját a hétvégének egy különleges, a mexikói zászló színeit felvonultató sisakfestéssel:

 

Pereznek egyébként az overallja is a szokásostól eltérő lesz a Mexikóvárosi Nagydíjon, amelyet megelőzően szerdán a főváros utcáin bemutatózott a 2011-es RB7-es volánjánál – erről IDE KATTINTVA egy galériát is hoztunk.

Videó: Szélsebes tempó és döntött kanyar a villanyfényben – bejárás az épülő dzsiddai pályán

Egy hónap választ el minket az első Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjtól, a száguldó cirkusz YouTube-csatornájára kikerült friss videó alapján azonban még mindig javában zajlanak a munkálatok a helyszínen. Viszont így is kaphattunk némi ízelítőt abból, milyen lesz a dzsiddai pálya: a világ leggyorsabb és legtöbb – szám szerint 27 – kanyarral rendelkező utcai körének szánják (amely kapcsán elmondták, hogy „nem fog utcai pályának tűnni, pedig valójában az”), amelyen három DRS-zóna és egy döntött kanyar is helyet kapott, s amelyen villanyfényben fognak versenyezni a pilóták. A pályabejáró videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

dzsidda-video

Reálisan látja 2022-es esélyeit a McLaren

A Formula Podcastnek adott exkluzív interjújában a McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl többek között arra is kitért, milyen célkitűzésekkel vágnak neki a nagy változásokat hozó 2022-es évadnak. Az adás e szakaszát 47:14-től hallhatod.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

applepod2

stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Hölgyversenyző a McLarennél, először

A McLaren már messze túlnőtt egy F1-es csapaton, az IndyCarba és most már az Extreme-E-be is beszálltak. Ennek megfelelően a versenyzői fronton is folyamatosan erősítenek, legújabb tagjuk történelmük során most először egy hölgyversenyző. Emma Gilmour a wokingiak Extreme-E-csapatát fogja képviselni. Az új-zélandi pilótanő, aki első és eddig egyetlen nőként az Új-Zélandi Ralibajnokságot már megnyerte, hálás a lehetőségért.

„Hihetetlen megtiszteltetés, hogy a McLaren első női versenyzője lehetek. Új-Zélandon, ahol felnőttem, Bruce McLaren és a McLaren a motorsport csúcsa. Különleges lehetőség, hogy jövőre velük versenyezhetek az Extreme-E-ben. Ez a sorozat fantasztikus platform, ami az egyenlőséget fejezi ki, és a bolygónk és társadalmunk legfontosabb ügyeire fókuszál. Alig várom, hogy elkezdhessem a munkát” – nyilatkozta Gilmour. A vezérigazgató, Zak Brown szintén örült annak, hogy alapítójuk hazájából csatlakozott hozzájuk egy versenyző.

Nemcsak ezzel az újdonsággal szolgált a csapat, az Extreme-E jármű festése is bemutatkozott. 

Saját nevével ellátott DVTK-mezt kapott a magyar ralibajnok

Hadik András nem egészen két hete védte meg magyar ralibajnoki címét, négy alatt harmadszor ülhetett fel a sportág hazai trónjára. A miskolci pilóta a DVTK csapatának tagja, a diósgyőriek nevezik a bajnoki futamokra, a címvédés után pedig a klub jégkorong-csapata kedveskedett neki egy ajándékkal - a nevével ellátott hokimezzel.

 

Hamar belendült a formulaautózásba a Mercedes Kimije

Megbocsátható, ha valaki nem hallotta még Andrea Kimi Antonelli nevét: a mindössze 15 esztendős olasz a Mercedes pilótaprogramjának tagja, az OK kategória kétszeres gokart Európa-bajnoka, aki csak ősszel tette meg első lépéseit a formulaautózásban. Az olasz Formula-4-es sorozatban a neves Prema csapattagjaként a Red Bull Ringen és Mugellóban legjobb helyezése kilencedik volt, a hétvégi szezonzárón, Monzában azonban új szintre kapcsolt: egy második és két harmadik helyezéssel minden futamon dobogós pozíciót szerzett. Ezzel az eredménnyel tizedik lett a pontversenyben, habár a szezon futamainak felét sem teljesítette. Gyanítjuk, hogy a fiatal Kimi nevét halljuk még a jövőben.

Tíz év után félreáll a Toyota WEC-csapatának japánja

A hétvégi bahreini nyolcórás lesz Kazuki Nakajima utolsó versenye a Toyota WEC-alakulatában. Az egykori F1-es a kezdetek, 2012 óta tagja volt a japán gyártó kötelékének, amellyel három Le Mans-i 24 órást is megnyert: a 2018-ast és 2019-est Sebastien Buemi és Fernando Alonso csapattársaként, a 2020-ast a jelenlegi felállásban, Buemi és Brendon Hartley oldalán. A WEC-ben 58 rajtból 16 győzelmet szerzett, a 2018/19-es szuperszezonban pedig világbajnok lett Buemivel és Alonsóval.

A Toyota közleménye a „szolgálatból kilép” kifejezést használta Nakajima távozására. Nem megerősített, de szinte biztos, hogy egy másik japán, Ryo Hirakawa, a Super GT 2017-es bajnoka veszi át a helyét a #8-as autóban.

Az expilóta szerint Perez döntheti el a vb-harcot

Timo Glock a Speedweeknek beszélt arról, hogy szerinte a második számú versenyzők dönthetik el a világbajnoki csatát Max Verstappen és Lewis Hamilton között.

"Szerintem a Red Bull jobb helyzetben van, mert a Mercedes nagyon korán eldöntötte, hogy jövőre lecseréli Valtteri Bottast George Russellre. Ez világos döntés volt, de a Mercedes innentől nem számíthat teljes mértékben Bottasra, ez pedig bizonyos reakciókból látszik is - például amikor Oroszországban a leggyorsabb körért járó pont volt a tét. A Red Bull viszont számíthat Perezre, ő támogatni fogja Maxot, mert számára a saját jövője forog kockán és mindent meg fog tenni azért, hogy a csapat nyerjen, valamint hogy Verstappen nyerjen" - fogalmazta meg véleményét a korábbi F1-es pilóta.

00121036_373

fotó: dppi

Grosjean túl van a műtéten és a kórházból üzent

Ugye mindenki emlékszik arra a félelmetes balesetre, amikor Romain Grosjean kis híján bent égett a Haasban? És bár így is alakulhatott volna, a francia legsúlyosabb sérülése végül a megégett keze lett, ami helyett most „újat” kapott – számolt be róla közösségi oldalán.

„A műtét jól sikerült. Holnap délután hazamehetek néhány további ellenőrzés után. Alig várom, hogy megosszak veletek néhány képet az új kezemről. Jó éjszakát mindenkinek!” – írta a fotó mellé kedd este.

Nos, kíváncsian várjuk a részletes beszámolót és a fotókat, de addig is:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Romain Grosjean (@grosjeanromain) által megosztott bejegyzés

Carlos Sainz még a tengerparton is csak edz - videó

A Ferrari spanyolja a homokos strandon is készül a Mexikói Nagydíjra...

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Carlos Sainz (@carlossainz55) által megosztott bejegyzés