DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Verstappen és Stroll is változást sürget a spái halálos baleset miatt

A tragikus baleset után Verstappen, Stroll és Fernando Alonso is megszólalt: valamit változtatni kell, mert ez így nem mehet tovább.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, halálos baleset történt Spában, a Formula Regional versenyén, ahol a vizes körülmények között bekövetkezett fatális balesetben életét veszítette egy 18 éves holland versenyző, Dilano van 't Hoff.

Az egész F1 részvétét fejezte ki a szörnyű baleset miatt, de a nap végén többen is kifejtették a véleményüket arról, hogy megint Spában történik ilyesmi, a pálya ugyanazon részén, ahol az ilyen esetek lassan megszokottá válnak.

„Nem tudom, hogy a pálya vagy a sebesség a gond... vagy a látási viszonyok. Szerintem a legnagyobb probléma a rossz látási viszonyok. Nem arról van szó, hogy nem tudunk esőben vezetni, amikor látjuk a sok piros zászlót és csúszást, ami frusztrálttá teszi a nézőket. Egyszerűen az együléses versenyautókban manapság annyira keveset látni, hogy egyszerűen nem versenyezhetünk bizonyos pályákon bizonyos tempóval” – magyarázta Fernando Alonso.

„Nem tudom, hogy Spában ez a probléma vagy sem, de például ha Monzában van egy autó az út közepén, azt nem látjuk ilyen körülmények között. Nem engedhetjük meg, hogy ilyen történjenek, a mainak kell az utolsó ilyennek lennie. Nem tudom, vannak pályák, például Baku, ahol minden baleset után az úton leszünk. Mondjuk 120 km/h-nál van, ami nem gond, mert lehet látni, de 300 km/h-nál már nem” – tette hozzá a spanyol.

Csapattársa, Lance Stroll is letörten nyilatkozott, amikor a spielbergi negyedik helyéről kérdezték.

f1-stroll-spa



„Igen, az eredményemmel elégedett vagyok, de tragikus nap ez a motorsport számára, mert elvesztettünk egy versenyzőt. Azt akarom, hogy ezen elgondolkodjon mindenki. Szívszaggató ami történt, és szerintem az Eau Rouge Spában felülvizsgálatot érdemel, mert pár év alatt két srácot veszítettünk el ott. Az egy nagyon veszélyes kanyar, minden évben elmondjuk. Nem igazság, ami történt” – mondta a kanadai.

„Szerintem azt a kanyart meg kell változtatni, mert túl veszélyes. Minden alkalommal, amikor átmegyünk rajta, azt várjuk, hogy baleset történik. Ma megint megtörtént, elvesztettünk egy fiatal srácot. Ez nem igazság” – fogalmazott Stroll.

Max Verstappen inkább a körülményeket emelte ki, a holland a sprintfutam utáni sajtótájékoztatón kapott kérdést ezzel kapcsolatban:

„Ki kell elemeznünk ezeket a helyzeteket. Könnyű a pályát hibáztatni, de szerintem azt is meg kell nézni, hogy mennyire vizes volt most. Egyértelmű, hogy meg kell vizsgálni dolgokat, hogy hogyan tudjuk megvédeni a pilótákat. Ugyanis szerintem ez a mai szükségtelen volt” – mondta Verstappen arra utalva, hogy egyszerűen nem szabadott volna engedni a versenyzést ilyen körülmények között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: