DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 28. hétfő

A NASCAR újra megidézi a múltat a hétvégén

Vannak, akik ellenzik, másoknak egyből elnyerte a tetszését a széria salakpályás versenye, ami szervesen hozzátartozik a NASCAR történelméhez. Azon persze szintén lehet vitatkozni, hogy mennyire volt jó ötlet pont az egyik legrövidebb és legszűkösebb pályát, a Bristol Motor Speedway aszfaltját átalakítani erre a célra, ám a szervezők kitartanak emellett. 2021 óta ezen a helyszínen egy különleges hétvégét láthatnak a rajongók, amire sokáig nem volt példa, mivel még 1970-ben hagyták maguk mögött a dirtpályákat, de a dolog most reneszánszát éli. Ehhez azonban komoly munkálatokra van szükség, hiszen jelentős mennyiségű agyagból és fűrészporból álló keveréket visznek fel ilyenkor a bristoli vonalvezetésre.

A hétvége különlegességét azonban a pálya mellett a megváltozott lebonyolítás is adja, mivel szombaton kvalifikációs futamok határozzák meg a rajtsorrendet. A mezőnyt négy csoportra osztják, majd a 15 körön át tartó úgynevezett heat-futamok során dől el, honnan indulnak a pilóták, mégpedig az egyedi pontozás által. Az egyes versenyek győzteseit 10 ponttal jutalmazzák, a második helyezettek 9 pontot kapnak, a harmadikok 8 egységet és így tovább. Ezen túl a heat-versenyen mindenki annyi pontot zsebelhet be pluszban, amennyi pozíciót sikerült javítania, az ebből összeállt tabella pedig meghatározza majd a végső sorrendet. Mindez a bajnokságba persze nem számít bele, oda majd a szokásos vasárnapi futamon lehet pontokat gyűjteni. Itt a résztvevőknek 250 kört kell majd teljesíteni három szakaszra bontva, de különlegesség, hogy csak az etapok között lehet kijönni kerékcserére és tankolni. Ez alól kivételt képez persze, ha valamelyik autó megsérülne és indokolt lenne a szervizelés.  

A 2021-es versenyt Joey Logano nyerte, tavaly pedig Kyle Busch diadalmaskodott.

„Hamilton a LEGNAGYOBB” – írta Vergne, majd szétszedték a kommentelők

Az egykor Formula-1-ben Toro Rossóval versenyző, majd Formula-E-ben dupla bajnoki címet szerző Jean-Eric Vergne-re nagy hatást tett Lewis Hamilton interlagosi győzelme, ezért Twittert ragadott, és a következőt posztolta: „Hamilton, micsoda legenda! Kizárták, 15 helyet nyert a sprintfutamon, öt hellyel megbüntették, és mesterien versenyzett ma… A LEGNAGYOBB.”

A francia nem számított rá, mennyi negatív hangvételű komment érkezik a posztra, ezért újabb bejegyzést tett közzé: „Meglepett, hogy rossz megjegyzéseket kaptam az utolsó tweetje. Legjobb autó vagy sem, hétszeres világbajnok senki nem lesz szerencsével, és biztosan nem fog versenyt nyerni a tizedik rajthelyről, egy kiváló formában levő Max Verstappent legyőzve. Ez mesteri versenyzés volt, és pont” – írta másodjára Vergne.

A második poszt még több kommentet generált – jelen pillanatban közel 500-at –, és még egy világbajnokot is bevont a diskurzusba. „Veled vagyok, JEV” – állt Vergne oldalára Damon Hill.

Diadalmenet: A visszavonuló Rossi előtt tiszteleg a MiniDrivers

A legendás Valentino Rossi pályafutását elevenítette fel legújabb videójában a MiniDrivers csapata, akik az F1 és olykor a Formula-E versenyei mellett a MotoGP futamairól is elkészítik sajátos összefoglalóikat. Most a visszavonuló kilencszeres bajnok legszebb pillanatainak állítottak emléket.

Már megrendelheted 2022-es F1-es és MotoGP-s falinaptárainkat!

A korábbi nagy érdeklődés okán szerkesztőségünk idén is elkészítette a következő szezonra szóló, A3-as méretű, lapozható Formula-1-es falinaptárat, amelyben a szezon tervezett menetrendjét is feltüntettük. Ezúttal azonban nem álltunk meg ennyinél: idén az F1-es mellett immár MotoGP-s naptárat is kínálunk olvasóink számára, ugyanolyan paraméterekkel.

A naptárak egyenként 2990 forintba kerülnek, ha viszont valaki mindkettőre igényt tart, akkor párban 4990 forintért megvásárolhatja őket – részletek webshopunkban, ezen a linken!

falinaptar-egyutt

Megpróbálkoztak a lehetetlennel: egy videóban Rossi karrierjének fénypontjai

Vasárnap búcsúzott el a MotoGP-től Valentino Rossi, aki 26 szezon alatt kilenc vb-címet és 115 győzelmet szerzett a világbajnokságon. Íme, egy összeállítás a karrierjéből:

 

Természetesen a Doktortól a paddock szereplői és a versenyzők, valamint sztárok is elköszöntek – az alábbiakban látható, mit üzentek az olasz legendának:

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Hollywood új csillagai: Sainz mellett Marquez is szerepel A nagy pénzrablásban

Presztízzsé vált bekerülni a Netflix népszerű sorozatába, vagy csak a spanyol férfiak ilyen kalandvágyóak? Néhány nappal ezelőtt robbant a hír: Carlos Sainz szerepet kapott A nagy pénzrablásban (Money Heist / La casa de papel) egy reklámkampány keretein belül, melyről ő maga is beszámolt a közösségi oldalán. Most kiegészítenénk ezt az információt, ugyanis minden jel arra mutat, hogy honfitársa, Marc Márquez is csatlakozik az F1-eshez.

A nagysikerű spanyol sorozat utolsó évadának még meg nem jelent részei decemberben kerülnek fel a Netflixre, amellyel egy korszak lezárul, mi pedig végleg búcsút inthetünk Tokiónak, Riónak, Denvernek, a Professzornak és a többieknek... 

Az Estrella Galicia új kampányának köszönhetően viszont most még jobban várjuk a sorozatzáró részeket. „A történelem véget ér, az ellenállás folytatódik!” mottóval valódi ellenállástörténeteket mesél majd el a két versenyző, Sainz és Márquez. Utóbbi alakítása visszautal majd saját csapásai leküzdésére, mint például a 2020-ban elszenvedett sérülése, ami miatt háromszor is megműtötték és egy ideig nem versenyezhetett.

Kedd délig szavazhatsz a 2021-es év legjobb magyar autóversenyzőire!

A hamarosan megjelenő Autósport évkönyvben a magyar pilóták megszokott szakértői rangsora mellett idén is kihirdetjük az olvasói szavazás eredményét. Döntsetek: szerintetek kik voltak a 2021-es szezon legjobban teljesítő magyar autóversenyzői? A szavazás IDE vagy a képre kattintva érhető el:

szavazas-magyar-2021

Új világbajnok, feltörekvő ifjúság és egy búcsúzó legenda: ez volt a MotoGP 2021-es szezonja – videó

A vasárnapi Valenciai Nagydíjjal véget ért a MotoGP idei szezonja, így természetesen már is készült az idényösszefoglaló videoklip, benne az összes fontosabb történéssel az összesen 18 futamról:

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Elhunyt a Ferrarival debütáló amerikai versenyző

88 esztendős korában, 2021. november 12-én elhunyt Bob Bondurant, Amerikában legendásnak számító autóversenyző, aki azon kevesek egyike a száguldó cirkusz történetében, aki a Ferrarival debütált az F1-ben. 1965-ben és '66-ban összesen kilenc versenyhétvégén vett részt, legjobb eredménye pedig az 1966-os Monacói Nagydíjon elért negyedik helyezése volt a BRM-mel.

1964-ben Carroll Shelby csapatának tagjaként Dan Guerney-vel az oldalán megnyerték az Autógyártók Világbajnokságát a GT géposztályban Le Mans-ban. 1967-ben egy Watkins Glen-i baleset a karrierje végét jelentette, majd 1968-ban saját versenyzői iskolát alapított, ahol egészen 85 esztendős koráig pátyolgatta a fiatal tehetségeket. Legyen neki könnyű a föld!

Így lett ebből Hamilton-győzelem – a Sao Pauló-i Nagydíj története röviden

Újabb kiélezett csatának lehettünk szemtanúi az élen, melynek eredményeképp Lewis Hamilton sokat tett azért, hogy meccsben maradjon a vb-címért. De nemcsak a két bajnokaspiráns tette érdekessé a versenyt, voltak itt törmelékhegyek és forró pillanatok a mezőny közepe-vége felé is.

A videót a képre kattintva nézhetitek meg.

Videó: Ismét egymás torkának esett Hamilton és Verstappen

A Sao Pauló-i Nagydíjon ismét a pályán kellett eldöntenie a futamgyőzelem sorsát a két világbajnoki éllovasnak. Hamilton első próbálkozását még visszaverte Verstappen - erősen vitatható manőverével -, végül azonban felülkerekedett rajta a hétszeres világbajnok. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Most a biztonsági öv miatt vizsgálták Hamiltont – megszületett az ítélet

Ha azt hittük, hogy a szenzációs győzelem után véget értek Lewis Hamilton és a Mercedes számára a megpróbáltatások Interlagosban, tévedtünk. Nemrég ugyanis érkezett a hír, hogy ismét vizsgálni fogják a hétszeres világbajnokot: a dokumentum szerint a biztonsági övvel kapcsolatos a kihágás. Az történt ugyanis, hogy Hamilton a levezető körön túl korán kapcsolta ki azt, mielőtt az ünneplés során visszaért volna a bokszutcába: konkrétan egy brazil zászlóért állt meg a pálya mentén. Az előírás szerint amíg a pályán van a versenyző, végig megfelelően bekapcsolva kell lennie a biztonsági övnek, de ha meg is történt a kihágás, ez alighanem legfeljebb pénzbírságot vagy megrovást jelent majd a címvédő számára.

FRISSÍTÉS: A stewardok elég hamar döntést hoztak ezúttal, Hamiltont 5 ezer eurós pénzbírsággal sújtották az incidensért, valamint további 20 ezer euróval, amelyet felfüggesztettek a 2022-es szezon végéig.

hamilton-dppi-brazil-int

Videó: Bútor Róbert összetörte a csodaszámba menő Citroen WRC-t

A magyar raliban közönségkedvencnek számító pilóta egy királyszentistváni teszten tette tetőre a méregdrága autót.

MiniDrivers: Így falta föl a mezőnyt PacHam

Ahogyan az előző két sprintet, úgy az interlagosit is azon nyomban földölgozta a MiniDrivers csapata, akik megmutaták nekünk, miként gázolt át a mezőnyön Lewis Hamilton, hogyan reagált Raikkönen, mikor csapattársa megforgatta őt és hogyan csapta be a születésnapos Lando Norris Charles Leclerc-t.

Remek rajtok és parádés Hamilton-felzárkózás: ez történt a brazil sprinten

Ha esetleg lemaradtál vagy csak felelevenítenéd a Sao Pauló-i Nagydíj szombati sprintkvalifikációjának eseményeit, IDE vagy a képre kattintva indul a mozgóképes összefoglaló:

sprint-video

Az alábbi képre kattintva pedig külön is megnézhetjük belső kamerás nézetből, hogyan jött át a mezőnyőn a 20. helyről induló, de ötödikként befutó Hamilton:

ham-sprint-video

 

Korábbi világbajnok fia ült fel a Moto2 trónjára

Utolsóként a középső kategóriából dőlt el a világbajnoki cím sorsa a gyorsaságimotoros-vb-n. Az egész idény a Red Bull KTM Ajo párosáról szólt: Remy Gardner mindenekelőtt kiegyensúlyozottságával vezette szinte végig a tabellát, míg újonc kollégája, Raul Fernandez egyből elképesztő tempót mutatott, s futamgyőzelmek egész sorát szolgáltatta.

A Valenciai Nagydíjra így is az ausztrál érkezett meg 23 pontos előnnyel, ez pedig azt jelentette, hogy bár sokáig tízen kívül motorozott és végül csupán tizedik lett, miközben Fernandez megnyerte a futamot – idén már nyolcadik elsőségét jegyezve –, Gardner lett a Moto2 2021-es világbajnoka (igaz, csak négy pont előnnyel).

