DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Így gátolná az F1-es dominanciákat Hamilton

Érdekes felvetéssel állt elő a hétszeres világbajnok, aki szerint meg kellene határozni, mikor lehet nekiállni a következő évi F1-es autók fejlesztésének.

A Red Bull egyeduralmát hozza egyelőre a 2023-as szezon a Formula-1-ben: az eddigi nyolc futamot mind az energiaitalosok nyerték. A konstruktőri vb-tabellán jelenleg a Mercedes áll legközelebb hozzájuk, ráadásul a fejlesztéseik révén Kanadában úgy festett, még csökkenthették is a lemaradást Max Verstappenékhez képest.

Amikor azonban erről kérdezte a Sky Sports F1 Lewis Hamiltont az Osztrák Nagydíjat megelőzően, a hétszeres világbajnok érdekes ötlettel állt elő azzal kapcsolatban, hogyan lehet elérni, hogy ne tartson évekig egy-egy istálló dominanciája:

„Az autó a megfelelő irányba halad. Úgy vélem, elképzelhető, hogy apránként az év végére elkaphatjuk a Red Bullt, de ez talán annak lesz betudható, hogy már a következő évi autóra fókuszálnak. Annyira elöl vannak, hogy már nem is kell változtatniuk a jelenlegi autón” – mutatott rá a brit.

f1-verstappen-hamilton_1



„Úgy gondolom, talán az FIA-nak meg kellene határoznia egy időt, mikor kezdheti el mindenki fejleszteni a következő évi autóját. Mondjuk legyen augusztus 1-je, mindenki akkor állhatna neki a jövő évi versenygépnek, s így nem kerülhetne senki előnybe, mert az szívás. Ennek több értelme lenne. Mondjuk ha rossz autóval kezded a szezont, mondhatod azt, hogy nem foglalkozol annak a fejlesztésével, hanem minden pénzt a jövő évi gép fejlesztésére fordítod, s így előnybe kerülsz.”

Amikor rámutattak, hogy a Mercedes is volt hasonló helyzetben, Hamilton így reagált: „Mi sosem kezdtük olyan korán, mint ők. Ezen változtatni kell, mert ezért vannak ilyen hosszan dominanciák, és hagyják, hogy ez továbbra is megtörténjen. A Ferrari elöl volt és ugyanez történt, ahogy a Red Bull és Seb esetében is, ők is mindig hamarabb kezdtek és ezzel előnybe kerültek.”

 

Verstappen reagált, Hamilton tisztázott

A csütörtöki sajtótájékoztatón Verstappen szembesítették Hamilton véleményével és ötletével, amire a harmadik vb-címe felé menetelő holland röviden és tömören reagált: „Az élet is igazságtalan. Ez nem csak az F1-re igaz, hanem másra is az életben, úgyhogy meg kell békélni vele.”

Később aztán Hamiltonnak is elmondták, hogyan reagált a Red Bull-os címvédő, amire a Mercedes-pilóta jelezte, hogy nem konkrétan egy valaki vagy egy csapat ellen szólt a javaslata, hanem pusztán ez a tapasztalata az F1-ben töltött bő másfél évtized során. „Nem hiszem, hogy erre szükségünk van a sportban. Személyes tapasztalatból is mondom, hogy ha mondjuk 100 pontos előnyben vagy, nem igazán kell már fejlesztened az autódon, így elkezdesz dolgozni a jövő évin.”

„A költségsapka adta kereteken belül ez azt jelenti, hogy az idei autóra szánt pénzt költheted a következő évire, de ha lenne egy kezdési dátum – egy október már túl késő, de mondjuk egy augusztus 1-je például –, akkor senki nem indulna előnyből, hanem igazi verseny alakulhatna ki azonos idő mellett a következő autókkal. Nem tudom, ez talán segítene, hogy mindenki közelebb kerüljön egymás szintjéhez” – vélekedett Hamilton.

A 38 éves pilóta rávilágított: az előnyben lévő istállók mellett a rajtrács végén kullogók is kihasználhatják ezt, ahogy azt például 2008-2009 fordulóján a Brawn GP is tette.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: