DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

Newgarden kiesése után O’Ward nyert Iowában

Pato O’Wardot (Arrow McLaren) intették le az első helyen, az Iowa Speedwayen rendezett vasárnapi IndyCar-futamon. Josef Newgarden töltötte a legtöbb időt az élen, de 65 körrel a vége előtt kiesett.

A rajtsorrend alig változott az egy nappal korábbi versenyhez képest, ismét Will Power és Josef Newgarden indulhatott az első sorból. Mögöttük Colton Herta (Andretti) és Conor Daly (Ed Carpenter Racing) várta a verseny elindulását. O’Ward 4,247 másodperces előnnyel ért célba Will Power (Team Penske) előtt, majd Scott McLaughlin következett, szintén a Team Penske színeiben. Josef Newgarden 148 kört töltött az élen, de 65 körrel a vége előtt balesetet szenvedett, ami miatt helikopterrel kórházba is szállították. A gyors kivizsgálás szerencsére nem állapított meg sérülést. O’Ward a győzelem után az IndyCar hivatalos oldalának nyilatkozott: „Tudtuk előre, hogy nagyszerű autónk van. Minden arról szólt, hogy ki tudjuk használni az adódó lehetőségeket. A srácok kiváló ütemben hívtak a boxba, ez is remekül működött. A kerékcserék és tankolások hibátlanul lementek és nyilván én is végeztem a dolgom az autóban. Tudtam, hogy megvan a tempónk, de a forgalom minden körben más, folyamatosan koncentrálni kellett. Nagyon élveztem a verseny minden percét!”



O’Ward ezzel megszerezte ebben a szezonban a második győzelmét, amivel a tabellán előrébb lépett az 5. helyre. 36 ponttal van most lemaradva az élen álló Marcus Ericsson (Chip Ganassi Racing) mögött. Az előttünk álló futamokról is nyilatkozott: „Remélhetőleg nyerhetünk még párat, ami fantasztikus lenne. Egészen jó szezont futunk, de az utóbbi időben több győzelmet is elszalasztottunk. Remélem, meg tudjuk tartani a lendületet, amit ezen a hétvégén szereztünk.”

Josef Newgarden a 300 körös verseny 235. körében senkitől sem zavartatva az első helyen haladt. A 4-es kanyarban az autó vélhetően mechanikai hiba miatt megpördült és a falnak vágódott. A baleset után elmondta: „Egy kicsit sokkoló volt, most sírni tudnék legszívesebben, annyira szomorú vagyok a csapat miatt. Még nem tudom, hogy mi történt, de addig minden jól alakult. Valami elromlott.” Newgarden ha beért volna, most 10 ponttal vezetné a bajnokságot Ericsson előtt, ehelyett a 24. helyen értékelték és ezzel a 3. helyet foglalja el az összetett értékelésben 34 ponttal lemaradva.

A versenyben a 4. helyre Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) érkezett, mögötte a NASCAR Cup Series sorozatból hétszeres bajnokként érkező Jimmie Johnson következett, aki ezzel a pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el. Az összetett versenyben vezető Marcus Ericsson a 6. helyen ért be. A pontversenyben Will Power 8 pontra közelítette meg a svéd éllovast, aki 403 ponttal rendelkezik. Azonos pontszámmal következik Newgarden és Dixon 34 ponttal lemaradva. Szorosan mögöttük áll az 5. helyen Pato O’Ward 2 pont különbséggel, és még Alex Palou (Chip Ganassi Racing) is lőtávolban van 359 pontjával.

Az IndyCar számára a július még nem ért véget, hiszen egy hét múlva az Indianapolis Motor Speedway pályán, az utcai nyomvonalon fogják futni a Gallagher Nagydíjat.

A verseny rövid összefoglalója:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: