DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 12. szombat

Minden eddiginél korábban megjelenik az F1 24-es videojáték – videó

Az EA Sports az új Formula-1-es szezon előestéjén bejelentette, hogy minden eddiginél korábban, már május 31-én érkezik majd a 2024-es hivatalos Formula-1-es videojáték, az F1 24. Túl sok részletet egyelőre nem árultak el róla, csupán annyit, hogy átalakították és kijavították benne a karriermódot. Egy rövid kedvcsináló viszont már érkezett is a játékhoz:

Piastri: Nem utasíthattam el a lehetőséget azért, mert ezzel Danielt túrom ki

Pénteken végre eldőlt, hogy Oscar Piastri a McLarennél fog bemutatkozni a Formula-1-ben 2023-ban. A tavalyi Formula-2-es bajnok ezzel éppen honfitársa, Daniel Ricciardo helyére érkezik a wokingiakhoz Lando Norris mellé. Piastri elmondta: nagyon tiszteli Ricciardót, de nem utasíthatta vissza a mclarenes lehetőséget csak amiatt, mert épp őt túrná ki ezzel.

„Ausztrálként szerencsétlen helyzet, hogy az egész mezőnyből épp Daniel helyére fogok érkezni” – mondta el a fiatal pilóta a Formula1.com hasábjain. „Danielt már vagy tíz éve követem rajongóként, igazából amióta elkezdtem versenyezni. Rettenetesen tisztelem őt: a sportban elért eredményeit, a győzelmeit és a dobogóit, de a személyiségét is, amit behoz a sportba. Úgy gondolom, ő egy fantasztikus személyisége a sportunknak. A legjobbakat kívánom neki, bármit is hozzon számára a jövő. Ugyanakkor nincs lehetőségem kiválasztani, hogy melyik pilóta helyét veszem át. Nem utasíthatom a lehetőséget azért, mert aki előzőleg elfoglalta azt az ülést, épp Daniel volt. A McLaren nagyon szeretett volna a fedélzeten látni, és ez egy túl jó lehetőség volt ahhoz, hogy visszautasítsam.”

piastri-dppi-2022-f1

fotó: DPPI

A MotoE-ben is csúcsra ért a Supersport-vb-t domináló svájci

Megvan az első 2022-es bajnok a gyorsaságimotoros-vb-n: az elektromos MotoE Világkupában dőlt el az összetett elsőség sorsa a misanói szezonzáró első, szombati futama után. Dominique Aegerter tavaly drámai finálé után maradt le a végső sikerről, idén azonban roppant kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott: három győzelmet aratott, de ami ennél is fontosabb, hogy egyetlen kivétellel az összes futamot a dobogón zárta (most második lett), így már a vasárnapi verseny eredményétől függetlenül behozhatatlan előnyre tett szert az eddig ötször nyerő Eric Granadóval szemben.

Aegerter elképesztő formában van, hiszen tavaly a MotoE ezüstérme mellett világbajnok lett a Supersportban, ahol idén még dominánsabb teljesítményt nyújt: az eddigi 12 futamból kilencet megnyert (ráadásul zsinórban!), úgyhogy ott is jó esélye van a címvédésre – igaz, a döbbenetes eredménysor ellenére sincs messze tőle a második helyeket halmozó Lorenzo Baldassarri, Sebestyén Péter csapattársa.

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Barbadosi győzelem és új bajnoki éllovas az F3-ban

A Formula-3-asok főversenye nyitotta a vasárnapi programot Zandvoortban. A pole-ból Zane Maloney startolhatott, de Victor Martins jobban indult és kemény manőverrel az élre állt. Nem sokáig körözhetett zavartalanul azonban a mezőny, Brad Benavides és William Alatalo ütközése miatt ugyanis pályára gurult a biztonsági autó. Az újraindításnál maradt Martins az első, Jak Crawford viszont támadta Maloney-t, ám ő vesztett rajta ezen, ugyanis elfékezte magát és több pozíciót veszített.

A táv feléhez érve aztán Maloney lendült támadásba, és egy szép megmozdulással vissza is szerezte a rajtnál elveszített vezetést. Martins ezután sem lélegezhetett fel, Franco Colapinto ugyanis megpróbált elmenni mellette – ezt a csatát aztán a David Vidales leálló autója és a Gregoire Staucy gépéről lerepülő törmelék miatt beküldött safety car akasztotta meg. És ezzel még nem volt vége a biztonsági autós fázisoknak: később a Juan Manuel Correával összeakadó Rafael Villagomez sóderágyban ragadó autója miatt is szükség volt az SC-jelzésre.

Az utolsó két körben már nem történt változás az élen: Maloney idei második győzelmét aratta, a barbadosi mellé pedig Martins és Colapinto állhatott fel a dobogóra. Martins ezzel újra élre állt a bajnokságban: öt ponttal előzi meg az ezúttal csak ötödik Isack Hadjart. Mögéjük a ma negyedik Roman Stanek zárkózott fel harmadiknak, hátránya 17 pont Martins mögött. A Prema bajnokesélyes duója nagy előzéseket produkált a mezőny sűrűjéből indulva, de csak Oliver Bearman ért fel a pontszerző tizedik helyre (bár még vizsgálni fogják). A címért még ők is versenyben vannak: Bearman 20, Arthur Leclerc 25, a közéjük ékelődő Maloney 24 pontra van az éllovastól. A debütáns Sebastian Montoya kettős pontszerzéssel (dupla 8. hely) mutatkozott be az F3-ban. A mezőny magyarja, Tóth László a 25. helyen látta meg a kockás zászlót. A szezon egy hét múlva, Monzában zárul.

maloney-f3-zandvoort-dppi

Hol veszített 21 ezredet Leclerc Verstappenhez képest? – videó

Az idei legkisebb különbség döntött a Holland Nagydíj rajtelsőségéről Max Verstappen és Charles Leclerc között előbbi javára, az F1 pedig egymás mellé rakta a két versenyző Q3-as gyorskörét. Ezen az látszik, hogy az első szektor után még a ferraris vezetett, sőt egy ponton egy tized fölé is nőtt a fórja, a 8-as kanyarban azonban sokat veszített a hollandhoz képest. Ennek ellenére Leclerc az utolsó kanyarig újra előnybe került, a 21 ezredmásodperces lemaradást pedig onnan kigyorsítva, a célvonalig szedte végül össze. A videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

verstappen-leclerc-q3-video-1

Jön a futamok napja: íme a vasárnapi menetrend

Az F1-es Holland Nagydíj mellett rengeteg más versenyt nézhetünk meg a mai nap folyamán, íme a peogram.

Vasárnap (szeptember 4.)

8:45 Formula–3, második futam (00:40-től M4 Sport)

10:20 Formula–2, második futam (10:45-től M4 Sport)

11:00 Moto3, futam (Aréna4)

12:20 Moto2, futam (Aréna4)

14:00 MotoGP, futam (Aréna4)

15:00 Formula–1, futam (M4 Sport)

15:30 MotoE, második futam

17:06-18:00 WRX, elődöntők és döntő

21:30 IndyCar, futam

-00122035_546

fotó: dppi

F2: Az utolsó körös újraindítás sem vette el Armstrong győzelmét a sprinten

Marcus Armstrong a Formula-2 sprintfutamának mind a 29 körét vezette: a második startpozícióból már a rajtnál megelőzte Clement Novalakot. Az új-zélandinak végig állnia kellett francia üldözője nyomását, aki egy késői baleset folytán kapott még egy váratlan lehetőséget. A mezőny női pilótája, Tatiana Calderon a kavicságyban kötött ki a 26. körben, biztonsági autós periódust követően pedig az utolsó körre még újraindították a versenyt. Armstrong azonban kivédte Novalak támadásait, a Hitech új-zélandija idén már harmadszor nyert versenyt.

A második Novalak első Formula-2-es dobogóját szerezte a pole-pozícióból, a szintén elsőéves Dennis Hauger állt a legalsó fokra. Nem szerzett pontot a bajnokság első és második helyezettje sem: Felipe Drugovich 10. helyen végzett – vasárnap a rajtelsőségből viszont erős eredménnyel szépíthet –, fő üldözője, az időmérőn balesetező Theo Pourchaire pedig felzárkózás közben már a második körben kavicságyba csúszott, innentől pedig a mezőny végén ragadt.

Az F2-es sprintfutam eredménye:

  Versenyző Csapat Idő/hátrány
1 Marcus Armstrong Hitech Grand Prix 43:42.549
2 Clément Novalak MP Motorsport 0.880
3 Dennis Hauger Prema Racing 1.990
4 Liam Lawson Carlin 2.517
5 Jüri Vips Hitech Grand Prix 3.026
6 Ayumu Iwasa DAMS 3.318
7 Richard Verschoor Trident 4.268
8 Logan Sargeant Carlin 4.650
9 Jack Doohan Virtuosi Racing 4.840
10 Felipe Drugovich MP Motorsport 5.458
11 Frederik Vesti ART Grand Prix 6.287
12 Amaury Cordeel Van Amersfoort Racing 6.719
13 Enzo Fittipaldi Charouz Racing System 7.416
14 David Beckmann Van Amersfoort Racing 8.103
15 Roy Nissany DAMS 8.940
16 Jehan Daruvala Prema Racing 9.719
17 Ralph Boschung Campos Racing 9.818
18 Calan Williams Trident 10.445
19 Marino Sato Virtuosi Racing 11.288
20 Théo Pourchaire ART Grand Prix 11.470
  Tatiana Calderón Charouz Racing System kiesett
  Olli Caldwell Campos Racing kiesett

5000 eurót ért a McLaren bokszutcai hibája

A szabadedzések alapján jó kvalifikációs teljesítményben reménykedhettek a McLarennél, ám az istálló végül felemás napot zárt. Míg Daniel Ricciardo a Q1-ből sem tudott továbbmenni, és mindössze csak a 17. helyen zárt, addig csapattársa, Lando Norris a hetedik legjobb volt szombaton. Bár utóbbi egy egészen jó eredménynek tűnik, sajnos nem lehetnek teljesen elégedettek, miután az időmérő edzés első szakaszában veszélyesen engedték ki a brit pilótát Yuki Tsunoda elé, aminek majdnem egy ütközés lett a vége. A történtek miatt a felügyelők egy 5000 eurós pénzbírsággal sújtották a wokingi csapatot.

Verstappen a holland szurkolóknak: Ez hülyeség, ne csináljátok

Késett a Q2 kezdete a Holland Nagydíj időmérőjén, mert egy szurkoló bedobott egy narancssárga füstgránátot a pálya. A helyi szervezők már a hétvége előtt is felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen nem fordulhat elő, az FIA hivatalosan megerősítette, hogy az eset után, még a Q2 kezdetét megelőzően a biztonságiak el is vezették a lelátóról a bűnöst, mindenesetre Max Verstappen kapott egy kérdést ezzel kapcsolatban a kvalifikációt követő sajtótájékoztatón.

„Ez nagyon hülye dolog. Tartani egy ilyen füstölőt még jó dolog, bár ott sem mindegy, hogy mennyit, a pályára dobni viszont egyszerűen hülyeség. Ha jól tudom, ki is tessékelték az illetőt. Szóval ne csináljatok ilyet, nem jó senkinek, kidobhatnak titeket, nem látjátok a futamot, számunkra pedig megállítják a munkát, mert veszélyes. Ne csináljátok” – mondta Verstappen a Formula.hu jelenlétében.

wo9obyuyjewkn0ed9ay7

fotó: Formula1.com

Eldőlt: Marquez részt vesz a misanói teszten

Néhány nap múlva visszatér a MotoGP-be Marc Marquez: a sorozat orvosi csapata fittnek nyilvánította a spanyolt, aki már a San Marinó-i Nagydíj helyszínén tartózkodik, így kedden motorra ülhet a misanói kollektív teszten. A nyolcszoros világbajnok két éve eltört jobb felkarcsontját nyár elején műtötték meg negyedszerre is, azóta folyamatosan jól haladt a gyógyulása és a rehabilitációja, nemrég pedig már a motoros edzéseket is engedélyezte neki az orvosi stábja. Mivel az aragóniai gokartpályán való körözése is biztatóan alakult, a minap a Repsol Honda közölte, hogy Marquez útnak indult Misanóba azzal a céllal, hogy részt vegyen az említett teszten, a mostani zöld jelzéssel pedig az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy újra GP-gép nyergében lássuk a spanyolt.

A Honda már korábban is jelezte, hogy amennyiben olyan állapotban lesz, számítanának Marquez segítségére a teszten, a japán gyártó ugyanis minden eddiginél komolyabb gödörben van jelenleg, és 29 éves versenyzőjüktől azt remélik, hogy segíthet nekik kilábalni belőle. Azt egyelőre nem kommunikálta a csapat, hogy mindez azt is jelenti-e, hogy Marquez a két hét múlva esedékes Aragóniai Nagydíjon már a versenyen is rajthoz áll-e, ez vélhetően a teszten tapasztaltaktól is függ majd.

marquez-motogp-honda-teszt

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Wolff szerint Hamilton a pole-ért harcolt, de Perez hibája benne volt a pakliban

Nem tudott igazán nagyot domborítani a Holland Nagydíj időmérő edzésén a Mercedes, mert a végén Sergio Perez megforgása miatt sem Lewis Hamilton, sem George Russell nem tudta befejezni a második próbálkozását. Ők mentek a sor végén a saját döntésük miatt és végül erre fáztak rá, pedig Toto Wolff szerint a pole is elérhető volt Hamilton számára. Így sem elégedetlen, félmosollyal, bár meglehetősek szűkszavúan foglalta össze az eseményeket.

„Igen, nagyon frusztráló a helyzet, egy tizeddel előrébb voltunk Verstappennél és Leclerc-nél, szóval Lewis a pole-pozícióért harcolt. Előrébb volt, de nyilvánvalóan nem ez történt a végén. Checo nagyon nyomta neki, hibázott, az ilyenek megtörténnek. Elveszíthetjük a pole-t egy sárga zászló miatt, de amiatt is, hogy korábban megyünk ki, szóval mindig utólag tudni, hogy mi volt a jobb választás. Bármi lehetséges holnap, jó versenyautónk van, a második sorból rajtolunk, meglátjuk, hogy mire megyünk ezzel” – mondta Wolff az időmérőt követően. 

wolff

„Ki lehet esni műszaki hiba, motorhiba és Latifi miatt”

A nap aranyköpése az Alfa Romeo-csapatfőnök Frederic Vasseur-től származik, a francia a következőt mondta a csapatfőnökök szombati sajtótájékoztatóján Zandvoortban:

„A kieséseknél nincsen szerencse vagy balszerencse. Néha műszaki hiba, néha motorhiba, néha Latifi miatt történik” – viccelődött a csapatvezető a kétes hírnevű kanadaival, aki legutóbb Spában (teljesen szándék nélkül) Valtteri Bottas kiesését okozta.

Drága mulatság volt az Alpine-nak a CRB-hez fordulni

Miután az Alpine és a McLaren is állította, érvényes szerződése van Oscar Piastrival 2023-ra, a francia csapat az FIA szerződéseket felülvizsgáló bizottságához fordult döntésért: melyik istálló tarthat jogot az ausztrál fiatalra. Az Alpine veszített, emiatt pedig neki kell állnia a CRB-tárgyalás költségeit.

Az Alpine-nak saját költségein túl ki kell fizetnie a McLaren részét (230 ezer font), Piastri kiadásait (120 ezer font), a CRB költségeit (16 ezer svájci frank), valamint a négy döntőbíró honoráriumát: Ian Hunter 74 ezer font, Dr. Klaus Peter Berger 35 ezer font, Matthieu de Boisseson 37 ezer dollár, Stefano Azzali 34 ezer font díjazást számított fel. A CRB dokumentuma hozzáteszi, a testület tagjai 1000 fontos óradíjat számítottak fel.

A számla a különböző valutákat összesítve 530 ezer angol fontot tesz ki, ami átszámítva 240 millió forinttal egyenértékű. A CRB-határozatból nyilvánvalóvá vált, hogy Piastri szerződtetését az Alpine baltázta el tétovázásával, ráadásul a csapat egy kisebb vagyont is kifizetett azért, hogy ez napvilágra kerüljön – drága mulatság volt a csapatnak a Piastri ügy…

Kiteheti tartalékos posztjából Piastrit az Alpine

Furcsa helyzet állt elő azzal, hogy bár Oscar Piastri és az Alpine viszonya a Magyar Nagydíjat követő szerződésbotrány miatt megromlott, az ausztrál tartalék- és tesztpilóta kötelezettségeinek megfelelően a holland hétvégén, akárcsak előtte Belgiumban szokásos szimulátoros kötelezettségeit végzi a csapatnál. Jelenleg december 31-ig van érvényes szerződése az Alpine-nal, de könnyen lehet, hogy a csapat ezt felbontja, miután a szerződéseket felügyelő CRB döntésével nyilvánvalóvá vált, az ausztrál a McLarennél folytatja.

„Velünk van ezen a hétvégén, folytatja a szimulátoros munkát” – mondta a Formula.hu részvételével zajló szombati sajtótájékoztatón Otmar Szafnauer Alpine-csapatfőnök. „Már csak a mai és holnapi nap van vissza, hétfőn pedig összeülünk vele és eldöntjük, hogyan tovább. Hétfőn megszületik a döntés, de most nem akarok ezen gondolkodni.”

Piastri friss interjújában sem mondott hízelgő dolgokat az Alpine-ról, ráadásul értékes tudást vihet át a McLarenhez – érthető, hogy ez utóbbit az Alpine szeretné elkerülni, viszont a szerződésbontás valószínűleg azt is jelentené, hogy Piastri rövidesen munkába állna új csapatánál, ami szintén a riválist erősítené.

F3: Holland csapat győzött a holland sprinten

Caio Collet, az MP Motorsport versenyzője nyert a Formula-3 holland futamának szombati napján Juan Manuel Correa és Zak O' Sullivan előtt. Az első sorból az ART versenyzői, Correa és Grégoire Saucy indultak a tegnap megszerzett 11., illetve 12. helyeiknek köszönhetően. Saucy visszaesett a rajtnál, azonban Correa megtartotta helyét és mögé Collet érkezett meg, aki a magyar sprintfutamon aratott győzelmet.

A 4. körben a pole-pozíciós még vissza tudta verni a támadást, azonban egy körrel később már nem volt válasza a brazil pilóta próbálkozására. Ezt követően Correa mögött feltűnt Zak O'Sullivan is, azonban ő már nem tudott túljutni az amerikai versenyzőn. A negyedik helyet Jonny Edgar szerezte meg, az ötödik Saucy lett. A további pontszerző pozíciókért a bajnoki címért küzdő versenyzők harcoltak, a hatodik Isack Hadjar, a hetedik Victor Martins, a nyolcadik peidg a bemutatkozó Sebastian Montoya lett, aki körökön keresztül tartotta fel sikeresen Jak Crawfordot. A tizedik helyet Roman Stanek szerezte meg.

A pontverseny élmezőnyéből Oliver Bearman a 11., Arthur Leclerc pedig a 12. lett. A mezőny magyar versenyzője, Tóth László a 27. pozícióban futott be. A tabella továbbra is nagyon szoros, Hadjar 111 ponttal vezet, mögötte 108, illetve 105 ponttal áll Martins és Bearman. A negyedik helyen Leclerc 101, az ötödiken pedig Stanek 97 egységgel áll. A holnapi futamon az első helyről Zane Maloney indulhat Martins elől.

Kiderült, kik a legnépszerűbb versenyzők a MotoGP-ben

A nyáron nagyszabású közlemény-kutatást folytatott le a MotoGP a Nielsen és a Motorsport Network segítségével, amelynek főbb tanulságait Misanóban ismertették. Bár idén csökkennek a nézőszámok a helyszínen és a tv-ben egyaránt, a kutatás azt mutatta ki, hogy hűséges rajongótábora van a gyorsaságimotoros-vb-nek: a kitöltők 82 százaléka már legalább hat éve követi a sportot, s ugyanennyi százalékuk legalább 15 versenyt megnéz egy szezonban. A MotoGP-vel összefüggésbe hozott leggyakoribb öt kifejezés az „izgalmas”, a „versengő”, a „szórakoztató”, a „világszínvonalú” és a „kiszámíthatatlan” volt: a rajongók 94 százaléka szerint produkál izgalmas versenyzést a széria, 79 százalékuk pedig a világ legizgalmasabb versenysorozatának nevezte – ami persze érthető, elvégre rajongók töltötték ki a kérdőívet.

Persze talán az lehet a legérdekesebb, hogy mely versenyzők és csapatok voltak a legnépszerűbbek – főleg úgy, hogy a visszavonulása révén Valentino Rossi már nem volt választható opció. Az eredmények alapján a regnáló világbajnok, Fabio Quartararo a legnépszerűbb: a Yamaha franciáját 21 százalék szavazta az első helyre, de csaknem a voksok felében ott volt a top 3-ban. Marc Marquez lett a második: 19,8 százalék tette az első helyre, de csak 32 százalék az első háromba. A képzeletbeli dobogót Francesco Bagnaia tette teljessé (11 százalék választotta a kedvencének). A csapatok között szoros volt a verseny a Monster Yamaha és a gyári Ducati között: 1,4 százalék választotta el őket egymástól, a harmadik hely pedig a Repsol Hondáé lett. A pályák közül egyébként Mugellót (60 százalék), Assent (48) és Phillip Islandet (37) nevezték a legfontosabbnak.

quartararo-motogp-motorosok-1

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

F1-es időmérő és rengeteg más esemény szerepel a szombati programban

F1, F2, F3, MotoGP, MotoE, WRX és IndyCar: így áll össze a szombati menetrend.

Szombat (szeptember 3.)

9:55-10:40 MotoGP, harmadik szabadedzés (Aréna4)

10:25 Formula–3, első futam (13:10-től M4 Sport)

12:00-13:00 Formula–1, harmadik szabadedzés (M4 Sport)

13:30-14:00 MotoGP, negyedik szabadedzés (Match4)

14:10-14:25 MotoGP, időmérő (Match4)

15:00-16:00 Formula–1, időmérő (M4 Sport)

16:25 MotoE, első futam

17:00 Formula–2, első futam (M4 Sport)

17:06-18:00 WRX, elődöntők és döntő

18:00-19:00 IndyCar, második szabadedzés

21:05-22:15 IndyCar, időmérő

-00122035_020

fotó: dppi

Ricciardo egy héttel a Piastri-szerződés aláírása után állította, hogy marad a McLarennél

Az FIA szerződéseket elismerő szervezete pénteken hirdetett ítéletet Oscar Piastri ügyében, aki ennek értelmében a McLarennél fog debütálni 2023-ban. A CRB közleményében azonban volt egy érdekes részlet, miszerint július 4-én írták alá a felek a kétéves szerződést egymással. Ez azért hat meglepőnek, mert egyrészt ekkor még egy hónap választott el minket attól, hogy Fernando Alonso váratlanul elhagyja az Alpine-t és az Aston Martinhoz igazoljon, de ami ennél is fontosabb, hogy Daniel Ricciardo bő egy héttel később, július 13-án a közösségi oldalain posztolt arról, hogy biztosan maradni fog jövőre is a McLarennél.

Felmerül a kérdés, hogy az ausztrál nem is tudott róla, hogy már a Brit Nagydíj utáni hétfőn leigazolták a helyére Piastrit. A Sky Sportsnak nyilatkozta Ricciardo elismerte, hogy a pontos időpont új számára, de egyébként már előtte is sejthette, hogy másokkal is tárgyal a McLaren: „Hogy őszinte legyek, ezt a dátumot most hallom először. Nem vagyok tisztában az időpontokkal, és hogy mikről egyeztetett a csapat. De már az említett dátum előtt hónapokkal egyeztettünk ha nem is a jövőmről, de arról, hol tudnánk fejlődni, hogy jobb jövőnk legyen a csapattal. Szóval tisztában voltam vele, hogy zajlanak beszélgetések. Amit a csapat egyeztetett Oscarral, az nem az én ügyem. Ha ez a helyzet, akkor legyen ez, nem az én döntésem.”

Andreas Seidl, a wokingiak csapatvezetője még rövidebben kommentálta a látszólagos ellentmondást: „Nem fogok belemenni a Daniellel folytatott beszélgetéseink részleteibe. De ahogy már elmondtuk, végig nyílt és átlátható párbeszédet folytattunk vele, ez fontos volt számomra” – hangsúlyozta.

ricciardo-dppi-f1-2022

Az Alpine-nak is köszönetet mondott videoüzenetében Piastri

Pénteken végre eldőlt, hogy Oscar Piastri a McLarennél, nem pedig az őt az elmúlt években nevelgető Alpine-nál fog bemutatkozni 2023-ban a Formula-1-ben, miután az FIA szerződéseket elismerő bizottsága a wokingiakkal kötött kontraktusát találta érvényesnek. Piastri a bejelentés után rövid videót posztolt a közösségi oldalain, amelyben azért az Alpine segítségét sem hagyta szó nélkül:

„Üdv mindenkinek! Végre kijött a hír: 2023-ban a McLarennel csatlakozom a Formula-1-es mezőnyhöz. Hihetetlenül izgatott vagyok, hogy egy ilyen presztízzsel bíró csapattal érkezhetek meg a rajtrácsra, nincs kétségem felőle, hogy remek hely a pályafutásom kezdetéhez. Hosszú út vezetett idáig: 12 éve versenyzem, és mindig is ez volt az álmom. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatott az utam során, beleértve a kollégákat az Alpine-nál az utóbbi néhány évből. Valamint különösképp a családomnak, aki az elejétől kezdve jelentősen hozzájárultak a karrierem segítéséhez. Alig várom, hogy a papaja színeit képviselhessem, a legjobbamat fogom nyújtani, hogy a lehető leggyorsabb legyek és szerezzek néhány jó eredményt. Várom a munkát a csapattal és Landóval, és hogy rövidesen találkozzunk!” – fogalmazott a fiatal ausztrál.

Piros zászló az F2-esek és F3-asok időmérőjén is

Mindkét kisebb kategória időmérő edzését piros zászlók tarkították a Holland Nagydíj helyszínén. A Formula-2-ben először a bajnokság második helyén álló Theo Pourchaire ütközött a falnak a 3-as kanyarban, majd Jehan Daruvala hibázott négy perccel a kockás zászló előtt. A Formula-3-ban a Jenzer Motorsport versenyzője, William Alatalo miatt szakadt meg az edzés, aki ugyanott szenvedett balesetet, mint Pourchaire.

A Formula-2-ben a megszakítások nem zavarták meg Felipe Drugovichot, aki a belga futam után ismételten pole-pozíciót szerzett. A pontverseny élén álló brazil két tizeddel előzte meg Jack Doohant, akit Logan Sargeant követett. A holnapi fordított rajtrácsos versenyen az első helyről Drugovich csapattársa, Clement Novalak indulhat Marcus Armstrong elől. A balesetbe keveredő Pourchaire és Daruvala a 16., illetve 17. helyen végzett.

Az alacsonyabb kategóriában a piros zászló nem csupán átmeneti, hanem végső megszakítást is jelentett, ugyanis a baleset 44 másodperccel az edzés vége előtt történt, így az időmérőt nem indították újra. Az első helyet a múlt heti Belga Nagydíjon nagy balesetbe keveredő Zane Maloney szerezte meg. A második a pontverseny harmadik helyén álló Victor Martins lett, míg a harmadik helyezett Jak Crawford lett, aki az egyetlen PREMA-versenyző volt, aki be tudta fejezni a körét. A bajnokság éllovasa, Isack Hadjar a 6., a második Oliver Bearman a 14., míg a negyedik Arthur Leclerc a 20. pozicióból várhatja a vasárnapi rajtot. A korábbi Formula-1-es pilóta, Juan Pablo Montoya fia, a most bemutatkozó Sebastian Montoya a hetedik helyen, míg a mezőny magyarja, Tóth László a 30. helyen végzett. A szombati versenyt első helyről Juan Manuel Correa kezdheti meg.

Lezártnak tekinti a Piastri-ügyet az Alpine

Péntek délután az FIA szerződéseket elismerő bizottsága közzétette az Oscar Piastri-üggyel kapcsolatos döntését, miszerint az ausztrálnak csak a McLarennel aláírt kontraktusa érvényes, így a tavalyi Formula-2-es bajnok a wokingiaknál debütál jövőre az F1-ben. A vesztes fél, az Alpine rövid közleményben reagált: „A BWT Alpine F1 Team köszöni, hogy hétfőn összeült a CRB, és elfogadjuk a döntésüket. Részünkről lezártnak tekintjük az ügyet, a 2023-as versenyzői felállásunkat pedig később jelentjük be. Jelenleg a Holland Nagydíjra és arra koncentrálunk, hogy pontokat szerezzünk a konstruktőri negyedik helyért folytatott harcunkban” – írták. Érdekesség, hogy az említett helyezésért ugyancsak a McLaren ellen küzdenek a franciák.

A sajtóhírek szerint Pierre Gasly lehet az Alpine kiszemeltje, s már eleve inkább felé kacsingattak az utóbbi hetekben, függetlenül a Piastri-vizsgálat eredményétől: a CRB-üléstől inkább azt várták, hogy ha érvényesnek tekintik a szerződésüket, akkor esetleg anyagi kompenzációhoz juthatnak – erre azonban a mai döntés értelmében nem kerül sor.

piastri-dppi-2