A 23 éves motoros egyébként az 1987-es 500 köbcentis világbajnok, Wayne Gardner fia: Kenny Robertsék után ez a második apa-fia páros, akiknek összejött, hogy mindketten vb-címet nyertek. Jövőre mind ő, mind Fernandez már a MotoGP-ben fog szerepelni, méghozzá újfent csapattársként a Tech3 KTM-nél.

gardner-moto2-valencia

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Brawnnak ez a sprint volt a kedvence

Bár az idén tesztelt újítást, a sprintkvalifikációt sok kritika érte (a mostaniról még csak várhatóak ezek), a sportág vezetői töretlenül kitartanak mellette. Egyik legnagyobb támogatója, Ross Brawn már Silverstone-ban és Monzában is pozitívan nyilatkozott az új formátumról, de a Sao Pauló-i Nagydíj sprintje nyerte el eddig legjobban a tetszését. „Ez a sprint volt az eddigi legjobb, rengeteg akcióval és remek közönséggel. A pályán kívüli dráma ezen is érződött, ahogy Lewis egymás után előzgette az autókat. A sprint nélkül holnap a mezőny végéről indulhatna, de így valós esélyt kapott a tizedik helyről rajtolva. A szabad gumiválasztás szerepet játszott abban, hogy Bottas és Sainz a lágyakon gyorsan nekirugaszkodtak, és ezzel megváltoztatták a legjobb három sorrendjét holnapra” – értékelt Brawn.

Ezután újfent méltatta általánosságban is az F1 ötletét. „Stabil alapokon nyugszik a sprint, és hamarosan további információkkal szolgálunk arról a hat versenyről, ahol 2022-ben tervezzük. A következő hetekben az FIA-val és a csapatokkal egyeztetünk erről. Van még min dolgozni, de Brazília megmutatta, hogy a sprint igenis megfűszerezi a hétvégét, izgalmas pillanatokat adva nekünk pénteken, szombaton és vasárnap is.”

Kilenc vb-címhez kilenc speciális sisak dukál: így köszönnek el Rossitól a VR46-os akadémisták

Valentino Rossi – legalábbis egyelőre – nem készült különleges bukódizájnnal karrierje utolsó futamára, a Valenciai Nagydíjra (a szurkolóktól már elbúcsúzott egy egyedi festéssel Misanóban), az általa alapított VR46 Akadémiáról kikerülő motorosok azonban egy-egy korábbi Rossi-sisakot fognak viselni a spanyolországi versenynapon. A három géposztályban épp kilenc akadémista szerepel, így a Doktor vb-címeinek számával megegyező különleges sisakot láthatunk vasárnap – közülük hármat a MotoGP-ben Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli és a féltestvér Luca Marini révén:

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Vettel és a német humor: „Megfogom Lewis első szárnyát, hátha az csak 25 ezer euró!”

Max Verstappen 50 ezer eurós pénzbírsággal megúszta, hogy a pénteki időmérő után hozzányúlt Lewis Hamilton autójának hátsó szárnyához, s ezzel megszegte a parc fermé-szabályokat. Erre utalva viccelődött a szombati sprint végén Sebastian Vettel, aki Hamilton Mercedese mögé parkolva megjegyezte rádión, hogy meg fogja tapogatni a szárnyat. A mérnöke szólt neki, hogy ne tegye, mert drága mulatság, mire a négyszeres világbajnok jelezte, hogy természetesen csak tréfált – de azért hozzátette, hogy talán az első szárnnyal próbálkozik, hátha az csak feleannyi büntetést jelent…

Rossi-búcsúztató MotoGP-szezonzáró és F1-es Sao Pauló-i Nagydíj a vasárnapi menüben

Ma is Valenciára és Interlagosra kell összpontosítanunk a figyelmünket – mutatjuk a vasárnapi programot a tv-közvetítésekkel együtt:

Vasárnap (november 14.)  
09:40 - 10:00 MotoGP, Warm-up  
11:00 Moto3, Futam (tv: Aréna4, élő)
12:20 Moto2, Futam (tv: Aréna4, élő)
14:00 MotoGP, Futam (tv: Aréna4, élő)
18:00 Formula-1, Futam (tv: M4 Sport, élő)

f1-brazil-dppi-2021

 

 

Ez lesz végül a sprint rajtrácsa

A pénteki időmérőn első helyet szerző Lewis Hamilton vizsgálata kizárással ért véget, ezzel pedig az élről a rajtrács végére került a szombat esti sprintkvalifikáción. Itt a frissített rajtsorrend, így várhatják a kezdést a pilóták, magyar idő szerint 20:30-kor.