DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap

Kikerültek a TCR World Tour naptárából az ausztrál fordulók

Még december közepén tették közzé az idei szezonra már FIA-státuszt kapó TCR Világsorozat 2024-es versenynaptárát, amelyet jelentősen átalakítottak az első kiíráshoz képest, viszont a fix pontot a makaói évadzárót megelőző dupla ausztrál forduló jelentette a Sydney Motorsport Parkban és Bathurstben. Nos, a TCR Australia szervezői viszont most bejelentették, hogy a World Tour és az egész TCR-kategória promótere, a WSC jelezte feléjük, hogy szállítási és logisztikai nehézségek miatt mégsem lesz a Világsorozat állomása a szóban forgó két ausztrál futam. A TCR Australia versenyeit ettől függetlenül persze megrendezik – igaz, a sydney-i állomást két héttel előbbre hozták november elejéről október közepére.

A TCR World Tour egyelőre azzal kapcsolatban nem kommunikált, hogy pótolják-e és ha igen, hol és mikor az így kieső Világsorozat-futamokat. Mindenesetre nem ez az első változás a túraautózás nemzetközi menetrendjében idén, hiszen néhány hete a TCR Világdöntőt is elhalasztották, ami inkább gyakorlatilag törlésnek fogható fel.

tcr-bathurst

Visszatérhet a paddockba az oltatlan Rosberg

A 2016-os szezon világbajnoka, Nico Rosberg, aki korábban maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, egy tavaly nyári közlemény alapján orvosi tanácsra nem vette fel a Covid-19 elleni védőoltást, így jó ideje nem jelenhetett meg az F1-es paddockban. A szigorú szabályozásokat azonban mostanra fellazították, így a 37 esztendős német pilóta ismét munkába állhat a Sky Deutschland helyszíni szakértőjeként – mely szerepkört Ralf Schumacherrel és Timo Glockkal osztja meg. A csatorna közleménye szerint Rosberg már a jövő heti Bahreini Nagydíjon szerepet fog vállalni.

rosberg-2018-berlin

Korábbi F1-es pilóta érkezhet a Mercedeshez?

A Virgin színeiben egy szezont teljesítő, illetve a 2012-es Olasz Nagydíjon Romain Grosjeant helyettesítő Jerome d’Ambrosio a Mercedes garázsában tűnt fel a teszten, ahogy Toto Wolff fogalmazott, a csapat „barátjaként”. A Venturi csapatát a Formula–E-ben csapatbajnoki második helyig vezető belga exversenyző kapcsán természetesen azt a kérdést is feltették Wolffnak, hogy ez D’Ambrosio esetleges mercedeses szerepvállalásának felvezetése-e, amire az osztrák sportvezető kitérő választ adott – ám az tény, hogy James Vowles távozása miatt megüresedett egy hely a csapat felsővezetésében.

D’Ambrosio ráadásul a Mercedeshez és Toto Wolffhoz is kötődik, hiszen a Venturi korábban a csillagosok ügyfele volt, s az F1-es csapat első emberének feleségével, Susie Wolff-fal együtt vezették a csapatot.

dambrosio-fe

Japán ex-F1-es veszi át De Vries helyét a Toyotánál

Nyck de Vries az AlphaTaurihoz való igazolás előtt nem csupán a Mercedes Formula-E-versenyzője és Formula-1-es tartalékpilótája volt, de még a WEC-ben is vállalt egy másodállást: ő volt a Toyota csapatának tartalékversenyzője.

Ez a pozíció értelemszerűen megüresedik a holland F1-es debütálásával. A Toyota egy régi ismerőshöz nyúlt: Kazuki Nakajima tölti be a tartalékos posztot, aki egészen 2021-ig volt a csapat tagja, a 2018/19-es szezonban vb-címet nyert Fernando Alonso és Sebastien Buemi társaként. Mióta Ryo Hirakawa kiszorította a felállásból, a csapatvezetésben tölt be fontos szerepet: a WEC-istállót is magában foglaló Toyota Gazoo Racing Europe alelnöke. Nakajima hivatalosan visszavonulását is bejelentette már – de a 38 éves japánt újra láthatjuk versenyezni, ha úgy alakulnak a körülmények a Toyota két egységénél.

Káoszba fulladt a tesztnap rajtpróbája

A bahreini tesztelés mindhárom napját meghosszabbították a szokásos négy órához képest kétszer negyedórával, a plusz pedig gyakorlatilag a versenyirányítás 15 perce lett: láttuk a sárga zászlós, piros zászlós és virtuális biztonsági autós procedúra tesztelését, sőt a péntek délelőtti szakasz végére közös rajtpróbát is beiktattak, előbb elhalasztott, majd tényleges rajttal.

A tízből hét autó részvételével zajló rajtgyakorlat azonban eléggé kaotikus összképet mutatott – a jelek szerint nem volt a versenyzőknek egyértelmű, milyen procedúrát kell követniük. Az öt autóból álló baloldali rajtsorban a „pole-pozíciós” Kevin Magnussen mögötti Lando Norris, valamint Esteban Ocon állva maradt – ők valószínűleg arra számítottak, hogy mint a szabadedzéseken való rajtgyakorlásnál, az autók egyesével mozdulnak meg.

A mögöttük levő Carlos Sainz és Lewis Hamilton azonban kilőtt – a ferraris és mercedeses úgy gondolhatta, ezúttal igazi rajtot szimulálnak, azaz mindenki egyszerre mozdul el a lámpák kialvásánál. Sainz és Hamilton időben lefékeztek, de a félreértésből könnyen autótörés is lehetett volna az egyébként incidens nélküli etap végén.

Már nézhető: Kijött a Drive to Survive 5. évada

A világ Formula-1-es rajongóinak egy jelentős hányada várta február 24-ét, nem a bahreini tesztelés folytatása, hanem a Drive to Survive 2022-es szezont feldolgozó új évada miatt. Így amikor a Netflix délelőtt 9:40 magasságában elérhetővé tette a sorozat 10 epizódját, elárasztották a közösségi médiát a posztok: a legfanatikusabbak már abban a percben elkezdték nézni a szériát.

A Drive to Survive (Hajsza a túlélésért) 5. évadának magyar címei és rövid tartalismertetőjük:

1. Az új hajnal – A Bahreinben kezdődő új idénnyel a Ferrari azt reméli, új autóival a csúcsra törhet. A Haas kockázatos döntést hoz egy utolsó pillanatban végrehajtott pilótacserével.

2. Visszatérés – A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azon dolgozik, hogy leküzdje a csapat váratlanul felmerülő gondjait, Lewis Hamilton pedig döcögős futamon vesz részt a csapat új autójával.

3. Stratégia kérdése – A Ferrari pilótái és döntéshozói érzik a várakozásteli nyomást egy sztárokkal teli új eseményen Miamiban, illetve egy sorsfordító futamon a Silverstone-on.

4. Apa és fia? – A Haas egyre több balesetet és költséget halmoz fel, ahogy a pilóta Mick Schumacher megpróbál felnőni apja versenylegendájához, hogy bebizonyítsa értékét a csapatban.

5. Nem kérek elnézést – Otmar Szafnauer erőfeszítései az Alpine átalakításáért meghozzák gyümölcsüket – mígnem a pilótacserék újabb fordulója kérdésessé teszi jövőre vonatkozó terveit.

6. A jó fiúk utolsónak futnak be – Daniel Ricciardo eljövendő kilátásai egyre bizonytalanabbak, amikor a McLaren menedzserei új tehetségre vetnek szemet, az Alpine pedig a legjobb lehetőséget keresi.

7. Pilótaülésben – Miközben a Red Bull csapata igyekszik növelni előnyét a Ferrarival szemben, minden szem Sergio „Checo” Pérezre szegeződik a drámai Monacói Nagydíjon.

8. Alfahím – Amikor Pierre Gasly bejelenti, hogy elhagyja az Alpha Taurit, Yuki Tsunoda szembenéz egy csapattárs és barát elvesztésével. Felvállalja, hogy készen áll a vezetésre?

9. Kerettúllépés – Mindkét bajnoki cím esélyeseként a Red Bull csapatát sorozatos vádak érik, miszerint a bajnokság költési limitének áthágása révén csaltak.

10. Az út vége – A 2022-es évad Abu-Dzabiban száguld a végkifejlet felé, ahol a Ferrari próbálja letörni a Mercedes és a McLaren abbéli reményeit, hogy valami csoda folytán megelőzzék az Alpine-t.

Claire Williams „hazatért”

Ismét munkába állt a Williamsnél az F1-es istálló korábbi helyettes csapatvezetője, Claire Williams – de immáron nem a Formula–1-es alakulatnál. A legendás alapító lánya egészen a tavalyi évig Williams Advanced Engineering névre hallgató, azóta viszont WAE Technologiesra átkeresztelt, a Williams F1-enn kívüli tevékenységeit felölelő – így többek közt a Formula–E-ben és az Extreme–E-ben is érdekelt cégnél lett márkanagykövet.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezt a szerepet betölthetem a WAE Technologiesnél. Amit Craig Wilson vezérigazgató és csapata ilyen rövid idő alatt elértek, az egészen szédületes” – nyilatkozta új szerepéről Claire Williams.

claire-williams-2020

Gyorshír: Csak Alonso vezet pénteken

Miután az Aston Martin a mai napot megosztotta frissen igazolt versenyzője, Fernando Alonso, valamint a csapat tartalékversenyzője, Felipe Drugovich között, holnap egész nap a kétszeres világbajnok vezeti majd az AMR23-ast – tudtuk meg a bahreini teszt első napjának végén a silverstone-i csapat szóvivőjétől. Drugovich a helyszínen marad, a szombati beosztásról később születik döntés.

alonso-2023-bahrein-teszt

Hárman a falon: így spórol a Haas

A Haas negyedmillió dollárt spórol meg a 2023-as szezonban azzal, hogy a szokottnál kisebb, mindössze háromszemélyes pitwallt hordoz körbe az F1-es nagydíjak helyszínein, tudta meg a Sky. A változást természetesen a költségvetési sapka teszi indokolttá – a falon Günther Steiner csapatfőnök mellett csak Ayao Komatsu és Peter Crolla kapnak helyt.

Elismerte az Aston Martin másik F1-es tartalékosa: aligha ő helyettesíthetné Strollt

Lance Stroll kerékpáros edzés közben szenvedett kézsérüléssel járó balesetet, amely miatt kénytelen kihagyni az e heti bahreini Formula-1-es tesztet, s bár csak elővigyázatossági lépésként döntöttek így a csapatával, arra is van esély, hogy akár a jövő hétvégi szezonnyitón sem tud rajthoz állni. Az Aston Martin csapatvezetője, Mike Krack csütörtökön arról beszélt, hogy még nincs döntés Stroll versenyzéséről – és ugyanígy nyilatkozott az őt az első tesztnap délelőttjén helyettesítő Felipe Drugovich is, aki azt is megjegyezte: papíron nemcsak ő, hanem az istálló másik tartalékversenyzője, Stoffel Vandoorne is bevethető lenne egy hét múlva.

A mostani hétvégén a Formula-E dél-afrikai fordulóján versenyző Vandoorne sem kerülhette ki a kérdést Fokvárosban, s az F1-et két szezonon át megjárt belga elismerte: mivel ő nem tesztelhet a napokban, aligha rá esik majd az Aston választása Stroll a vártnál lassabb felépülése esetén. „Átbeszéltük a helyzetet. Én és a csapat is tisztában volt vele. Ezen a hétvégén a Formula-E-vel versenyzem Fokvárosban, így sajnos nem tudok részt venni a bahreini teszten. És a jövő vasárnapi verseny? Eléggé nehéz forgatókönyv lenne számomra. Ha Lance nem elérhető, nem lepődnék meg, ha Felipe teljesítené a futamot. Kicsit frusztráló ez számomra, másrészt viszont meg kell ezt érteni. Ő vesz részt a teszten, ő lesz a legjobban felkészülve” – fogalmazott a PlanetF1.com szaklap által idézett Vandoorne. Érdekesség, hogy Vandoorne-ra a McLaren is számíthat tartalékosként az évad első tizenöt állomásán, amíg Alex Palou kapacitását az IndyCar-idény köti le.

f1-vandoorne-aston-1

Perez elmondta, hogy mi a különbség az általa és a Verstappen által kedvelt autó között

A tavalyi év egyik sztorija volt, hogy a Red Bull a szezon során egy túlkormányzottabb autót fejlesztett a kezdeti állapothoz képest, ami jobban kedvezett Max Verstappennek, viszont nem kedvezett Sergio Pereznek. A holland azóta elmondta, hogy szerinte az alulkormányzott autó nem lehet gyors, most pedig Perez kapott ezzel kapcsolatban kérdést a bahreini teszt első napja során: vajon ő akkor mégis az orrtolós verziót szereti?

„Szerintem nem sok pilóta kedveli az alulkormányzott az autót, csak nagyon kevesen. Én a magam részéről azt mondom, hogy a különbség annyi, hogy Max képes egy instabilabb hátsó tengellyel is megbirkózni hozzám képest. Mindketten azt szeretjük, ha az autó eleje jól befordul, a különbség az, hogy mennyire tud stabil lenni a hátsó tengely, és Max könnyen elbír egy instabilabbal is” – mondta Perez a Formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón.

f1-perez-verstappen-redbull-2023

fotó: dppi

Csak egyszer szerepel együtt az F1-gyel az új női nevelősorozat

A W Series (a fotó az ő tavalyi barcelonai versenyükön készült) anyagi nehézségeinek napvilágra kerülése után nem sokkal jelentette be tavaly a Formula-1, hogy F1 Academy néven saját női utánpótlásszériát indít. Most ismertették ennek a 2023-as versenynaptárát, ám némi meglepetésre a hét fordulóból csak egyet rendeznek majd F1-es nagydíjhétvégén: a szezonzárót Austinban. Az idény április végén az ausztriai Red Bull Ringen indul, majd a mezőny ellátogat Valenciába, Barcelonába, Zandvoortba, Monzába és Le Castellet-be.

Mind a hét helyszínen összesen három futamot fognak rendezni: az első és az utolsó 30 perces, míg a középső 20 perces lesz. Két külön 15 perces időmérő határozza meg a rajtsorrendeket: az első kvalifikáció az első verseny, a második a harmadik futam startfelállását dönti el, míg a rövidebb második viadalnak az első időmérő első nyolc helyezettje fordított sorrendben vág neki. A középső verseny kevesebb pontot is ér majd: míg az első és a harmadik a megszokott F1-es pontrendszer alapján jutalmazza a top 10-et, a győztesnek 25 pontot adva, addig a második futamon csak az első nyolc kap bajnoki egységet, a győztes konkrétan 10-et. Azt már korábban is bejelentették, hogy a mezőnyt öt csapat – az F2-ből ismert Prema, ART, Campos, Carlin és MP Motorsport – egyenként három-három autója fogja alkotni, méghozzá Formula-4-es versenygépek Tatuus T421-es vázzal és 165 lóerős Autotecnica erőforrással.

Az F1 Academy versenynaptára:

Április 28-29. Spielberg, Ausztria
Május 5-7. Valencia, Spanyolország
Május 19-21. Barcelona, Spanyolország
Június 23-25. Zandvoort, Hollandia
Július 7-9. Monza, Olaszország
Július 29-30. Le Castellet, Franciaország
Október 20-22. Austin, USA

w-series-barcelona-start-2022

Videó: nagy tempónál deformálódik az új Ferrari orra?

Érdekes trükkre lehettünk figyelmesek a ma kezdődött F1-es teszt első órája során: az új Ferrari orra nagy tempónál mintha behorpadna, majd újra visszanyeri normál formáját. Képeken és egy rövid videón a jelenség - szöveges eseménykövetésünk pedig itt elérhető!

 

 

„A merészség és a bátorság szimbóluma” – ezért nem rejti el tavalyi F1-es autóját a Mercedes

Zsinórban nyolcévnyi sikerszéria után a 2022-es autó nem úgy sikerült a Mercedesnél, mint ahogy azt elképzelték: különösen a szezon elején küszködtek rengeteget a pattogással. Az év végére aztán többé-kevésbé orvosolták a problémáikat és még egy futamgyőzelem is összejött nekik, ám a W13-as így is a sikertelenebb konstrukciók közé tartozik – emiatt Toto Wolff csapatvezető tavaly még arról beszélt, hogy a raktár legmélyén dugják majd el a versenygépét. Végül azonban nem így lesz, s a 2022-es Mercedest is kiállítják a központjuk csarnokában – Wolff azt is elárulta, miért szolgál ez számukra motivációként:

„Változtattam kicsit a hozzáállásomon, mert eredetileg azért raktam a csarnokban elhelyezni, hogy emlékeztessen rá minket, hogy nem ülhetünk a babérjainkon. De igazából azért akarom a csarnokba tenni, mert számomra a merészséget és a bátorságot szimbolizálja. Egy radikális tervezési irányba mentünk el tavaly. Merészek voltunk és elbuktunk. Számomra ez sokat elárul a csapat hozzáállásáról, hogy miképp kezeljük egyszerre a sikereket és a kudarcokat. Nem akarom, hogy bármilyen módon is konzervatívak legyünk a jövőben. Azt akarom, hogy vállaljunk kalkulált kockázatokat és merészek legyünk” – idézi a MotorsportWeek.com Wolffot. A tavalyi koncepció jelentős részét, így például a szűk oldaldobozos megoldást az idei autóra is átültette egyébként a Mercedes – igaz, Wolffék belengették a változtatás lehetőségét, a pletykák pedig B autót is emlegetnek a csillagosoknál.

f1-russell-mercedes-2022-abudhabi

Megvan a Yamaha újabb kiszemeltje a MotoGP-be?

A Motorsport.com szaklap értesülései szerint szemet vetett a Yamaha a Moto2-ben szereplő Alonso Lopezre. A spanyol versenyző tavaly szenzációs szerepléssel hívta fel magára a figyelmet: miután három Moto3-as idényt és egy mindössze négy futamot tartalmazó 2021-es Moto2-es idény után ülés nélkül maradt 2022-re, a Speed Up Racing kínált neki váratlan lehetőséget év közben, miután szakítottak Romano Fenatival. Lopez pedig meghálálta a bizalmat, két győzelmet is szerzett, s összetettben úgy is nyolcadik lett, hogy beugróként csupán a futamok 70 százalékán állt rajthoz. Az idén is a középső kategóriában szereplő 21 éves versenyzővel állítólag már Valenciában találkozott Lin Jarvis Yamaha-vezér: a pletykák szerint még az sem tűnt kizártnak, hogy egyből a tavaly alulteljesítő Franco Morbidelli helyére kerüljön a gyári istállónál, de végül a hangvillások bizalmat szavaztak az olasznak.

Így viszont Lopez számára a leendő szatellit csapatnál számítanának – Jarvis ugyanis megerősítette, hogy szeretnék, ha minél hamarabb újra lenne privát alakulatuk a MotoGP rajtrácsán, miután idén először nem mondhatják ezt el magukról az RNF Apriliára váltásával. Jarvis azt is elmondta ennek kapcsán, hogy változtatni fognak a szatellit gárdához való hozzáállásukon, korábban ugyanis inkább csak vásárlóként, ügyfélként tekintettek rájuk, ám az elmúlt években a többi gyártónál – mindenekelőtt a Ducatinál, ahol a sikerek egyik titka épp ez – sokkal szorosabbá vált az együttműködés a partnercsapatokkal. Persze nagy kérdés, hogy tud-e szatellit csapatot találni magának a Yamaha: a legkézenfekvőbb a Valentino Rossi-féle kötődés miatt a VR46 lehetne, Jorge Viegas FIM-elnök néhány hónapja tényként is beszélt róla, hogy az istálló lecseréli a Ducatikat 2024-ben, ám ezt cáfolták a felek. Jarvis hangsúlyozta: fel kell mérniük az opcióikat és tiszteletben fogják tartani az életben lévő szerződéseket, így ha 2024-ben nem találnak partnert, megpróbálnak 2025-re megállapodni valakivel. A Yamaha potenciális szatellit csapatáról korábban itt írtunk bővebben.

moto2-alonso-lopez

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Pattanjunk be Hamilton mellé az új F1-es Mercedesbe egy silverstone-i körre! – videó

A múlt heti bemutatója után a Mercedes bejáratást is tartott Silverstone-ban, és bár eddig is láthattuk már mozgóképen az ismét feketébe boruló új F1-es versenygépüket, most egy több kameraszögből készült onboard videót is közzétettek arról, ahogy Lewis Hamilton vezeti a W14-est a vizes brit pályán:

„Michaellel az oldalán Mick egy jó csapat versenyzője lenne”

Mick Schumacher két szezont töltött el a Haasnál a Formula-1-ben, 2023-ra azonban már nem maradhatott az amerikaiknál, így végül a Mercedesnél kötött ki teszt- és tartalékversenyzőként, ami viszont értelemszerűen azt is jelenti, hogy idén nincs állandó ülése a száguldó cirkuszban. Az F1 korábbi ura, Bernie Ecclestone úgy véli, más lenne a német helyzete, ha hétszeres világbajnok édesapja, a bő kilenc éve súlyos síbalesetet szenvedő Michael Schumacher is a fia mellett lehetne:

„Michaellel tanácsadóként az oldalán Mick egy jó csapat állandó versenyzője lenne” – nyilatkozta Ecclestone a Sport Bildnek. „Az óriási tapasztalata révén Michael rengeteg részletet árulhatott volna el a fiának. Megmutatta volna neki a helyes utat a vezetést illetően, de politikai szempontból is.”

Ecclestone szerint az ifjú Schumacher rossz közegbe került azáltal, hogy a Ferrari akadémiájára került juniorként: „Rossz csapatban szerepelt, a Red Bull jobban passzolt volna hozzá. Ott jobban figyeltek volna rá és jobban felépítették volna. Nehéz terhet jelent a neve, ennek megfelelni a legnagyobb problémája. Nehezen fog ülést találni magának – főleg olyat, amiben nyerhet is. Sajnálom!” – tette hozzá a 92 éves üzletember. Schumacher ennek kapcsán egyébként nemrég arról beszélt, hogy már a mostani tél során is voltak érdeklődői.

f1-mick-schumacher-haas-2022

Direkt takargatja autója egy részletét a McLaren

Az MCL60-t a bahreini tesztelést megelőzően filmnap keretében megmozgatták kedden, az eseményről pedig egy hivatalos videó is kikerült a McLaren YouTube-csatornájára. A közel háromperces anyagban azonban szemet szúr egy részlet: mikor az MCL60-t oldalnézetből mutatják, homályossá válik a padlólemez széle.

A tavalyi szabályokhoz képest ezen a területen történt jelentősebb műszaki változás, a szegélyt 15 milliméterrel megemelték a pattogás leküzdése érdekében. Ez azt jelenti, hogy ebben a régióban van leginkább lehetőség új ötletekre, innovációkra. A McLaren is kitalálhatott valamilyen újdonságot, amit még a teszt kezdetéig hátralevő egy napban is takargatni akarnak a riválisok előtt. A képen látható, hogy az MCL60 bemutatóverzióján még nem rejtették el a padló szélét – egészen biztos, hogy nem az akkor látott a végső megoldás.

Két csapat is Niki Laudára emlékezik: Ma lenne 74 éves

„Bajnok. Mentor. Csapattárs. Legenda” – posztolta a Mercedes a közösségi médiában, a csapat néhai elnökére, a 2019-ben elhunyt Niki Laudára emlékezve.

A háromszoros világbajnok emléke előtt egykori csapata, a Ferrari is tisztelgett. „Bajnok a pályán és azon kívül is” – írták. A poszt olaszul teszi hozzá: „Örökké a szívünkben.”

Teljesíthetetlen igény: Ekkora fizetést kért Ricciardo a Haastól

Mielőtt eldőlt, hogy kihagyja a 2023-as szezont, a McLarentől menesztett Daniel Ricciardo a Haasszal is kapcsolatban állt. Az ausztrál arról beszélt, kiégettnek érezte magát, ezért nem lelkesedett az amerikai istálló üléséért, de Günther Steiner álláspontja kicsit más: ő Ricciardo teljesíthetetlen fizetésigényéről beszélt. Ez a Netflix pénteken érkező 5. évadából derül ki.

Az egyik epizódban Kevin Magnussen arról beszél Steinnerel, örülne Ricciardónak a garázsban, de a csapatfőnök így válaszol: „Nem engedhetjük meg őt, Kevin. Kik**t tízmilliót kér. Minimum!”

A hírek szerint Magnussen ötmillió dollárt keres 2023-ban a Haasnál, a visszatérő Nico Hülkenberg pedig kétmilliót: ehhez képest valóban irreális Ricciardo elvárása. Az ausztrál korábbi csapatainál azonban ennél is jobban keresett: a Renault-hoz évi 25 millió dollárért írt alá, a hírek szerint pedig a McLaren 2023-ban 22 milliót fizet neki úgy is, hogy nem a versenyzőjük. A szerződésbontás miatt kárpótolniuk kell Ricciardót, akinek ráadásul fizetésemelést ígértek erre a szezonra.

Andretti: Az FIA elnökének döntése nem változtat semmin

Február első napjaiban derült ki, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Mohammed ben Sulayem némileg háttérbe húzódik és kiszáll az F1 napi ügyeiből, Nikolas Tombazisnak átadva a stafétát ezen a területen. Tekintve, hogy a hírek szerint az FIA vezetője támogatta az Andretti F1-es terveit, ez nem tűnik jó ómennek a család szempontjából, ugyanakkor Mario Andretti másképp látja a dolgokat. Az 1978-as világbajnok szerint ez a döntés nem változtat semmin.

„A mi szempontunkból semmi sem változik. Már túl vagyunk ezen a változtatáson. Az FIA elnöke más feladatokra koncentrál, és megnevezte az egyes posztok különböző vezetőit. Nem tervezünk változtatni, a mi oldalunkon továbbra is minden pozitív. Dolgozunk a projekten, nem állunk le a munkával és naponta azért dolgozunk, hogy megkapjuk a zöld jelzést. Ha ez megtörténik, nem fogjuk úgy érezni, hogy a nulláról indulunk. Reméljük, a józan ész győzedelmeskedik majd” – idézte a legendás versenyzőt a PlanetF1.