DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
F1

Alonso év közben ült volna át a Red Bullba?

Múltidéző hangulatba került Christian Horner, aki felidézte, hogy a Red Bull felemelkedésének idején először ők akarták Alonsót, aztán meg Alonso őket.

Christian Horner egy interjúban felidézte, mennyire közel jártak ahhoz, hogy 2009-re autójukba ültessék Fernando Alonsót – amivel az F1 modernkori története egészen más irányt vehetett volna. Mint a brit csapatvezető elárulta, azon bukott el az üzlet, hogy Alonso csak egy évre akart aláírni, miközben a Red Bull mindenáron két évre szerette volna magához kötni a spanyolt.

„Nagyon közel jártunk Alonso szerződtetéséhez” – nyilatkozta Horner. „Helmuttal 2008 végén találkoztunk a menedzsmentjével, és egy kétéves szerződést ajánlottunk a 2009-es és ’10-es szezonra, ő viszont csak egy évre akart aláírni, mi viszont közöltük, hogy a Red Bull álláspontja két év vagy semmi, ő pedig ennyire nem akarta elkötelezni magát” – folytatta a Red Bull első embere, aki azt is elárulta, hogy tudták, hogy egy Ferrari-szerződés van az ügy hátterében.

alonso-2009



Ráadásul a történetnek volt egy harmadik szereplője is Flavio Briatore személyében, aki több oldalról is kötődött Alonsóhoz: „Furcsa volt számunkra, hogy Flaviót is bevonták, aki a Renault-ban akarta tudni őt, melyet akkoriban ő vezetett, és végül a Renault-nál is folytatta.” A Red Bull így végül a Sebastian Vettel, Mark Webber kettőssel kezdte meg a 2009-es szezont, ahol gyorsan második erővé váltak a Brawn GP mögött, míg Alonso a Renault-val minden részsikerért vért izzadt. S talán a menedzsment meg is bánta a döntést…

„A 2009-es év közben megkerestek azzal, hogy csatlakozhatna-e hozzánk szezon közben, mivel úgy gondolták, hogy ezzel az autóval megnyerhetnék a világbajnokságot” – árulta el Horner, de sem ebből sem egy későbbi egyeztetésből nem lett szerződés. „A spái repülőtéren egy Alfa Romeo hátsó ülésén volt még egy beszélgetésünk néhány évvel később, 2011-ben vagy 2012-ben. Aztán már nem igazán… A legkomolyabb egyeztetés az első volt, de az az esély elúszott.”

horner-bad-boy

Mint ismeretes, a következő négy évben 2010 és 2013 között Vettel zsinórban négy világbajnoki címet szerzett a Red Bull színeiben, ebből háromszor Alonso lett az ezüstérmes, kétszer csak néhány ponttal, az utolsó futamon bukva el a bajnokságot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: