DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 24. péntek
USA

Newgarden kiesése után O’Ward nyert Iowában

Pato O’Wardot (Arrow McLaren) intették le az első helyen, az Iowa Speedwayen rendezett vasárnapi IndyCar-futamon. Josef Newgarden töltötte a legtöbb időt az élen, de 65 körrel a vége előtt kiesett.

A rajtsorrend alig változott az egy nappal korábbi versenyhez képest, ismét Will Power és Josef Newgarden indulhatott az első sorból. Mögöttük Colton Herta (Andretti) és Conor Daly (Ed Carpenter Racing) várta a verseny elindulását. O’Ward 4,247 másodperces előnnyel ért célba Will Power (Team Penske) előtt, majd Scott McLaughlin következett, szintén a Team Penske színeiben. Josef Newgarden 148 kört töltött az élen, de 65 körrel a vége előtt balesetet szenvedett, ami miatt helikopterrel kórházba is szállították. A gyors kivizsgálás szerencsére nem állapított meg sérülést. O’Ward a győzelem után az IndyCar hivatalos oldalának nyilatkozott: „Tudtuk előre, hogy nagyszerű autónk van. Minden arról szólt, hogy ki tudjuk használni az adódó lehetőségeket. A srácok kiváló ütemben hívtak a boxba, ez is remekül működött. A kerékcserék és tankolások hibátlanul lementek és nyilván én is végeztem a dolgom az autóban. Tudtam, hogy megvan a tempónk, de a forgalom minden körben más, folyamatosan koncentrálni kellett. Nagyon élveztem a verseny minden percét!”O’Ward ezzel megszerezte ebben a szezonban a második győzelmét, amivel a tabellán előrébb lépett az 5. helyre. 36 ponttal van most lemaradva az élen álló Marcus Ericsson (Chip Ganassi Racing) mögött. Az előttünk álló futamokról is nyilatkozott: „Remélhetőleg nyerhetünk még párat, ami fantasztikus lenne. Egészen jó szezont futunk, de az utóbbi időben több győzelmet is elszalasztottunk. Remélem, meg tudjuk tartani a lendületet, amit ezen a hétvégén szereztünk.”

Josef Newgarden a 300 körös verseny 235. körében senkitől sem zavartatva az első helyen haladt. A 4-es kanyarban az autó vélhetően mechanikai hiba miatt megpördült és a falnak vágódott. A baleset után elmondta: „Egy kicsit sokkoló volt, most sírni tudnék legszívesebben, annyira szomorú vagyok a csapat miatt. Még nem tudom, hogy mi történt, de addig minden jól alakult. Valami elromlott.” Newgarden ha beért volna, most 10 ponttal vezetné a bajnokságot Ericsson előtt, ehelyett a 24. helyen értékelték és ezzel a 3. helyet foglalja el az összetett értékelésben 34 ponttal lemaradva.

A versenyben a 4. helyre Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) érkezett, mögötte a NASCAR Cup Series sorozatból hétszeres bajnokként érkező Jimmie Johnson következett, aki ezzel a pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el. Az összetett versenyben vezető Marcus Ericsson a 6. helyen ért be. A pontversenyben Will Power 8 pontra közelítette meg a svéd éllovast, aki 403 ponttal rendelkezik. Azonos pontszámmal következik Newgarden és Dixon 34 ponttal lemaradva. Szorosan mögöttük áll az 5. helyen Pato O’Ward 2 pont különbséggel, és még Alex Palou (Chip Ganassi Racing) is lőtávolban van 359 pontjával.

Az IndyCar számára a július még nem ért véget, hiszen egy hét múlva az Indianapolis Motor Speedway pályán, az utcai nyomvonalon fogják futni a Gallagher Nagydíjat.

A verseny rövid összefoglalója:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: