DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat

Kikerültek a TCR World Tour naptárából az ausztrál fordulók

Még december közepén tették közzé az idei szezonra már FIA-státuszt kapó TCR Világsorozat 2024-es versenynaptárát, amelyet jelentősen átalakítottak az első kiíráshoz képest, viszont a fix pontot a makaói évadzárót megelőző dupla ausztrál forduló jelentette a Sydney Motorsport Parkban és Bathurstben. Nos, a TCR Australia szervezői viszont most bejelentették, hogy a World Tour és az egész TCR-kategória promótere, a WSC jelezte feléjük, hogy szállítási és logisztikai nehézségek miatt mégsem lesz a Világsorozat állomása a szóban forgó két ausztrál futam. A TCR Australia versenyeit ettől függetlenül persze megrendezik – igaz, a sydney-i állomást két héttel előbbre hozták november elejéről október közepére.

A TCR World Tour egyelőre azzal kapcsolatban nem kommunikált, hogy pótolják-e és ha igen, hol és mikor az így kieső Világsorozat-futamokat. Mindenesetre nem ez az első változás a túraautózás nemzetközi menetrendjében idén, hiszen néhány hete a TCR Világdöntőt is elhalasztották, ami inkább gyakorlatilag törlésnek fogható fel.

tcr-bathurst

Kategóriagyőzelemmel indította a szezont a Nordschleifén Lengyel Ádám és Molnár Bendegúz

A hétvégén rendezték a Nürburgringi Hosszútávú Bajnokság (NLS) idénynyitóját, amelyen a Car Competition Racing Team magyar egysége, Lengyel Ádám és Molnár Bendegúz megnyerte a kategóriáját. A négyórás versenyt a 118 indulóból az összetett 63. helyen zárta a magyar páros a Nordschleifén.

A Ferrari lett az új Red Bull a bokszutcában? – videó

Akárcsak két hete Bahrienben, úgy most Dzsiddában is a Ferrari produkálta a leggyorsabb kerékcserét a futamon: Charles Leclerc bokszkiállása mindössze 2,1 másodpercet vett igénybe vasárnap. Érdekesség, hogy ezen a téren tavaly és már az azt megelőző években is a Red Bull jelentette leginkább az etalont, most viszont úgy fest, a Scuderia nagyot lépett előre ezen a téren, miközben a bikáknak be kellett érnie Szaúd-Arábiában a harmadik hellyel (az Alpine férkőzött még be eléjük) – bár aligha búslakodnak emiatt a kettős győzelmük fényében. Leclerc említett 2,1 másodperces szervizelése videón is megtekinthető:

Piastrit meglepte, hogy megsérült az autója a rajt utáni balesetben

Remek időmérőt futott Dzsiddában Oscar Piastri, aki második F1-es hétvégéjén a Q3-ba jutott a McLarennel. A pontszerzés esélye azonban már az első körben elszállt az újonc számára, amikor az első kanyar után összeért Pierre Gasly Alpine-jával: a kontakttól megsérült az első szárnya, így kénytelen volt meglátogatnia a bokszot. Az ausztrált meglepte, hogy autósérüléssel járt az ütközés: „Úgy gondolom, tipikus első kör, első kanyaros baleset volt. Nagyon kicsinek érződött a kontakt, ezért eléggé meg is lepődtem, hogy megsérült az autó” – idézi Piastrit a RaceFans.net szaklap.

A McLaren-pilóta így az utolsó pozícióból folytatta a versenyt, s végül további kerékcsere nélkül teljesítette a távot, amit a 15. helyen zárt. Elmondása szerint sokat tanult az akkumulátor kezeléséről, azt viszont nem tudta megállapítani, hogy valójában mire lehetett volna elég a tempója.

f1-piastri-dzsidda

Videón az a bizonyos utolsó kör, amivel Verstappen elhappolta a bónuszpontot Perez elől

A Red Bull dzsiddai kettős győzelmébe vegyült némi feszültség is annak kapcsán, hogy a 15. helyről egészen a másodikig felzárkózó Max Verstappen a futam utolsó körében elcsente a győztes Sergio Perez elől a leggyorsabb kört és az érte járó egy világbajnoki pontot. Perez a verseny után jelezte, hogy felül kell vizsgálniuk ennek kapcsán a csapaton belüli kommunikációt – bár Christian Horner csapatfőnök pedig arra utalt, hogy valójában a mexikói is nekidurálta magát, csak ő a hátrányát látván néhány kanyar után ezt feladta. Mindenesetre íme onboard kamerából a kör, aminek köszönhetően jelenleg Verstappen egy ponttal vezeti a vb-tabellát csapattársa előtt:

Ebből mém lehet: Alonso bekopogott a trófeájáért

A Szaúd-arábiai Nagydíj dobogóján még Fernando Alonso szorongatta a harmadik helyért járó serleget, büntetése után azonban George Russell kezébe vándorolt a trófea: ezt több fotó is megörökítette, melyek közül egyet a brit is kiposztolt a közösségi médiába. Az időbüntetést azonban visszavonták, ismét Alonso jogos tulajdona a kupa. A spanyol Russell említett bejegyzésére reagálva posztolt egy fergeteges, mémgyanús képet: bekopogott a Mercedes ajtaján, a trófeájáért jött…

„Továbbra is ő az egyik legközelebbi barátom” – Hamilton cáfolja, hogy haragban váltak volna el Angela Cullennel

Az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjének egyik fontos híre volt – amelyről a Formula.hu még a hivatalos megerősítés előtt, az elsők között számolt be –, hogy Lewis Hamilton és az őt kvázi mindenesként (mentorként, fizioterapeutaként, trénerként) segítő Angela Cullen útjai hét esztendő után elváltak. Toto Wolff Mercedes-főnök utalást tett rá, hogy Hamilton döntése volt a lépés, lapunk pedig olyan pletykákat is hallott, hogy nem volt teljesen viharmentes a különválás. Ennek azonban ellentmondani látszanak a hétszeres világbajnok szavai, aki Dzsiddában kijelentette, hogy továbbra is jóban vannak Cullennel:

„Ange és én jóban vagyunk. Az életének egy másfajta fázisán megy át. Továbbra is rendkívül közel vagyunk egymáshoz. Minden nap váltunk üzenetet egymással, rendkívüli mértékben támogat engem, ahogy én is őt. Roppant hálás vagyok, hogy itt volt mellettem a kalandom során, ő az egyik legközelebbi barátom, és továbbra is az marad” – idézi a RaceFans.net Hamiltont.

f1-hamilton-angela-cullen

Nem szerencse: a Haas első idei pontját szerezte Magnussen

A Bahreini Nagydíjon Nico Hülkenberg tizedik rajtpozíciója végül nem ért pontszerzést, Szaúd-Arábiában azonban a csapattársa, Kevin Magnussen az első tízig jutott: a dán mindössze négy körrel a leintés előtt vette át az utolsó pontszerző pozíciót Yuki Tsunodától.

„Sokat jelent a pont! Nem kezdődött a hétvégénk jól, de úgy tűnik, sikerült fordítanunk” – értékelte futamát Magnussen. „Sajnos volt az a gondunk a sebességváltóval az időmérőn, de a futamra elmúlt. Jó rajtot fogtunk és jól kezeltük a gumikat is, különösen a keményet, Tsunodánál régebbi abroncsokon voltam, amelyek kevésbé fogytak, így a végén megelőztem őt a pontért” – folytatta a dán. Nyolcadik csapatként így az AlphaTauri helyett a Haas szerzett pontot.

Günther Steiner kiemelte: a vasárnapi eredmény nem a szerencsén múlt. „Megvolt a tempónk, nem mázlival jutottunk idáig, hiszen mások jobb pozícióban voltak a biztonsági autónak köszönhetően. A pilóták azonban keményen küzdöttek és pontot szereztünk. Az egész csapat hibátlanul teljesített a hétvégén” – mondta Steiner, aki szerint Bahrein után nem tudták, hol állnak, most viszont már kijelenthető, a Haas tényező a pontszerzésért vívott küzdelemben.

Alonso hatalmas nevek mellé csatlakozott a századosok listáján

Ahogy arról már korábban többször is említést tettünk, Fernando Alonso belépett a legalább száz dobogós helyezést gyűjtő versenyzők illusztris társaságába, ahol nem kisebb nevek vannak, mint Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Alain Prost és Kimi Raikkönen. Kérdés, előrébb tud-e lépni két pozíciót még idén.

 

 

NASCAR: Günther Steiner lesz az egyik kommentátor Austinban

A széria királykategóriája komoly hévége elé néz Austinban, hiszen olyan nagy nevek lesznek jelen a mezőnyben, mint az F1 világbajnokai, Jenson Button és Kimi Raikkönen, a Cup Series hétszeres bajnoka, Jimmie Johnson vagy éppen a sportautózás egyik legismertebb alakja, Jordan Taylor, aki a sérült Chase Elliott helyet ugrik majd be. Ennek meg kell adni a módját a tévés oldalon is, amire az amerikai FOX csatornájánál is gondoltak, így szakkommentátorként csatlakozik hozzájuk a Haas F1-es csapatának vezetője, Günther Steiner is, amit az előző hétvégén jelentettek be hivatalosan. A szakembernek már van személyes tapasztalata a NASCAR-ból igaz elég régről, hiszen még 2006 és 2008 között volt a Red Bull egykori csapatának technikai igazgatója. Most kommentátorként debütálhat, ráadásul olyan neves pilóták mellett, mint Clint Bowyer vagy éppen a 2004-es bajnok, Kurt Busch, aki valószínűleg még mindig reménykedik a visszatérés lehetőségében.

NASCAR: 58 éve nem történt olyan, mint az előző versenyhétvégén

Eddig a Cup Series minden futamán olyan pilóta tudott győzni, aki valamelyik Chevrolet volánja mögött ült, ám az Atlanta Motor Speedwayen jó esély volt arra, hogy ez a sorozat megszakad. A pálya ugyanis kifejezetten feküdt a Fordnak, amit mi sem bizonyított jobban, hogy a kvalifikáción egy 58 éve nem látott dolog történt, mivel az első nyolc helyre csak olyan versenyzők kerültek, akik a kék ovál autóit használják. Közülük is Joey Logano volt a leggyorsabb, a Team Penske örömét pedig az tette teljessé, hogy a második és a harmadik helyen is az ő pilótáik foglalhattak helyet. Austin Cindric került ugyanis még az első sorba, míg mögöttük Ryan Blaney is ott volt harmadik helyen. A negyedik pozícióból Brad Keselowski várhatta a rajtot, végül mindannyian főszereplővé váltak a végjátékban.

Az első szakaszt Logano, a másodikat pedig Cindric húzta be, de az igazán nagy izgalmak 69 körrel a vége előtt jöttek el. Ekkor már Kevin Harvick volt az élen, ám az öröme nem tarthatott sokáig, hiszen egy pillanatra hozzáért a mögötte autózó Ross Chastain, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a 2014-es bajnok keresztbe álljon és nagy balesetet okozzon. 18 körrel később aztán jött az újabb dráma. Ekkor már Aric Almirola vezetett, mögötte pedig Kyle Larson ment kiváló tempót, de Almirola defektje mindkettejük versenyét tönkre tette, egyúttal egy szoros végjátékot idézett elő. Utóbbiban Keselowski és Logano külön párharcát láthattuk, de figyelni kellett az őket hátulról folyamatosan tologató versenyzőkre is. Az utolsó körben végül Logano csinált egy merész mozdulatot és a harmadik helyről sikerült úgy feljönnie a felső ívre, hogy a vezetést is átvette, majd megnyerte a futamot.

Folytatás a hétvégén Austinban, ahol két korábbi F1-es pilóta, Jenson Button és Kimi Raikkönen is a mezőnyben lesznek.

 

Itt a szezon második futamának összefoglalója

Megérkezett a Szaúd-arábiai Nagydíj nyolcperces összefoglalója, benne a legfontosabb történésekkel. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Legendás autót visz pályára a Brabham család

Azt a Brabham BT19-et hajtja majd meg az Adelaide-i Motorsport Fesztiválon a Brabham család, mellyel 1966-ban Sir Jack Brabham megnyerte a Formula-1-es világbajnokságot. A legendás autót a világbajnok fia, David és unokája, Sam fogja vezetni az előttünk álló hétvégén.


Fotó: DPPI

Paródia: Értekezlet az első futam után

A híres humorista, Conor Moore, aki több Formula-1-es videót is megosztott már, most előállt legújabb paródiájával. Az első versenyhétvégét követő értekezletet mutatja be a topcsapatoknál.

Másodszor is váltócsere Verstappen autójában

Max Verstappen RB19-esében vasárnap, a nagydíjat megelőzően újra sebességváltót cserélt a Red Bull csapata – ezzel reagálva az időmérő Q2-es szakaszában történt féltengelytörésre. Második alkalommal szereltek váltót az 1-es autóba a versenyhétvége során: szombat reggel került sor az első váltócserére, miután a pénteki szabadedzéseken váltóhibára panaszkodott mindkét pilóta. (Sergio Perez autójában szintén cserélték az alkatrészt.) Verstappen Red Bulljába a Bahreini Nagydíjon és pénteken használt sebességváltó került vissza, büntetés így nem jár a cseréért – viszont érdemes emlékezni rá, ez a komponens volt bent az első két edzésen, akkor, mikor a holland a visszaváltásokra panaszkodott.

A Red Bull egyúttal a jobb és bal hátsó felfüggesztést is kicserélte Verstappen autóján, beleértve a féltengelyeket. A parc fermére vonatkozó szabályok ezt lehetővé teszik, így változatlanul a 15. rajthelyről kezdhet.

Luxusban nézik az F1-et a dúsgazdag szaúdiak

Dzsiddában megadják a módját a luxusnak! A Szaúd-arábiai Nagydíj szervezői a 2021-es kezdetek óta saját elgondolás mentén kialakított prémium vendéglátást kínálnak a futam idejére azoknak, akik képesek megfizetni azt. A többszintes létesítmény klimatizált vendéglátóteret, exkluzív teraszokat és tetőteraszt foglal magában, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Vörös-tengerre és a versenypályára egyaránt.

A Formula.hu vasárnap egy kisebb sajtódelegációval együtt járhatta be a komplexumot, az esemény alkalmával Martin Whitaker, a versenyt szervező Saudi Motorsport Company vezérigazgatója hangsúlyozta: a szervezők büszkék a különleges vendéglátást kínáló exkluzív létesítményre, s kiemelte azt is, hogy az F1-es nagydíj, valamint az összes többi autósportesemény nagy jelentőséggel bír Dzsidda és Szaúd-Arábia számára.

A fogadóirodáknál még így is Verstappen az egyik legesélyesebb a győzelemre

2022-höz hasonlóan idén is Sergio Perez szerezte meg a pole-pozíciót Dzsiddában, ezúttal azonban nem lesz ott a közvetlen közelében Max Verstappen és Charles Leclerc sem, akik végül a győzelemért harcoltak a tavalyi futamon. A vb-címvédő alatt a Q2-ben állt meg a Red Bull, így csak a 15. helyről vág majd neki a Szaúd-arábiai Nagydíjnak, azonban ennek ellenére is favoritnak számít a fogadóirodáknál Max Verstappen a futamgyőzelemre. Az első számú esélyes természetesen az energiaitalosok pole-ból induló pilótája, Sergio Perez, az ő győzelme nagyjából 2,20-szoros pénzt kínál, de szorosan mögötte jön a listán a 15. helyről rajtoló Max Verstappen sikere, mindössze 2,40-es oddszal. A harmadik esélyes Fernando Alonso az Aston Martinnal, az ő sikere öt és félszeres pénzt hozna a konyhára, a többiek győzelmével pedig már-már bankot lehetne robbantani.

F1, F2, NASCAR, WRC: Itt a vasárnapi program

Vasárnap

14:15 Formula-2, főfutam (Duna World/M4 Sport+)
15:05-20:00 WRC, negyedik versenynap (előfizetés után WRC+)
18:00 Formula-1, futam
21:00 NASCAR, futam (Match4)

Videó: Ez történt a szaúdi kvalifikáción

Majd' hétperces összefoglalón a szaúdi időmérő legfontosabb eseményei. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

F2: Büntetést kapott Pourchaire

A juniorkategória szaúdi sprintversenyének egyik fordulópontját Theo Pourchaire okozta, aki csapattársa, Victor Martins mellett szeretett volna elmenni a célegyenes végén, azonban elmérte a féktávot, és kiütötte a tavalyi F3-bajnok előtt haladó Oliver Bearmant.

Az ART versenyzője azonnal elnézést kért brit versenytársától, majd a futamot követően ezt megismételte a közösségi médiában is. A döntéshozók úgy ítélték meg, hogy az Alfa Romeo tartalékja büntetést érdemel, így Pourchaire öthelyes hátrasorolást kapott vasárnapra. A 2022-es bajnokság második helyezettje így nyolcadikként kezdheti meg a 14:15-kor kezdődő főfutamot.

 

Videó: Belsőkamerás felvételen Perez pole-t érő köre

Perez első Q3-as köre pole-t ért Dzsiddában: nézzétek meg a kört ezen a linken vagy a képre kattintva!

pf1_35