DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 27. vasárnap

Russell a bokszutcából rajtol Szingapúrban

A Mercedes ifjú britje a 11. rajthelyet lesz kénytelen feladni Szingapúrban, miután a Mercedes úgy döntött, hogy egy teljesen új erőforrással vágnak neki a versenynek Russell esetében. A 63-as rajtszámú autóba új belsőégésű motor, turbófeltöltő, MGU-H, MGU-K, akkumulátor és és központi elektronika is került a kvalifikációt követően. Mivel a csere nem került jóváhagyásra az FIA technikai delegáltja által, ezért a szokásos mezőny végi start helyett Russell a bokszutcából lesz kénytelen a mezőny után eredni.

Este lesz az F1-es időmérő, mutatjuk a szombati programot

Magyar idő szerint meglehetősen későn derül ki, hogy kié lett az USA Nagydíj pole-ja - íme a szombati menetrend.

Szombat (október 23.) 

09:55 - 10:40 MotoGP, 3. szabadedzés (tv: Aréna4, élő)

13:30 - 14:00 MotoGP, 4. szabadedzés (tv: Aréna4, élő)

14:10 - 14:50 MotoGP, Időmérő (tv: Aréna4, élő)

18:10 - 18:40 W Series, Időmérő 

20:00 - 21:00 Formula-1, 3. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)

23:00 - 24:00 Formula-1, Időmérő (tv: M4 Sport, élő)

00121035_002

fotó: dppi

A Red Bull pilótái speciális versennyel hangoltak a hétvégére

Verstappen "hibája" után Perez magabiztos előnnyel nyert!

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Red Bull Racing Honda (@redbullracing) által megosztott bejegyzés

Már csak papíron vannak üres helyek a MotoGP 2022-es rajtrácsán

Csütörtökön bejelentették, hogy Darryn Binder lesz jövőre Andrea Dovizioso csapattársa a Petronas SRT-ből átalakuló RNF Racingnél, amely kapcsán az is hivatalossá vált, hogy a Yamaha szatellit alakulata lesz, valamint a WithU lesz a névadó szponzora. Ezzel majdhogynem teljessé vált az Aprilia és a Gresini szétválásával (utóbbi Ducatikkal fog versenyezni) 22-ről 24 fősre duzzadó – és várhatóan öt újoncot is felvonultató – mezőny összetétele.

Hivatalosan egyedül az effektíve az Esponsorama Avintia helyét átvevő új istálló, a VR46 Ducati nem prezentálta még a 2022-es felállását, de Valentino Rossiék korábbi nyilatkozatai alapján biztosra vehető, hogy Luca Marini maradni fog, a társa pedig minden bizonnyal a Moto2-ben szereplő Marco Bezzecchi lesz. A VR46 kapcsán egyébként sokkal inkább az a kérdés, hogy az Aramco lesz-e a főtámogatójuk, mivel folyamatosan ellentmondásos információkat hallani a szaúdi vállalat és az istálló között megkötött vagy meg nem kötött megállapodásról…

A MotoGP 2022-es mezőnye jelen állás szerint:

Monster Energy Yamaha: Fabio Quartararo, Franco Morbidelli

Ducati Levono Team: Jack Miller, Francesco Bagnaia

Team Suzuki Ecstar: Joan Mir, Alex Rins

Red Bull KTM Factory Racing: Brad Binder, Miguel Oliveira

Repsol Honda: Marc Marquez, Pol Espargaro

Aprilia Racing: Aleix Espargaro, Maverick Vinales

Pramac Ducati: Johann Zarco, Jorge Martin

LCR Honda: Alex Marquez, Takaaki Nakagami

Tech3 KTM: Remy Gardner, Raul Fernandez

Gresini Ducati: Enea Bastianini, Fabio di Giannantonio

WithU RNF Racing Yamaha: Andrea Dovizioso, Darryn Binder

VR46 Ducati: Luca Marini, Marco Bezzecchi (?)

246687335_10160405120650769_3431501112877954670_n

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

 

Ha USA Nagydíj, akkor különleges sisakfestések!

Több pilóta is külön az USA Nagydíjra készült speciális festésű sisakkal versenyez a hétvégén Austinban. Megszokhattuk már, hogy a nagyobb felhajtással járó helyszíneken egyedi sisakokban versenyeznek a pilóták, így megy ez Monacóban, a pilóták egy-egy hazai futamán, vagy éppen az Egyesült Államokban is. Többen csak a helyi hagyományokra, szokásokra figyelve választottak dizájnt, de például Fernando Alonso a La Palma-i vulkánkitörés miatt nehéz helyzetbe jutottakon szeretne segíteni azáltal, hogy felhívja az emberek figyelmét. Lapozzátok át galériánkat a képre kattintva, hogy könnyebben eligazodjatok a sisakokon ezen a hétvégén!

 

A Mercedes fő kockája Hamiltonék elektronikájáért felel

A kulisszák mögé bepillantva megismerhetjük Evan Shortot, a Mercedes pályaszéli elektronikai csapatának vezetőjét. Az elektronikai szakemberek munkája nehezen megfoghatónak tűnik, pedig a modern F1-es autók minden porcikájában megtalálhatók a szenzorok és elektromos rendszerek, így Shorték munkája a sebességváltó beállítását és a versenyzői interfészt (azaz a kormány funkcióit) magába foglalva rendkívül szerteágazó. A szakember bemutatta saját és csapata működését – magyar szinkronnal:

Nem fogadták el a papírjait, New York-i kitérőre kényszerült Leclerc

Bár csaknem két év után végre elhagyhatta a Formula-1-es mezőny Európát és az arab térséget az USA Nagydíj formájában, azért így sem könnyű a bejutás az Egyesült Államokba, ugyanis továbbra is különengedéllyel léphetnek csak be az utazók az ország területére – igaz, néhány hét múlva ezt a rendszert megszüntethetik a teljesen beoltott emberek számára. Mindenesetre most még az F1-es versenyzőknek is szükségük volt erre a NIE(National Interest Exception)-dokumentumra, ezt pedig eleinte nem fogadták el Charles Leclerc esetén a nizzai reptéren, így kénytelen volt New Yorkba utazni előbb. Minderről a csütörtöki médianapon beszélt a ferraris a Formula.hu jelenlétében:

„Nagyon klassz volt, nem terveztük ezt. A papíromat nem fogadták el a reptéren, ezért nem tudtam felszállni az eredeti repülőre, így járatot cseréltünk és az utolsó pillanatban New Yorkba mentem. Egy napot ott töltöttem, életemben először, ami hihetetlen volt, micsoda város! Nagyon-nagyon élveztem. Utána Milwaukee-ba utaztam a szezon első NBA-meccsére, ami szintén őrületes volt az ünnepséggel együtt. Hihetetlen élmény volt, most pedig már Austinban vagyok, készen állok, hogy autóba üljek” – fogalmazott Leclerc, hozzátéve, hogy a papírjai végig rendben voltak, csak a nizzai reptér illetékese valamilyen okból eleinte nem fogadta el azt.

leclerc-dppi-austin-day0

Ricciardo és Verstappen jól elszórakozott utóbbi népszerűségén

A csütörtöki nap egyik fő híre mindenképpen az F1 kutatása volt, mely szerint Max Verstappen a sportág legnépszerűbb pilótája. A sajtótájékoztatón természetesen megkérdezték erről a hollandot, aki a többi kérdéshez hasonlóan ezen is jót szórakozott a mellé ültetett korábbi csapattársával, Daniel Ricciardóval.

"Hogy mit gondolok erről? Az életem teljes, elértem, amit akartam, nyugodtan visszavonulhatok" - reagált a taps mellett szavakkal is Verstappen. "Igen, de csak tizenketten szavaztak" - szólt közbe nevetve Ricciardo. "Igen, ennek van értelme, valószínűleg a barátaim voltak... nem, tényleg, jó érzés, hogy az emberek támogatnak, de a győzelmekért vagyok itt és azért, hogy a lehető legjobb legyek. De jó, hogy tizenketten rám szavaztak" - tette hozzá a holland. "Jó, lehet, hogy tizenhárman voltak..." - kontrázott Ricciardo.

Itt szóba került, hogy az ausztrál vajon hányadik és hogy tudja-e - erre már csak úgy reagált, hogy nem első, úgyhogy mindegy is, de most ezzel a kérdéssel elrontották a jókedvét... (nem, igazából nem rontották el, azt nem lehet)

00121029_636

fotó: dppi

Rajtbüntetést kap Vettel az USA Nagydíjon

A német a Formula.hu részvételével zajló csütörtöki FIA-sajtótájékoztatón közölte, az Aston Martin motort fog cserélni autójában, ezért rajtbüntetésre számít a vasárnapi futamon. „Nehéz hétvége előtt állunk. Motort fogunk cserélni, ezáltal büntetést kapunk. Meglátjuk, mit tudunk kezdeni a rajtpozíciónkhoz képest” – fogalmazott a német, hozzátéve, Austin jó hely motorcserére, hiszen ezen a pályán könnyű előzni.

Vettel nem mondta, hogy hány komponenst cserélnek, de mivel egyetlen új elem beszerelése tízhelyes büntetést jelent, az összesé pedig rajtrács végére való hátrasorolást, egy középcsapatnak kifizetődőbb komplett erőforrást váltani. Az 5-ös autó egyébként is minden komponensből (a hajtáslánchoz sorolt kipufogórendszert leszámítva) a szabályosan felhasználható maximumnál tart.

Nap közben MotoGP, este F1: íme a pénteki program

Magyar idő szerint este rendezik a Formula-1-es szabadedzéseket, mutatjuk a mai programot és a tv-közvetítéseket.

Péntek (október 22.) 

09:55 - 10:40 MotoGP, 1. szabadedzés (tv: Aréna4, élő)

14:10 - 14:55 MotoGP, 2. szabadedzés (tv: Aréna4, élő)

18:30 - 19:30 Formula-1, 1. szabadedzés 

22:00 - 23:00 Formula-1, 2. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)

00121035_012

fotó: dppi

Vajon mit kapott ajándékba Raikkönen a születésnapjára?

Kimi Raikkönen múlt vasárnap ünnepelte 42. születésnapját, ezzel kapcsolatban pedig érkezett felé kérdés is az USA Nagydíj sajtótájékoztatóján. A Jégember nem hazudtolta meg magát, rá jellemző hosszúsággal válaszolt:

"Igen, jó volt, eltöltöttem egy kis időt a családdal Olaszországban" - hangzott a felelet. Még egyszer megpróbáltak kihúzni belőle valamit, ezúttal az ajándékaira kérdeztek rá, de itt már láthatóan nem akarta folytatni - egy hosszabb csend után ez hangzott el: "Mit is kaptam... hát... (csend), ja igen, ruhákat a gyerekektől és a feleségtől."

kimi_1

fotó: Kimi Raikkönen Instagram

Változik az F2 és F3 pontrendszere

A két utánpótlássorozat 2022-es szabályváltozásai közül a legfontosabb már ismert volt: visszaállnak a hétvégi két futamra három helyett, így jóval több különböző helyszínen zajlik a szezon, a Formula-2-ben 14, a Formula-3-ban kilenc pályán. A jövő évi versenynaptárakról itt írtunk egy héttel ezelőtt.

A két széria a pontrendszeren is finomít. Először is kevesebb pont jár a sprintfutamon: a Formula-2-ben a győztesnek 15 helyett 10 egység, a második-nyolcadiknak a korábbi F1-es kiosztás alapján 8-6-5-4-3-1 egység. A sprintfutam rajtsorrendjét az időmérő első tíz helyezettjének megfordításával alakítják ki: korábban, mikor kétfutamos formátum volt, és a sprint volt a sorban a második, a főverseny első traktusát fordították meg.

A Formula-3 esetében a különbség, hogy az időmérő első 12 helyezettjéből alakult ki a fordított rajtrács, a sprintfutamon pedig tízen is szereznek pontot: a győztes itt is 10-et kap, mindenki más eggyel-eggyel kevesebbet.

A főverseny pontozása azonban nem változik, a futamgyőztes 25 egységet kap – tehát bajnoki pontban mérve két és félszer annyit ér a vasárnapi győzelem, mint a szombati, míg eddig a különbség durván másfélszeres volt.

Változik az időmérő megnyeréséért és a leggyorsabb körért járó pluszpont: előbbiért 4 helyett 2, utóbbiért 2 helyett 1 bónusz egység jár. A hétvége során megszerezhető maximális pontszám így 39 lesz, míg idén három futammal, pole-pozícióval és leggyorsabb körökkel elméletileg 65-öt is lehetett szerezni.

Grosjean elárulta, milyen üzenetet kapott a leigazolásakor Raikkönentől

Romain Grosjean ugyan 2009-ben év közben már bemutatkozott a Formula-1-ben a Renault-nál, karrierje érdemi része 2012-ben kezdődött, amikor teljes szezonra szerződést kapott az akkor már Lotus névre hallgató istállónál. A csapattársa az F1-be kétéves kihagyás után visszatérő Kimi Raikkönen volt, akivel erős párost alkottak: a finn két győzelmet is szerzett, míg a francia többször is felállhatott a dobogóra.

Grosjean azóta már az IndyCarban szerepel, Raikkönen pedig az idény végén vonul vissza, így jövőre már egyikük sem lesz ott az F1-es mezőnyben. A francia most felidézte kettejük kapcsolatát és főleg annak kezdetét az In The Fast Lane podcast adásában:

„A beszélgetések nála egyértelműen ellentétesek azzal, amilyen a karrierje: rövidek!” – viccelődött a pilóta, akinek épp most jelent meg az önéletrajza. „De mindig nyitott volt, bármit megoszthattunk egymással, ami jó volt. Emlékszem, amikor bejelentettek 2011 végén, küldött nekem egy üzenetet. Abban az állt: ’Örülök neked, ne legyenek szarságok közöttünk, hamarosan találkozunk’. Ez volt Kimi: lényegre törő, nem hosszú mondatok, egyszerűen csak jól akarta érezni magát versenyzés közben – és ezt csodálom benne. Nyilván az utóbbi években nem volt jó autója, szóval korlátozott volt, mit érhet el, de Kimi az elmúlt húsz év egyik legnagyszerűbb versenyzője.”

grosjean-raikkonen-2012-lotus-dppi

fotó: DPPI

Gokarttól az F1-ig: Az októberi Motorsporthíradó

Tartalom:

- A legkisebbeknek szervez gokartbajnokságot Willisits Vilmos.

- Bemutatjuk a Mercedes fő kockáját.

- Teszteltük a Renault Megane RS Trophyt.

- Interjú Alex Albonnal – az égben.

Sydney elhappolná az Ausztrál Nagydíjat Melbourne-től?

Nem először röppen fel a pletyka, miszerint Ausztrália legnagyobb városa adna otthont a jövőben a Formula-1-es nagydíjnak. Most a helyi 7News híradója arról számolt be, hogy az új-dél-walesi kormányzat vizsgálja egy pályázat lehetőségét: állítólag ezzel is segítenék a járvány utáni talpra állást a régióban. Bár a város nyugati részén fekvő Sydney Motorsport Park is opció lehet, a kormányzat állítólag egy Monaco-stílusú városi pályában és versenyben gondolkozik elsősorban.

Fontos hozzátenni, hogy a jelenlegi szerződések alapján 2025-ig Melbourne-nek van szerződése az F1-gyel, így elvileg négy éven át még mindenképp az Albert Park lesz az otthona a nagydíjnak – amennyiben mindezt a pandémia is lehetővé teszi.

melbourne-f1

Nem engedték be az USA-ba a W Series orosz pilótalányát

A női sorozat austini szezonzárója a mezőny egyik állandó tagja, Irina Szidorkova nélkül zajlik: a 18 éves orosz hölgy újoncként eredményes szezont fut a bajnokságban, a pontverseny hetedik helyén áll legjobb helyezéseként második pozícióval a Red Bull Ringről. Az USA-ban tartott dupla fordulón azonban nem versenyezhet: Twitter-posztban számolt be róla, hogy nem kapott vízumot az Egyesült Államokba, holott rendelkezik a szükséges engedéllyel professzionális sportolóként.

Az oroszt az új-zélandi Caitlin Wood helyettesíti, aki a széria tartalékpilótájakét két helyszínen már versenyzett idén.

A W Series szezonzáróján felavatják a sorozat második évadának bajnokát: két brit, Alice Powell és a 2019-es győztes Jamie Chadwick között a küzdelem a lehető legszorosabb, 109-109 ponttal holtversenyben vezetik az összetettet. A 75 pontos Emma Kimilainen rendelkezik még matematikai eséllyel a dupla előtt.

A súlytól függhet, milyen zöldben fog pompázni a 2022-es Aston

Idén tért vissza az Aston Martin a Formula-1-be a Racing Point átalakulásával, s egyúttal az autók is a hagyományos brit versenyzöldbe öltöztek. Csakhogy ami élőben és a fotókon jól nézett ki, a tv-közvetítésben már kevésbé: bizonyos fényviszonyok és kameraszögek esetén Sebastian Vettelék versenygépe könnyedén összetéveszthető a fekete festésű Mercedesszel. Ezt már az Astonnál is észlelték, Otmar Szafnauer korábban is elmondta, hogy gondolkodnak rajta, hogy 2022-től másik árnyalatot vessenek be a dizájnnál.

A csapatfőnök most az USA Nagydíj előtt a Motorsport.com szaklapnak nyilatkozva ezt elismételte, ugyanakkor felhívta a figyelmet egy fontos szempontra: „Most kezdtük el ezt vizsgálni” – mondta el Szafnauer a 2022-es színekről. „Volt egy megbeszélésünk a felsővezetéssel, amelyen elkezdtük az egyeztetést a jövő évi festésről és annak színéről. De a tömeg is lényeges tényező: a lehető legtöbb súlytól kell megszabadulnunk. Úgyhogy tart a folyamat ez ügyben.”

A jövőre érkező új szabályok szerinti autók minimumsúlyát 792 kg-ra emelték, de a hírek szerint még így is több csapatnak okozhat fejtörést, hogy ennek közelébe kerüljön (márpedig nyilván az az optimális a tempó és a versenyképesség szempontjából), így ilyen részletek is számíthatnak, mint a festés.

vettel-aston-zold-dppi-2021

fotó: DPPI

Érdekes, de illusztris társasághoz csatlakozhat Quartararo a vb-címével

Három futammal a vége előtt 52 pontos előnnyel rendelkezik az egyetlen állva maradt kihívójával, Francesco Bagnaiával szemben, így szinte biztosan Fabio Quartararo lesz a MotoGP 2021-es világbajnoka – sőt, akár már most hétvégén bebiztosíthatja ezt. Viszont úgy érhet fel a királykategória csúcsára, hogy egyik kisebb géposztályban sem volt vb-első: bár a Moto3-ba óriási reménységként érkezett a junior címei után, nem ért el jelentős eredményeket a kategóriában, majd a Moto2-ben is csupán egyetlen futamgyőzelemre futotta a franciának. Ehhez képest a MotoGP-ben már újoncként pole-okat és dobogókat szerzett, tavaly a győzelmek is összejöttek neki, harmadik évében pedig toronymagas esélyese a vb-címnek.

Quartararo a 17. olyan versenyző lehet a gyorsaságimotoros-vb történetében, aki úgy nyer vb-címet a királykategóriában, hogy más géposztályban előtte nem. Legutóbb Casey Stoner volt erre képes, míg előtte Nicky Hayden eleve nem is versenyzett a kisebb kategóriákban. Kenny Roberts és Kenny Roberts Jr. is ugyanezt elmondhatja magáról, de a klubnak tagja Mick Doohan, Kevin Schwantz, Wayne Rainey, Eddie Lawson, Wayne Gardner, Freddie Spencer, Franco Uncini – utolsó európaiként, ami aligha meglepő, hiszen az amerikai nagyágyúkra jellemző volt, hogy jelentős részük más úton érkezett a királykategóriába –, Marco Lucchinelli, Barry Sheene, Libero Liberati, Umberto Masetti és értelemszerűen a csúcsgéposztály első világbajnoka, Leslie Graham.

quartararo-motogp-1

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Oké, hogy a Red Bull gyorsan cserél kereket, de vajon Verstappen és Perez is?

A Red Bull különösen a Spában bevezetett új előírásokat megelőzően volt kiemelkedő a kerékcserék gyorsaságát illetően a Formula-1-es mezőnyben. Most két versenyzőjük, Max Verstappen és Sergio Perez is kipróbálgatta magát Houstonban az USA Nagydíj felvezetéseként – bár nem voltak rosszak, azért jobban járnak, ha továbbra is a szerelőkre bízzák a feladatot:

Új szponzort és festést villantott az Andretti Formula-E-csapata

Az Andretti Autosport az indulás óta szerepel a Formula-E-ben, az utóbbi néhány szezont a BMW gyári partnereként teljesítették. A bajor gyártó azonban kiszállt az elektromos világbajnokságból – igaz, a csapat privát alakulatként továbbra is használni fogja a hajtásláncukat. Viszont a BMW távozásával az arculat is megváltozik: az Andretti ugyanis bejelentette, hogy az Avalanche blokklánc-technológiai vállalat révén új névadó szponzort köszöntenek a fedélzeten – az együttműködés ráadásul olyannyira innovatív lesz a felek között, hogy a cég saját kriptovalutájához, az AVAX-hoz is hozzáférése lesz az istállónak a szponzoráció érdekében. Mindez pedig az eddigiektől eltérő, piros-fehér színek által dominált festéssel is jár – íme:

andretti-fe-avalanche-1

„Szemben a halállal” – megjelent Grosjean önéletrajza

Nagy nap Romain Grosjean számára az idei október 20-a saját bevallása szerint, megjelent ugyanis önéletrajzi kötete, amely szabad fordításban a „Szemben a halállal” (La Mort en Face) címet viseli. A könyv – amelybe felesége, Marion is írt részeket – feldolgozza a francia versenyző karrierjét a kezdeti nehézségektől az F1-ben eltöltött jobb és rosszabb időszakokig. És persze nem maradhat ki a műből a tavalyi Bahreini Nagydíj, amelyen Grosjean csodával határos módon élte túl az emlékezetes tüzes balesetét.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Romain Grosjean (@grosjeanromain) által megosztott bejegyzés